Unga som varken arbetar eller studerar : statistik, stöd och samverkan : slutbetänkande från Utredningen om unga som varken arbetar eller studerar. SOU 2013:74 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Statens offentliga utredningar 2013 (del 74)
Antal sidor
361
Utgivningsdatum
2013-10-16
Förlag
Norstedts Juridik AB
Dimensioner
245 x 165 x 30 mm
Vikt
532 g
SAB
344.4850740262,Oe-c
ISBN
9789138240274

Unga som varken arbetar eller studerar : statistik, stöd och samverkan : slutbetänkande från Utredningen om unga som varken arbetar eller studerar. SOU 2013:74

Häftad,  Svenska, 2013-10-16

Slutsåld

Utökat stöd åt de som varken studerar eller jobbar.

Under senare decennier har ungdomars situation på arbetsmarknaden förändrats. Ungdomars etableringsålder har ökat, arbetslösheten är högre och arbetsmarknad är mer instabil. Det är inte ovanligt att ungas anställningar är kortvariga och tillfälliga. Kraven på utbildning har ökat. Unga har därmed svårare att ta sig in på arbetsmarknaden i dag.

Unga som varken arbetar eller studerar är en grupp som har särskilt stora svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden. År 2012 var cirka åtta procent av de unga i åldern 15-24 år i en sådan situation. Det behövs ett starkt och stabilt stöd för att underlätta för dessa unga på deras väg tillbaka till utbildning eller för att kunna ta steget in på arbetsmarknaden. De ungdomar som har en gymnasieutbildning klarar sig relativt bra på arbetsmarknaden. De som avbryter eller aldrig påbörjar en gymnasieutbildning har däremot stora svårigheter. Även andra faktorer, t.ex. den unges socioekonomiska förutsättningar, påverkar risken att varken arbeta eller studera.

Utredningen ska enligt direktiven analysera olika statistiska källor som kan användas för att kartlägga gruppen unga som varken arbetar eller studerar och utifrån analysen föreslå kvalitetssäkrade statistiska mått. I uppdraget ingår även att analysera hur en bred samverkan kan åstadkommas. Utredningen ska även analysera vilka faktorer som kan bidra till att olika grupper unga varken arbetar eller studerar och särskilt undersöka om det finns strukturella faktorer som bidrar till att en stor andel av dessa unga är långvarigt utanför. Slutligen ska utredningen också kartlägga och analysera såväl det förebyggande arbetet, inklusive samverkansprojekt, som specifika insatser som riktas till gruppen unga som varken arbetar eller studerar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »