Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
317
Utgivningsdatum
2015-08-08
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
199 x 143 x 27 mm
Vikt
441 g
SAB
Hc
ISBN
9789127141261

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

(62 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden, Svenska, 2015-08-08
190 kr
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2016. Belönad med Dagens Nyheters kulturpris 2016  "Tom Malmquist hugger tag i läsaren från första sidan i en stark och osentimental sorgebok".

Tom och Karin väntar sitt första barn när Karin plötsligt insjuknar och måste föras till sjukhus. Barnet tas ut med kejsarsnitt och som i en mardröm springer Tom i kulvertarna under Karolinska sjukhuset, mellan intensivvårdsavdelningen och Neonatalen; mellan liv och död.
När han återvänder hem är det utan Karin, ensam med ett spädbarn och en chockartad sorg. Några månader senare dör också hans egen pappa, som han hela sitt liv haft ett komplicerat förhållande till.
"I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" är en rå och vacker bok om ett år som förändrade allt. En berättelse om förlust, föräldraskap och det liv vi lever, ögonblick för ögonblick.

Tom Malmquist (född 1978) är poet. Han debuterade med den mycket uppmärksammade diktsamlingen "Sudden death", följt av "Fadersmjölken". "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" är hans första prosaverk och belönades med DN:s kulturpris 2016, Karin Boyes litterära pris 2015, samt nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2016. Tom Malmquist tilldelades också stipendier från Stiftelsen Natur & Kultur och Albert Bonniers stipendiefond för svenska författare.

»Jag har gjort mig av med teven, jag har sagt upp prenumerationerna på tidningarna, jag läser böckerna som du har köpt och funderar på understrykningarna som finns på var och varannan sida, jag ögnar bara som hastigast igenom nyheterna från TT i min telefon, knappt det klarar jag längre, jag hör skriken och jag hör
mistlurarna, jag kan till och med bli rädd för en mindre skogsbrand tusentals mil bort och börjar genast föreställa mig hur fåglarna förkolnar i uppåtvindarna.«

 

"Tom Malmquist har skrivit höstens bästa roman."
Björn Wiman, Dagens Nyheter

"Den här boken nästan golvade mig, jag sträckläste den medan hjärtat bultade, jag var nästan hypnotiserad. Malmquist tar ett järngrepp om läsaren och släpper inte förrän sista sidan, men knappt då, man lever kvar i den här berättelsen väldigt länge."
Ingalill Mosander, SVT Go'kväll

Personer i min närhet som lyft upp den här boken har inte kunnat lägga den ifrån sig. Det kommer inte heller du att kunna. Tom Malmquist har skrivit en av de mest hypnotiskt skrämmande kärleksskildringar jag läst. Hjärtslitande obarmhärtig. // Detta är en bok skriven inte bara i stark känsla utan också med brutal skicklighet. De första knappt hundra sidornas sjukhusinferno är som en enda utandning. Det finns inget då, inget sedan, bara nu. // det gör I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv till en given kandidat till årets Augustpris
Per Svensson, Sydsvenskan

"Att läsa är att jaga efter Tom i korridorerna på Karolinska sjukhuset /.../ Även när den akuta berättelsen om döden saktar ner, rör sig fram och tillbaka i tiden och börjar lägga ett pussel av Tom och Karins liv tillsammans, så uppehåller den sig i ett akut nu /.../ Långsamt förstår man hur Toms och Karins kärlek har växt fram, och att det här är en berättelse om så mycket mer än chock och sorg, att det framför allt är en berättelse om livet. Det är också något av det mest osentimentala jag har läst."
Malena Rydell, Dagens Nyheter

"En av årets starkaste böcker."
Linda Skugge, Amelia

Omöjlig att värja sig mot... Det finns så mycket mänsklighet i den här boken. Lika dråplig och alldaglig som meningsmättad. Lika skitig som vacker.
Hanna Nordenhök, Expressen

Det är inte bara beundran, utan även förundran, jag känner inför Malmquists sätt att möta sorgen med språklig energi, att aldrig
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fängslande bok
  Sally, 21 mars 2017

  En mycket gripande bok; sorgen känns så bottenlös, och kryper nära in på huden på en. Författaren så närvarande och äkta i sitt skrivande. Rekommenderar starkt.

 2. Rekommenderas!
  Kitty, 22 juni 2016

  Detta är den bästa boken jag läst hittills i år, den är så full av kärlek och sorg att man nästan går sönder. Redan från första sidan känner man att det är en bok som håller, och mycket väl så seglar den in på topplistan. Man märker att Tom Malmquist är poet från början, men han tar sig an genren med bravur.

 3. Underbar bok
  Inger Margareta Algotsson, 16 februari 2016

  Fantastisk bok! Ingående berättat om något av det värsta som kan hända en. Går inte att lägga ifrån sig då man börjat läsa.

 4. Tänkvärd och berörande
  Lena i Lund, 21 januari 2016

  Absolut läsvärd!!
  Ett tydligt beskrivet livskaos som drabbar direkt och som övergår i episodiska skildringar av nutid och dåtid. Dessa tillsammans ger en bild av olika skeenden som starkt väver samman och skapar denna berörande och tänkvärda livsberättelse.

 5. En osentimental kärleksförklaring till liv och död
  Camilla Binett, 28 oktober 2015

  En mycket välskriven bok som direkt fångar läsaren! Det är en rak, naken och kärleksfull skildring av livet när människan är som mest sårbar - vid födelsen och vid döendet. Dessa båda livsvärldar vävs samman helt osentimentalt med beskrivande detaljer av obehagliga kroppsliga sjukdomssymtom och den psykiska resa det innebär att genomleva krisens alla ansikten.

  Tom Malmquist visar på ett avskalat och utlämnat sätt hur skört livet kan vara och det är befriande att han ger oss sina uppl... Läs hela recensionen

 6. En bok alla borde läsa
  Ami , 7 oktober 2015

  Hela boken känns som ett knytnävsslag i magen. Fantastiskt bra och annorlunda skriven. Så rak, utan att vara det minsta sentimental, vilket gör att den bara gör ännu mer ont. Man bara stannar upp i tillvaron och får sig mer än en funderare kring livet. Den här boken borde alla människor läsa. Har du missat den. Läs den. Ingen kan ta sig oberörd genom den här.

 7. En bok om sorg!
  irenehelen, 5 oktober 2015

  Författaren berättar på ett osentimentalt sätt om vad som händer med honom när han plötsligt står ensam med lilla Livia efter att hans Karin blir dödligt sjuk och avlider i samband med förlossningen. Han beskriver också sina känslor och sin sorg efter sin far som han redan vet är mycket sjuk och som också avlider under det år boken omfattar.
  Mycket läsvärd roman!

 8. Vansinnigt bra!
  Ulla Åsbrink, 2 oktober 2015

  Gripande i varje ögonblick blev så tagen av den.
  Bra beskrivning av svår sorg.
  Kan verkligen rekommenderas!
  Ser fram emot fler böcker av författaren

 9. Betyg: 4 av 5.
  Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 30 augusti 2015

  En mycket gripande och välskriven bok, om ett år i en mans liv.

  Toms fru Karin insjuknar under slutet av graviditeten, barnet blir förlöst med kejsarsnitt, och Karin dör.

  Under året som följer så dör även Toms pappa.

  Vi får följa Tom, och hans dotter Livia, under sjukhustiden, och året efter.

  Boken blickar även tillbaka på dom tio åren som Tom och Karin fick tillsammans.

  Jag rekommenderar varmt boken, som är väldigt personligt och utlämnande skrivet.

Visa alla 9 recensioner

Bloggat om I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv