Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2017-03-20
Upplaga
11
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Cramby, Jonas (form) / Arnerlöv, Knotan Tobias (foto) / Sjölund, Niki (foto) / Krikorev, Michael (foto)
Illustratör/Fotograf
Terése Karlsson
Dimensioner
15 x 220 x 17 mm
Vikt
484 g
SAB
Ufab
ISBN
9789127150300

Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen

(10 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad, Svenska, 2017-03-20
MedMera-pris: 179 kr (199 kr)
Priset 179 kr gäller dig med Coop MedMera-kort
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
"Det är på tiden att någon har skrivit den här boken."

Matgeek

Med rätt kunskap kan en vanlig skogspromenad bli enspännande jakt på naturlig mat och vilda smaker. I boken Vildplockat lär du känna en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som alla går att äta och använda i matlagning.

Den nordiska floran har det senaste decenniet hamnat i strålkastarljuset på grund av kockarna i det som brukar kallas den nya nordiska gastronomin. Men det är inte bara toppkockar som kan laga med granskott, harsyra, tistel och ormbunke. Många svenskar är vana att plocka svamp, men repertoaren kan lätt utökas till att omfatta mer av vad skog och äng har att erbjuda.

Niki Sjölund har arbetat som kock i Stockholm men har de senaste åren valt att fokusera på att samla och plocka de ätbara vilda växter som dyker upp i skog, på äng, till fjälls och ibland till och med hemma i trädgården. För Niki har möjligheten att plocka det som naturen producerar utan hjälp från oss människor nästan blivit en personlig ideologi.
Jag vill att människor ska förstå att det finns så mycket mer intressant att vända blicken mot än telefonernas färgglada skärmar. För mig har skogen blivit en plats för upptäckter: vilka växter finns där, hur hittar och identifierar man dem, var trivs de och vad har de för egenskaper?

I boken samlas fakta om ett 70-tal växter: var de går att hitta, deras specifika kännetecken, smaker och utseenden, eventuella risker för sammanblandning och hur de bäst förvaras och förädlas.

Niki Sjölund är uppväxt i södra Lappland med naturen som lekplats. Ett brinnande intresse för naturens råvaror kombinerat med arbete som kock på bland annat Ekstedt och Gro i Stockholm har lett fram till ett eget företag som plockar vilda växter åt ett antal svenska topprestauranger.

"Välskriven och bildmässigt vacker bok. (..) och med ett plastat omslagsom håller för lite sämre väder,boken skall ju med ut i naturen!
Tranås-Posten

"Ett genomarbetat lexikon över allt vad det vilda skafferiet har att erbjuda."
Vegourmet

"Det är en blandning mellan inspirationsbok och handbok över 72 ätbara saker från naturen."
Lokaltidningen

"Niki Sjölund delar med sig av sina bästa tips."
Expressen Söndag

Ovärderlig guide.
Vegourmet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen
 2. +
 3. Häxans trädgård : läkeväxter förr och nu

De som köpt den här boken har ofta också köpt Häxans trädgård : läkeväxter förr och nu av Hella Nathorst-Böös (inbunden).

Köp båda 2 för 396 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Trevlig och användbar

  Bra lättläst information om många växter, dock hade jag väntat mig fler recept och tydliga sätt att använda sig av växterna.

 2. Inga tillagningstips
  Annika Hedner, 21 april 2017

  Hade väntat mig recept men inte ens den enklaste instruktion hur något ska tillagas har författaren bemödat sig att skriva med.

 3. Nyttig på gränsen till nödvändig för fritidsfolk!
  Raymond Zweigberg, 19 april 2017

  Bra upplägg. Enkel och tydlig. Bra bilder gör det lätt att känna igen växter. Rekommenderar helt klart denna bok till de som i sin tillvaro i skog och mark vill tillvara de resurser som naturen bjuder på. Saknar dock information om ätliga rötter. Men vem vet, bok 2 kanske är på gång eller vad säger Niki Sjölund? I så fall köper jag den också.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Niki Sjölund

 • Vildplockat

  Niki Sjölund, Knotan Tobias Arnerlöv

  Med rätt kunskap kan en vanlig skogspromenad bli enspännande jakt på naturlig mat och vilda smaker. I boken "Vildplockat" lär du känna en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som alla går att äta och använda i matlagn...

Fler erbjudanden för dig med MedMera-kort

Bloggat om Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor...