Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
414
Utgivningsdatum
2013-09-25
Upplaga
1
Förlag
Piratförlaget
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
215 x 145 x 33 mm
Vikt
700 g
SAB
Hc
ISBN
9789164203960

Analfabeten som kunde räkna

(264 röster)  |  Läs 77 recensioner
Inbunden, Svenska, 2013-09-25
206 kr
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.

Jonas Jonasson är tillbaka med Analfabeten som kunde räkna! Hans debutroman Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann blev en världssuccé och filmatiseras nu med Robert Gustafsson i rollen som Allan. I den andra efterlängtade romanen Analfabeten som kunde räkna får vi möta Nombeko Mayeki, en föräldralös flicka som mot alla odds tar sig fram.

Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon nu inte varit den hon var, men det var hon ju. Nombeko Mayeki var analfabeten som kunde räkna. Ödet tillsammans med hennes talang för henne bort från Soweto, till internationell storpolitik, till andra sidan jordklotet, till två identiskt lika och väldigt olika bröder. Under resan lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst innan hon en dag finner sig själv instängd i skåpet till en potatisbil. Där och då är världen som världen känner den hotad.
I Analfabeten som kunde räkna gör Jonas Jonasson upp med fundamentalismen i alla dess former tillsammans med vanföreställningen om olika folks olika värde. Han gör det med humor och värme. Och slår en gång för alla hål på myten om att kungar inte nackar höns.
Analfabeten som kunde räkna är Jonas Jonassons andra roman, efter världssuccén med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Han är journalisten och entreprenören som efter tjugo år med tidning, tv och kommunikation sålde allt han ägde och blev författare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 77 recensioner av Analfabeten som kunde räkna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Långrandig men sträckläsvärd
  Pelle L, 12 augusti 2015

  Boken är finurligt skriven men lite väl fantasifull. Krumelurer på slutet gör den trots allt till ett nöje att läsa.

 2. Oerhört underhållande
  maax16, 8 juli 2015

  Jonassson har gjort det igen.Riktigt underhållande och rolig bok, dock fick jag aldrig reda på vad en fabet är för något.

 3. En av de bästa böcker jag läst.
  Karin Agneta Heldt, 14 juni 2015

  Jonas är en briljant författare. Jag har skrattat och känt mkt empati med personerna i boken.
  Begriper inte vad han får allt ifrån. Den kunde gott innehållit ett par 100 sidor ytterliggare

 4. Roligare än 100-åringen
  Madeleine Svensson, 29 april 2015

  En helt fantastiskt rolig bok. Jag skrattade högt från första sidan!
  Jag tyckte att 100-åringen var jättebra, men den här boken var ännu bättre!

 5. Härlig humor och historiebeskrivning
  Lars Lundqvist, 20 april 2015

  Härlig humor och historiebeskrivning. I rakt nedstigande led till finske Mika Waltari (Mikael Ludenfot) och Frans G Bengtsson (Röde Orm).

 6. klurig och spännande
  Ingemar Karlsson, 3 april 2015

  En helt annorlunda bok som fick ett udda slut .
  Många goa skratt och funderingar . väl värd att läsa och begrunda fantasi och verklighet

 7. En fantastisk bok.
  Rune Petersson, 12 mars 2015

  "Analfabeten som kunde räkna" är en galen roman som påminner om författarens förra bok "Hundraåringen...". Jonassons skrivstil påminner om den finske författaren Aaro Paasilinnas som också han skriver i samma, lite absurda stil och även absurda teman. Jag ser fram mot nästa bok av Jonas Jonasson.

 8. Oengagerande
  Gia, 23 januari 2015

  Har tagit mig igenom halva boken och vet inte om jag kommer orka läsa klart den eller inte. Gillade hundraåringen med alla sina karaktärer och skrönor. I Analfabeten är allt bara för mycket. Huvudpersonen är för smart, övriga karaktärer för dumma, skruvade etc. Själva storyn känns ointressant där många partier är alldeles för långdragna och författaren inte får mig engagerad i någon enda karaktärs öde. Vill man läsa en bok i hundraåringens anda (men ändå klart annorlunda) så skippa denna bok och köp hellre "En man som heter Ove"

 9. Upprepning
  Stig Leitner, 22 december 2014

  En fantastisk historia, men i uppbyggnaden påminner den starkt om "100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann". Underhållande läsning.

