Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
253
Utgivningsdatum
2012-04-26
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Illustratör/Fotograf
Stig Söderlind
Dimensioner
250 x 180 x 25 mm
Vikt
960 g
ISBN
9789113034089

En medeltida storstad : historien om Söderköping

(8 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2012-04-26
75 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Detta är en bok om den medeltida staden Söder­köping, varken mer eller mindre.

Boken handlar inte om Söderköping i dess helhet - inte om perioden efter 1523, inte om brunnskulturen, inte om Göta kanal, inte om nutiden. Ej heller har jag anspråk på att i detta sammanhang behandla medeltiden som fenomen, utan endast de aspekter som är nödvändiga att tillägna sig på det att det medeltida Söderköping skall bli begripligt. Boken har skrivits ur ett medvetet mikroperspektiv, med fokus på en enda svensk orts uppgång och blomstring från dess ännu föga utredda vikingatida begynnelse till Gustav Vasas maktövertagande.

Tack vare arkeologins vetenskapliga expansion och de många utgrävningarna i staden under andra hälften av 1900-talet och början av 2000-talet har våra kunskaper om Söderköpings medeltida utseende och stadens funktion som centrum för handel och hantverk kraftigt ökat. Dessutom har den historiska forskningen förskjutit vår uppfattning om medeltida städer och riken betydligt. Dagens historiker och arkeologer ställer andra frågor än föregångarna, letar i andra dokument och betraktar fynden ur andra synvinklar.

Det finns följaktligen goda skäl att skriva en bok om det medeltida Söderköping. Därtill kommer att det är en både historievetenskaplig och narrativ utmaning. Vad händer med vår historia om vi medvetet utgår från det lilla samhället, från byn och staden snarare än riket och kulturkretsen, för att tolka det förflutna? Hur kan vi förstå Sverige och Nordeuropa om vi sätter ned foten i just Söderköping och relaterar stadens utveckling till det framväxande medeltida samhället?

Denna ambition har lett till att boken i lika hög grad fokuserar på själva Söderköping i mycket konkret bemärkelse - soptippen, kjorteln, keramikskärvorna, kavelbroarna, latrinerna, pilbågen -som på stadens och stadsbornas roller i den värld som formades mellan 1000-talet och 1500-talet med Östersjön som nav. Istället för att söka förstå Söderköpings uppkomst och utveckling som en följd av nordtysk handelsexpansion, vilket länge har varit det normala, har jag strävat efter att se staden även ur andra perspektiv - östgötska stormannavälden, svensk riksbildning, kamp mot sjörövare, krig i Baltikum.

Dick Harrison
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En medeltida storstad : historien om Söderköping
  2. +
  3. Upplev Sveriges historia : en guide till historiska upplevelser i hela landet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Upplev Sveriges historia : en guide till histor... av Dick Harrison, Mikael Gustafsson (kartonnage).

Köp båda 2 för 174 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En medeltida storstad : historien om Söderköping. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Spännande läsning om en okänd period i Söderköpings...
    Britt-Marie Uddling, 27 maj 2013

    Spännande läsning om en okänd period i Söderköpings historia. Fascinerande att staden en gång var bland Sveriges största och att den på grund av "törnrosasömn" senare i tiden gömmer på massor av fynd med kavelbroar, husgrunder, latrinlådor(!) och annat fantasieggande material.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om En medeltida storstad : historien om Söde...