Framåt Mars! (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
214
Utgivningsdatum
2006-03-01
Förlag
Fahrenheit
Medarbetare
Imperiet, Reklambyrå AB (form)
Illustratör/Fotograf
Anna Torsteinsrud
Dimensioner
240 x 160 x 20 mm
Vikt
580 g
SAB
Uabbc
ISBN
9789197526500

Framåt Mars!

Inbunden,  Svenska, 2006-03-01

Slutsåld

Populärvetenskapligt hållen bok om planeten Mars. Rymdforskaren Ella Carlsson berättar om rymdfärder i allmänhet och om egna upplevelser från simulerade landningar på Mars i synnerhet. Teamet, där hon var ingenjör och navigatör, tillbringade fyra veckor i en kapsel på Devon Island i arktiska Kanada.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten löd Armstrongs berömda ord när han blev den första människan på månen 1969. Man undrar vad den första människan på Mars kommer att säga, kanske: "För kung och fosterland, fullt ös medvetslös!" Eller kanske inte, men det var i alla fall vad Ella Carlsson hasplade ur sig under en simulering i Utahs öken av en landstigning på Mars.

Ella Carlsson arbetar normalt vid Institutet för rymdfysik i Kiruna där hon forskar om planeten Mars, men hon har också medverkat i olika forskningsprojekt dels i Utahs öknen och på ön Devon i Arktis, som har gått ut på simulera en vistelse på Mars. Hennes gedigna kunskaper och erfarenheter presenteras nu i boken "Framåt Mars". Det märks att Ella Carlsson kan sitt område, men framför allt att hon brinner för ämnet och kan inspirera och engagera sina läsare. I "Framåt Mars" berättar hon om sina erfarenheter från olika Marssimuleringar, från vardagliga saker som konsten att kissa när man har en rymddräkt på sig till mer allvarliga aspekter, som hur en grupp fungerar under extrema förhållanden långt bort från jorden. Boken innehåller det mesta som du behöver veta inför en framtida rymdresa till Mars. Allt från hur, när och vem som upptäckte och utforskade planeten, till de senaste forskningsrönen och teorierna om där finns vatten och liv, till hur en rymdfärd till Mars kan komma att se ut.

Efter den lyckade månlandningen 1969 gjorde USA upp ett ambitiöst rymdprogram där man planerade att i mitten av 80-talet ha byggt permanenta rymdbaser på Mars, men det utrikespolitiska läget gjorde att planerna las i malpåse. Utforskandet av Mars har sedan starten kantats av många misslyckanden, men trots det är våra kunskaper om planeten stora. I dagsläget räknar man med att den första människan kommer att landstiga på Mars kring 2030. Man kan ju undra varför det dröjer så länge, med tanke på den första människan landsteg på månen redan 1969? Varför är det så komplicerat att skicka en människa till Mars? Det och mycket annat får du svar på i Ella Karlsson bok "Framåt Mars".

Övrig information

Landstigning på Mars. En av de största utmaningarna i mänsklighetens historia.

Andra planeter och främmande galaxer har sedan urminnes tider lockat och fascinerat oss. År 1969 tog människan de första stegen på Månen. Nu pågår arbetet på NASA och i andra internationella organisationer med att skicka en bemannad farkost till Mars.

Min stora dröm är att få åka till Mars, på riktigt. Rymdforskaren Ella Carlsson har som enda svensk deltagit i simulerade landningar på Mars. Som ingenjör och navigatör i en besättning på sju personer tillbringade hon fyra veckor i en kapsel på Devon Island i arktiska Kanada. Besättningen testade material, utrustning och strategier för att kunna vistas och arbeta på Mars yta. Det ingick även dagliga Marspromenader i rymddräkt då man samlade in mineraler och stenprover utanför kapseln.

Framåt Mars är en populärvetenskaplig skildring med unika bilder av den röda planeten och det arbete som pågår för att erövra den.