Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra. SOU 2017:37 : Betänkande från Utredningen om organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
SOU 2017 (del 37)
Utgivningsdatum
2017-05-05
Förlag
Wolters Kluwer
Originaltitel
Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra. SOU 2017:37 : Betänkande från Utredningen om organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden
Dimensioner
240 x 165 x 35 mm
Vikt
1068 g
SAB
Oeb
ISBN
9789138246054

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra. SOU 2017:37 : Betänkande från Utredningen om organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden

Häftad, Svenska, 2017-05-05
625 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Utredningen anser att det idag finns otillräckliga förutsättningar för myndigheter att bekämpa välfärdsbrottsligheten och att det förekommer felaktiga uppgifter i register som ligger till grund för utbetalningar. Utredningen har även kommit fram till att myndigheter inte har tillräckliga möjligheter att kontrollera om inrapporterade uppgifter är korrekta.

Förslag:
 • En ny enhet för utredning av bidragsbrott inrättas hos Försäkringskassan och mål om brott mot bidragsbrottslagen handläggs vid Ekobrottsmyndigheten.
 • Regeringen bör utreda frågan om en samordnad statlig utbetalningsfunktion.
 • Regeringen bör se över förutsättningarna att minska antalet utfärdare av ID-handlingar och koncentrera ansvaret till en myndighet. Transportstyrelsen får i uppdrag att se över rutiner vid utlämnande av körkort.
 • Myndigheternas möjligheter till informationsutbyte utökas.
 • Skatteverkets folkbokföringsverksamhet ges möjlighet att göra besök på den adress där den enskilde är eller kan antas vara bosatt. Ett folkbokföringsbrott införs.
 • Uppgiften att utbetala lönegaranti flyttas från länsstyrelserna till Skatteverket.
 • Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen får utökade möjligheter att inhämta uppgifter från andra aktörer om juridiska personer.
 • Straffet för grovt bidragsbrott skärps till max 6 år och bidragsbrottslagen utvidgas till att också omfatta utbetalningar till bl.a. juridiska personer.
 • Betalning för arbete som berättigar till rot- och rutavdrag ska ha gjorts med spårbart betalningsmedel. Detsamma gäller för vissa stöd som utbetalas av Arbetsförmedlingen.

Särskild utredare: Lars-Erik Lövdén
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra. SOU 2017:37 : Betänkande från Utredningen om organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden
 2. +
 3. Kvalitet i välfärden - bättre upphandling och uppföljning. SOU 2017:38 : Slutbetänkande från Välfärdsutredningen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kvalitet i välfärden - bättre upphandling och u... av Finansdepartementet (häftad).

Köp båda 2 för 875 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Kvalificerad välfärdsbrottslighet - föreb...