 10. Humor & allvar
  Esa Pirkka Vuorinen, 19 oktober 2014

  En bra uppföljare efter en lysande debut av författaren till Hundraåringen.... Handlingen knyter an till verkliga politiska skeenden och skruvar upp njutningen med hjälp av fantasifull fiktion.
  Boken lämpar sig speciellt för högläsning.

 11. Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson.
  Esa Vuorinen, 17 september 2014

  En mycket bra bok. Jonas Jonassons 1:a bok (100 åringen...) skapade höga förväntningar för denna den andra av honom. Boken är mycket rolig och lämpar sig ("inte") för högläsning, då man får tårar i ögonen av alla dråpligheter i boken.

 12. Skrattade igenom hela boken
  Maria Åström, 10 september 2014

  Läste den här boken på semestern. Jag älskar Jonas sätt att formulera sig, kommentarer som är enkla men som får en att gapflabba. Kan inte glömma "dö din gamle get..." Skrattade så mycket på stranden att min man fick be om ursäkt för min del. när grannarna på filten bredvid fick veta att det var samma författare som "100-åringen" så log dom bara igenkännande.

 13. Analfabeten... -Nutidshistoria
  Pearl , 31 juli 2014

  Mycket läsvärd, inte så humoristisk som Hundraåringen, men minst lika bra. Sättet att väva in händelser, som inträffat i vår närtid, är välfunnet och ger oss i underhållningsform en repetition av sådant, som många av oss kommer ihåg.

 14. Stora förväntningar - besviken
  Hans Persson, 18 februari 2014

  Efter att ha läst hundraåringen var förväntningarna stora på uppföljaren. Tyvärr blev jag besviken. Den var inte direkt dålig men den var inte lika rolig som hundraåringen. Kändes lite som en upprepning.

 15. Skrattade i tre dagar..
  Viktor, 13 februari 2014

  ...för längre tid än så tog det inte att läsa den från pärm till pärm. Fantastiskt rolig och tänkvärd. Osannolik historia som tar skruv så många gånger att man bara väntar på nästa vändning.

 16. Liten svacka i mitten
  Seppo Mälkki, 13 februari 2014

  Svårt att upprepa en pikareskroman som Hundraåringen, men bortsett från en svacka i mitten flyter den på nästan lika bra.

 17. analfabeten
  Pär Åke Tegstam, 6 februari 2014

  Intressant och smårolig helt igenom, men långt ifrån hans föregående bok om hundraåringen. Den är väl värd att läsa hur otrolig den än är.

 18. Intressant tema
  Pia, 31 januari 2014

  När man läst Hundraåringen så känner man igen konceptet, men boken var spännande och njutbar. Jonassons språkhantering är suverän och ytterst roande.

 19. Otroligt att han fick ihop det på slutet. Mer skruvad...
  Kjell Gerdin, 21 januari 2014

  Otroligt att han fick ihop det på slutet. Mer skruvad än "Hundraåringen...". Vad går den där Jonas Jonason på för något?

 20. Första halvan av boken tyckte jag var underhållande. I...
  Eva D, 21 januari 2014

  Första halvan av boken tyckte jag var underhållande. I den andra halvan som till största delen utspelade sig i Sverige blev det lite för mycket av allt. Det blev helt enkelt segt. Hade inte alls lika roligt som när jag läste "Hundraåringen". Jag hade nog för stora förväntningar.

 21. Ja, tyckte mycket om denna bok. Har även läst...
  Cecilia Granquist Dahmén, 15 januari 2014

  Ja, tyckte mycket om denna bok. Har även läst Hundraåringen och blev då helt frälst. Hade en farhåga att Analfabeten skulle bli en upprepning eller att jag hade förstora förväntningar. Men nej, jag tycker att Jonas Jonasson lyckats utomordentligt bra att på något sätt använda samma stil och ändå nytt. Jag gillar hur Jonas leker med verkligheten, det skulle ju kunna vara sant i all sin orimlighet. Att han väver in världshändelser är ytterligare ett stort plus. Mer av Jonas Jonasson!

