Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
311
Utgivningsdatum
2012-03-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Acedo, Sara (form)
Dimensioner
195 x 145 x 25 mm
Vikt
440 g
SAB
Hc
ISBN
9789127132580

Ön

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2012-03-01
181 kr
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Långt ute i Söderhavet ligger Ön. I eget majestät, bortglömd och paradisisk under palmerna. Där arbetar Olivia, en svensk läkare, sedan tjugo år i sjukstugan. Hon har blivit en självklar del av Ön, älskar Taip men deltar även i danserna på Udden.

När turister från en lyxkryssning anmäler sexuella övergrepp på Ön skickas Christian, en brittisk socialchef, dit för att utreda sanningen bakom anklagelserna. Under några heta månader kommer allas föreställningar om frihet, sexualitet och skuld ställas på sin spets.

Ön är en av Samväldets sista kolonier i Stilla havet. Vems är paradiset? Och vem kan lämna förställningen om det?

"Den är utmanande på ett sätt som är ovanligt. Det går på djupet ... En bra metafor för människans oförmåga att förstå ett samhälle som inte bygger på samma normer och värderingar ... En blandning av moralundersökning och thriller... Hon är en väldigt skarp författare. Det handlar om tabun, och hur de förändras efter hur mycket makt man har, eller hur lite."
Ulrika Milles, Kulturnyheterna i SVT

"Lotta Lundbergs förmåga att ställa saker på sin spets och att ifrågasätta tankemönster och strukturer gör romanen till angelägen och stundtals obehagligt tankeväckande läsning."
Svenska Dagbladet

"Som läsare tvingas man ständigt tänka om, tänka nytt, kring dessa evighetsfrågor som rör egna tabun lika mycket som andras eventuella missdåd. Var går din gräns? Men trots att det idémässiga materialet är så stark tar det inte överhanden. Ön drivs lika mycket av de starka karaktärerna och den spännande intrigen som av själva tankegodset. Lotta Lundberg är bra på att driva fram storyn, helt enkelt. Det uppskattar jag."
Helsingborgs Dagblad

"Resultatet blir en roman som är den mest nyansrika som jag har läst på länge ... Lotta Lundberg har skrivit en roman som är lika frustrerande som den är givande."
Arbetarbladet

"Ön, som vrider frågan om exotisering minst ett varv till, blir en större utmaning för läsaren. Historien rör sig långsamt, långsamt genom sexuella gråzoner där svaren hela tiden viker undan. Ibland undrar jag om berättelsen är på väg att falla offer för samma exotisering den vill ifrågasätta men Lundberg har full kontroll."
Göteborgs-Posten

"Men Lundberg reser frågor om vem som bestämmer vems moral, och det är alldeles utmärkt."
Tomas Larsson

"Lotta Lundberg undersöker ett minerat fält i romanen Ön. Det är modigt."
Uppsala Nya Tidning
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ön. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Betyg: 3,5 av 5
    Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 5 april 2012

    En läsvärd och lite annorlunda roman. Blev nyfiken på den när jag läste om den. Men den motsvarade kanske inte riktigt mina förväntningar. Jag hade nog velat ha ett lite mer utförligt slut på den. Men den var helt okej och som sagt var läsvärd.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Ön