Kalak

av Kim Leine. Inbunden, 2008

Den här utgåvan av boken är slutsåld (slut på förlaget)

Kundrecensioner

Har du läst boken? Bli först att betygsätta och recensera boken .

 (inbunden)
Fler böcker inom
 • Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 271
 • Utg.datum: 2008-02-01
 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Översättare: Margareta Järnebrand
 • Originaltitel: Kalak
 • Medarbetare: Timrén, Anders (form)
 • Dimensioner: 235 x 155 x 30 mm
 • Vikt: 400 g
 • SAB: Hce
 • ISBN: 9789137132501

Recensioner i media

Bokus Läsarpanel recenserar. Läs mer här >>

Näe, inte nu igen! Incest och en sträng, religiös miljö, den här gången i Jehovas vittnens hägn. Jesus-Muhammed-Allah-och-alla-änglarna, vad uttjatat!

Det var min första tanke när jag fick denna bok. Bistert och beslutsamt greppade jag ändå verket. Jag läser, med rätt att tycka till om romanen, konstaterade jag, beredd på att bli uttråkad. Det är precis här som hela läsäventyret tar en oväntad vändning. Författaren är skicklig på att med sitt varierade språk, och utan att väja för något av det svåra, beskriva vad som händer honom. Den detaljerade skildringen av incesten alldeles i början av boken gör mig både rasande och illamående på samma gång.

Måste författaren skriva så närgånget? Vad är det här för konstig, gränslös värld där fel blir rätt och rätt verkar bli fel? Jag vill ingripa i handlingen, skrika stopp, i lagens namn, stopp! Men det går inte. Bara att kapitulera och följa med i berättelsen om Kim Leine.

Uppväxt i en strängt religiös miljö hos modern i Norge, rymmer Kim som tonåring till fadern i Köpenhamn. Redan en av de första dagarna förför fadern sonen. Hur kan det gå till, frågar man sig. Kim är ju trots allt 17 år. Kan han inte göra motstånd? Springa därifrån? Eller ge fadern en storsmocka helt enkelt? Om övergreppet på en ung människa och vilka konsekvenser det får för offret senare i livet - det är vad Kims bok handlar om. Och förstås om Grönland, väldigt mycket Grönland, vilket inte är alltför vanligt i litteraturens värld.

Kim utbildar sig till sjuksköterska, gifter sig och får en familj. För att komma ifrån fadern tar han anställning på Grönland. Här får han axla ett större ansvar än vad en sjuksköterska normalt behöver ta. Nakorsaq, doktorn, kallas han av grönländarna. Kim, som har ett smidigt handlag när det gäller att vårda sjuka, är mycket omtyckt av sina patienter. I motsats till de andra danskarna lär han sig grönländska, vilket naturligtvis öppnar en hel del "igloon" för honom. Tillgången till språket ger honom inblickar i vardagslivet på ön och i grönländsk kultur.

Patienterna kan Kim hjälpa, men inte sig själv. Därtill är avtrycken av "min fars kärlek", som han väljer att kalla det som har hänt honom, alltför starka. Kims liv är disharmoniskt och han flyr minnena med hjälp av alkohol och allt högre doser narkotika. Det blir förstås ohållbart till slut.

Om hans fru, Laerke, får jag ingen riktig uppfattning. Hon verkar mest sitta i soffan med sin stickning och se munter ut, för att använda Kims egna ord. Det har jag svårt att tro. Som ung, blond dansk har Kim ingen svårighet att få kvinnor på Grönland. Ett besök på hotell Godthåb räcker. Ibland behövs inte ens det. Det grönländska dejtingsystemet fungerar blixtsnabbt. Kvinnor som lystrar till exotiska namn som Soré, Karina, Lila, Naja fladdrar förbi i Kims liv. Just 'fladdrar' är betecknande för hans relationer. Kim umgås med många, men fäster sig vid ingen.

Hans fru, Laerke, upplever säkert mycket tillsammans med denne orolige och ångestfyllde kille, men jag skulle knappast tro att hon känner sig särdeles munter. Det måste vara smärtsamt att lämna ut sig så som Kim gör, men samtidigt fungerar det troligen som en slags katharsis. Början till en läkning av såren för att kunna gå vidare. Tycker man om den här mannen och hans berättelse? Det är svårt att inte göra det. Han lämnar ut sig och sitt liv till oss läsare. Det är lätt att känna både sympati och empati. Kim är en tapper människa som kämpar för att få fason på sitt liv, samtidigt som han försöker att ta tillvara de glädjeämnen som ändå finns: Barnen, matlagning, läsande och skrivande, för att inte tala om jakten och fisket på Grönland. Kalak minns man länge, inte bara p g a Kims skakande historia utan också för att miljön är så ovanlig.

Bloggat om