 22. En fantastiskt underhållande bok. Den är full av...
  Lotta Ekstrand, 12 januari 2014

  En fantastiskt underhållande bok. Den är full av underfundig humor och har ett starkt berättande språk. De mest vansinniga och farliga situationer tas av huvudpersonen med ett lugn som gör henne till en mycket speciell karaktär. Man vet aldrig vad hon hittar på på nästa sida och det är något som jag som läsare uppskattar.

 23. Bra i början men kändes mer och mer krystad ju närmare...
  BK, 9 januari 2014

  Bra i början men kändes mer och mer krystad ju närmare slutet man kom. Kul inledning om Nombeko i Sydafrika, det svenska spåret lite urspårat från början.

 24. Ännu en härlig historia från Jonas Jonasson. Han...
  Michael Larsson, 8 januari 2014

  Ännu en härlig historia från Jonas Jonasson. Han driver på ett snällt sätt med våra makthavare. Hoppas på ytterligare alster av denne författare!

 25. En OK bok som dock känns som ett ansträngt försök att...
  Anna Johnsson, 6 januari 2014

  En OK bok som dock känns som ett ansträngt försök att upprepa framgången med "Hundraåringen". Det som I den kändes som spontana uppslag och stilgrepp känns här som framkrystade idéer och mekaniskt producerade kortformuleringar. Jag önskar att jag inte hade last den långt bättre boken först, då hade jag kanske uppskattat denna mer.

 26. Från första sidan är man fast och vill inte sluta...
  Lena Krånglin, 2 januari 2014

  Från första sidan är man fast och vill inte sluta läsa. Minst lika bra som hans första bok. Riktigt galet underhållande!

 27. Mycket välskriven och otroligt rolig. Jag...
  monica möller, 2 januari 2014

  Mycket välskriven och otroligt rolig. Jag rekommenderar den varmt och hoppas att Jonas Jonasson snart kommer ut med ytterligare en lika underhållande och trevlig bok.

 28. Gillar man temat "humor" är denna bok en...
  jan peter bideman, 28 december 2013

  Gillar man temat "humor" är denna bok en rekommendation, det finns ingen verklighetsförankning men den är minst sagt "suggestiv" och rolig,

 29. Nästan lika tokig som Hundraåringen. Handlingen var...
  lena göransson, 26 december 2013

  Nästan lika tokig som Hundraåringen. Handlingen var inte så lätt att följa från början men stegrades ganska fort. Överensstämmelsen med verkligheten är slående. Def. Läsvärd.

 30. Mästaren av sammanträffanden gör det igen. Finurliga...
  Ulrik Mikaelsson, 21 december 2013

  Mästaren av sammanträffanden gör det igen. Finurliga formuleringar och fantastiska karaktärer har gjort mig till ufo:t på tåget/cafeet mer än en gång.

 31. Rolig, underhållande och man lär sig mycket om nutids...
  Dagmar, 16 december 2013

  Rolig, underhållande och man lär sig mycket om nutids historien. Borde bli film precis som "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

 32. Inte samma skratt som då jag läste hundraåringen, för...
  yvonne sjösten (ingelstad), 13 december 2013

  Inte samma skratt som då jag läste hundraåringen, för den skull absolut inte humorlös. De stora tragiska världshändelserna kan emellanåt vara svåra att smälta men i Jonas form blir det lättare. Osannolikt - förstås - men ändå inte, de allvarliga tankarna försvinner inte i leenden åt hans gestalter.

 33. Mycket underhållande och rolig bok, mycket...
  Karl Ivar Modigh, 8 december 2013

  Mycket underhållande och rolig bok, mycket skratt,leenden på många igenkännande historiska händelser.
  Man måste fundera hur det går att skriva en sådan här bok fantasi med historiska kunskaper är egenskaper författaren skall ha.

 34. Småputtrig och smått genialisk. Passar bra för...
  Margareta Boström, 5 december 2013

  Småputtrig och smått genialisk. Passar bra för högläsning med hela familjen. Kul anekdot med kungen. Här ser man hur kärnvapen kan ställa till det.

 35. Beskrev på ett underhållande och smart sätt att man...
  Kjell Aldsten, 3 december 2013

  Beskrev på ett underhållande och smart sätt att man kan vara begåvad och framgångsrik trots brist på formella studier och meriter.

