Etnologiska prövningar : sista ordet om gammal göteborgsetnologi (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
372
Utgivningsdatum
2007-11-01
Förlag
Books on Demand
Dimensioner
240 x 148 x 25 mm
Vikt
520 g
SAB
M
ISBN
9789163313608

Etnologiska prövningar : sista ordet om gammal göteborgsetnologi

Häftad, Svenska, 2007-11-01
283 kr
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Med glad aggressivitet, sårad fåfänga och stenhård polemik diskuterar Martin Johansson tillståndet i samtidens etnologi. I kraft av ett tydligt ställningstagande och en konsekvent argumentation är Etnologiska prövningar en kopiös uppvisning i självständigt och kritiskt tänkande. Etnologins falska trevlighet, harhjärtade reflexivitet och förvrängda språkbruk där nytt är gammalt och smått är stort avslöjas som ond tro och blå dunster bara den kan tro på som är rädd för sanning och smärta.

Boken vänder sig främst till dom som ändå är engagerade i etnologi. Den är också av intresse för alla som häpnat över hur litet insikten om forskningens förkroppsligade karaktär påverkat den akademiska världens organisation. Fortfarande kan individer, institutioner och hela ämnen brytas ner genom en eländig arbetsmiljö som helt saknar reglering. Etnologiska prövningar bidrar både till en diskussion om etnologins funktion och legitimitet och ställer mer generellt frågan om behovet av ökad offentlig insyn och kontroll av den vetenskapliga verksamheten.

Martin Johansson är fil.kand i etnologi och var också doktorand på seminariet i Göteborg under 1990- talet, en verksamhet som för hans del resulterade i ett jämställdhetsprojekt inom idrotten och boken "Vägra Vara Tvåa" och som för institutionens del tog sin ände i att professuren 2007 lades ner.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Etnologiska prövningar : sista ordet om g...