Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
329
Utgivningsdatum
2011-08-18
Upplaga
1
Utmärkelser
Augustpristagare 2011
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
235 x 165 x 30 mm
Vikt
640 g
SAB
Lz
ISBN
9789127130876

Och i Wienerwald står träden kvar

(30 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden, Svenska, 2011-08-18
187 kr
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Augustpristagare 2011

Femhundra brev från Wien, prydligt sorterade efter årtal, ombundna med snöre och förvarade i en IKEA-kartong. Adressaten var Otto, en judisk pojke som tretton år gammal ensam kommit till Sverige från ett Österrike som alltmer präglades av nazisternas maktövertagande 1938. Ottos föräldrar blev kvar i Wien och bevittnade den tilltagande terrorn mot den judiska befolkningen. Breven till Otto visar hur deras vardagsliv hela tiden kringskärs. De försöker hålla modet uppe, både på sig själva och på sonen, de gläds åt att han har nått friheten, men samtidigt lyser sorgen och saknaden igenom. De sista brev Otto får har avsändaradressen Theresienstadt hans föräldrar skulle aldrig återvända.

I Sverige hamnade storstadspojken Otto på landet, i gränstrakterna mellan Skåne och Småland. Med tiden fick han arbete som dräng hos familjen Kamprad på gården Elmtaryd i Agunnaryd. Mellan sonen i huset, Ingvar, och Otto uppstod en stark vänskap. Samtidigt var Ingvar Kamprad aktivt engagerad i nazistiska organisationer och en stor anhängare av fascisten Per Engdahl. Hur kunde detta hänga ihop?

Med utgångspunkt i detta unika brevmaterial ger Elisabeth Åsbrink en personlig och engagerad skildring av den svenska stelbentheten och räddhågsenheten under andra världskriget och visar hur anti-semitismen genomsyrade samhället. Intervjuer med Ingvar Kamprad gjorda 2010 ger relief åt hennes berättelse.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Och i Wienerwald står träden kvar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Angelägen berättelse
  Birgitta Fredriksson, 25 december 2014

  I dessa tider när främlingsfientligheten åter brer ut sig i Sverige är detta en ytterst angelägen bok att läsa. Den borde läsas i skolorna. Berättelsens människor kryper in under skinnet och följer med i tanken både dag o natt. Nazismen är ondska när den är som allra värst och ändå röstar 13 % av Svenska folket på Sd. Är minnet av fasan så kort, har vi tappat vår moral, vår förmåga att vara medmänniskor? Vart är vi på väg?Alla är vi människor, lite olika men av samma sort.

 2. Trots att man läst så mycket om kriget och förintelsen...
  Helge Bäck, 29 november 2013

  Trots att man läst så mycket om kriget och förintelsen var denna bok mycket engagerande. Ottos och hans familjs livsöde var mycket gripande och engagerat beskrivet. Boken ger, bland mycket annat, många tillfällen till reflektioner över dagens flyktingmottagande av ensamkommande barn.

 3. Tyvärr grottar författaren ner sig i Kamprads...
  MARIANNE ALSTERMARK, 23 maj 2013

  Tyvärr grottar författaren ner sig i Kamprads förflutna, men snuddar mest bara vid Ottos och Kamrads vänskap. Det känns som om vänskapen används som ursäkt för att "avslöja" Kamprad. Det hade varit bättre med en egen bok om Kamrad i stället. Obalans, tyvärr, för resten av boken är mycket bra.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Och i Wienerwald står träden kvar