 36. "Hundraåringen" var så överraskande dråplig och...
  Anita Fiedler, 29 november 2013

  "Hundraåringen" var så överraskande dråplig och fantasifull att det måste var omöjligt att överträffa. Förväntningarna på nästa bok var m a o orimligt stora. Med detta vill jag säga att Analfabeten var överraskande och fantasifull, dock utan att komma upp i samma nivå som "Hundraåringen" men kan helt klart rekommenderas.

 37. Återigen en helt fantastisk bok! Författaren tar upp...
  Ebba Söderman, 27 november 2013

  Återigen en helt fantastisk bok! Författaren tar upp viktiga historiska event och beskriver dem med en helt fantastisk humoristisk ton som gör hela boken väldigt underhållande, trots det allvarsamma innehållet. Mycket, mycket bättre bok än vad baksidestexten ger sken av!

 38. Min man tyckte den var underhållande. Han satt och...
  Siv Anne-Charlotte Granberg Ruthström (Hedemora), 27 november 2013

  Min man tyckte den var underhållande. Han satt och skrattade åt texten vid flera tillfällen.
  Jag ska läsa den också.

 39. Jag har inte läst boken har givit bort den i present...
  gudrun thorberg, 25 november 2013

  Jag har inte läst boken har givit bort den i present men hört att den är mycket bra mottagaren uppskattade att få boken.

 40. Rolig, mycket bra underhållning. Jag skrattade högt....
  GUNNEL SOLVEIG YTTERGREN, 25 november 2013

  Rolig, mycket bra underhållning. Jag skrattade högt. En bok jag kan rekommendera till alla åldrar. Läste den över en lördag och söndag utan att vilja släppa den.

 41. Jag har inte läst hela boken en. Kan lätt lägga ifrån...
  Halina Anjedani, 23 november 2013

  Jag har inte läst hela boken en. Kan lätt lägga ifrån mig; 100-åringen var mycket bättre, kanske det påverkar omdöme. Handlingen är för osannolik.

 42. En fantastiskt bra bok, gick inte att avbryta läsandet...
  Ingmar Emanuel Backlund, 18 november 2013

  En fantastiskt bra bok, gick inte att avbryta läsandet när man väl börjat.
  Minst lika bra om inte bättre än Jonassons förra bok. Rolig men också med en allvarlig sida.
  Boken borde läsas av människor som sitter i ledande ställningar,
  Aarto Paasilinna skriver också roliga böcker, men jag tycker nog att både hundraåringen och denna bok är snäppet bättre.
  Läs och Njut.

 43. Mycket sinnrik och tänkvärd historia om rasism och...
  Anna Madeleine, 14 november 2013

  Mycket sinnrik och tänkvärd historia om rasism och fördomar med diverse fantastiska förvecklingar i händelseförloppet. Allt toppat med en härligt torr humor.

 44. Lite för höga förhoppningar eftersom jag tyckte...
  "Bokmalen", 12 november 2013

  Lite för höga förhoppningar eftersom jag tyckte Hundraåringen var fantastiskt bra. Denna bok är lite segare men har givetvis ett antal skratt med sig under läsningen. Intrigen blir lite konstlad och föregångaren var mer igenkännande och helt klart roligare.

 45. Inte i klass med den förra boken. Kanske är...
  Mats Liberg, 11 november 2013

  Inte i klass med den förra boken. Kanske är jämförelsen orättvis men den förra boken hade ingen förebild och var så överraskande i sin berättelse att den nästan tog andan ur en.

 46. Den är inte alls lika bra som sin föregående. Håller...
  Monica , 10 november 2013

  Den är inte alls lika bra som sin föregående. Håller med den som skrev att första delen i boken var bra sen spårade den nästan ur. det måste i och för sig vara väldigt svårt att skriva en ny bok efter mega succén om 100 åringen.

 47. 100-åringen var mycket bättre. I denna bok blev det...
  Britt-Louise Edbom, 6 november 2013

  100-åringen var mycket bättre. I denna bok blev det nästan för mycket av allting. Första delen av boken var mycket bra men sen blev det för mycket.

 48. Jag tyckte den var underhållande och rolig, kryddad...
  Thomas Borensjö, 6 november 2013

  Jag tyckte den var underhållande och rolig, kryddad med en del fakta och roliga upplösningar, fast Jonassons första bok gav mig fler skratt.

 49. Inte i klass med 100-åringen men nästan. Därför bara...
  Bo Ive Lennarth Persson, 6 november 2013

  Inte i klass med 100-åringen men nästan. Därför bara en trea.
  Ser ändå fram emot nästa bok av Jonas Jonasson.

 50. Lättläst skröna där spänningen stegras genom hela...
  Catharina Lindgren, 6 november 2013

  Lättläst skröna där spänningen stegras genom hela boken och kopplingen till en korrupt verklighet finns som en av flera röda trådar.

 51. En lättsam bok där storyn rullar på. Men, inte alls så...
  Åke Nilsson, 4 november 2013

  En lättsam bok där storyn rullar på. Men, inte alls så fyndig som hundraåringen. Godkänt men Jonas Jonasson kan bättre.

 52. En bra bakgrundsundersökning som tar boken till en...
  Sven Wihlborg, 2 november 2013

  En bra bakgrundsundersökning som tar boken till en högre dimension. Strålande berättarkonst, på verkligt hög nivå. En bok som man inte släpper förrän sista sidan är läst.
  Rekommenderar denna samt även "100 åringen som klev ut genom fönstret och försvann" av samma författare.

 53. Boken var så rolig, jag skrattade under hela tiden....
  Berit , 1 november 2013

  Boken var så rolig, jag skrattade under hela tiden. Nästan bättre än Hundraåringen. Nu väntar jag på en film av denna bok också. Undrar om Jonas Jonasson fortsätter att skriva och vad ska den handla om.

 54. Samma genre som "Hundraåringen" och lika halsbrytande...
  Thomas Kolterjahn, 30 oktober 2013

  Samma genre som "Hundraåringen" och lika halsbrytande fantasifullhet. Inte riktigt lika rolig men ändå jättekul. kan rekommenderas till de som inte söker det mest seriösa utan vill ha rolig underhållning.

 55. Ett nöje att läsa jonas jonasson han blandar...
  Kjell Sederholm, 30 oktober 2013

  Ett nöje att läsa jonas jonasson han blandar verklighet och fantasi på ett mycket underhållande sätt jag ser fram emot nästa bok.

 56. Förväntningarna var nog för höga efter hundraåringen....
  Anette Jäderfeldt, 30 oktober 2013

  Förväntningarna var nog för höga efter hundraåringen. Den var inte så underhållande, lite seg historia. Men klart läsvärd ändå. Den var också rätt underhållande bitvis.

 57. Verkligt bra, nästan i samma klass som 100-åringen....
  Arne Agardsson, 29 oktober 2013

  Verkligt bra, nästan i samma klass som 100-åringen. Den som läst Hundraåringen bör absolut läsa denna. Intressant att följa den unga flickans öden och äventyr. Spännande.

 58. Analfabeten som kunde räkna, överträffar sig själv i...
  An1, 29 oktober 2013

  Analfabeten som kunde räkna, överträffar sig själv i fyndighet med ord. Otroligt rolig! Jonas Jonasson är en mästare i att hitta formuleringar och få läsaren att bläddra och bläddra o s v..... Rekommenderas till ALLA ;0).

 59. Rolig, men lite för fantastisk och orealistisk,...
  Reiny Lindqvist, 29 oktober 2013

  Rolig, men lite för fantastisk och orealistisk, författaren kunde nog ha komprimerat berättelsen något. Samtidigt hade man roligt under läsningen och boken är mycket lättläst.

 60. Jag inser att det inte går att upprepa en sådan succé...
  Lars Anderson, 28 oktober 2013

  Jag inser att det inte går att upprepa en sådan succé som "hundraåringen", det är en orimlig förväntan när inte ens nyhetens behag finns. Analfabeten är välskriven, humoristisk och första halvan - Sydafrikadelen - håller mycket hög klass. Andra delen blir lite för skruvad för att nå samma klass. Som helhet hade jag en trevlig lässtund, och läser gärna fler av författaren.

 61. Uppskattar man Hundraåringen så kommer man att...
  Cathrine, 19 oktober 2013

  Uppskattar man Hundraåringen så kommer man att uppskatta Analfabeten minst lika mycket med sin värme och humor. Dessutom får man en historisk återblick som öppnar det egna minnet.

 62. Den var nästan som "Hundraåringen". Man kunde inte...
  Karl Gunnar Eriksson, 15 oktober 2013

  Den var nästan som "Hundraåringen". Man kunde inte spara på att läsa färdigt. Att hundraåringen var bättre berodde nog på att jag bor i trakterna där den boken började.

 63. Räcker inte upp till Hundraåringens klass men ändå...
  Leif Thor, 14 oktober 2013

  Räcker inte upp till Hundraåringens klass men ändå klart läsvärd. Jonasson har en härlig skrivstil. Och det är ju alltid roligt när fiktion och verklighet vävs samman!

 64. Författaren hade en nästan oöverstiglig uppgift. Att...
  Rutan (stan), 13 oktober 2013

  Författaren hade en nästan oöverstiglig uppgift. Att leva upp till förväntningarna efter Hundraåringen, som var en världssucce och det roligaste jag läst, är inte lätt . Hade lite svårt att uppskatta bokens första del med tanke på förhållandena i Sydafrika vid den tiden. . Detta gäller dock inte bokens bokens andra del som var väldigt underhållande och minst lika underfundig som Hundraåringen.

 65. Boken som är rolig, fantasifullt osannolik och...
  Bengt Enblom, 9 oktober 2013

  Boken som är rolig, fantasifullt osannolik och lättläst fick mig att koppla av och ofta dra på smilbanden och kan varmt rekommenderas.

 66. Underbart dråplig på alla sätt, ungefär som...
  Birgitta Engström, 8 oktober 2013

  Underbart dråplig på alla sätt, ungefär som "Hundraåringen".
  Hundraåringen kanske var ett snäpp bättre, men då har jag bara hunnit läsa ungefär halva boken.

 67. Jonas har återigen fångat ens uppmärksamhet. Man får...
  Jesper Johansson, 8 oktober 2013

  Jonas har återigen fångat ens uppmärksamhet. Man får härliga bilder i huvudet och jag kan sova gott om natten efter några timmars läsning.
  Också ett utmärkt sätt att ta till sig lite historia. En bok som alla borde läsa helt enkelt.

 68. Tycker inte att den är så roligt som Hundraåringen....
  Ingegerd Sundgren, 8 oktober 2013

  Tycker inte att den är så roligt som Hundraåringen. Lite rörig. Kan inte skratta åt en den som man gjorde med Hundraåringen.

 69. Analfabeten är minst lika underhållande och minst lika...
  Lars Jakobsson, 8 oktober 2013

  Analfabeten är minst lika underhållande och minst lika otrolig som Hundraåringen.
  Ser medglädje fram mot nya halsbrytande, underhållande fabler med verklighetsanknytning.

 70. Lättläst och mkt underhållande Som hundraåringen är...
  Vera Dagny Moberg, 8 oktober 2013

  Lättläst och mkt underhållande Som hundraåringen är där ett stycke historia vilket gör boken spännande. Den är svår att släppa. Man vill gärna veta lite mera.

 71. En jätteskön skröna med lite oväntade vinklingar! Den...
  Hans-Ove Berglund, 8 oktober 2013

  En jätteskön skröna med lite oväntade vinklingar! Den gav mig många skratt. En värdig uppföljare till 100-åringen. Den kan verkligen rekommenderas!

 72. Instämmer i allt väsentligt i Mony's recension. Men...
  Lasse Nihlén, 8 oktober 2013

  Instämmer i allt väsentligt i Mony's recension. Men jag hade möjligen lite mindre roligt, när jag läste boken. Visst kom det småleenden då och då. Men det där riktiga skrattet, som infann så ofta vid läsningen av Hundraåringen, uteblev. Tyckte att boken tappade tempo och finess i sista tredjedelen. Är nog en aning besviken på det hela taget.

 73. Inte riktigt av samma klass som "Hundraåringen som...
  Ivar Nulu (Malmö), 8 oktober 2013

  Inte riktigt av samma klass som "Hundraåringen som .....". Men mycket läsvärd ändå. En skröna som är i klass med de bästa av Arto Pasilinna.

 74. Läs den! Du blir inte besviken! Jonas Jonasson kan...
  Pensioninnan C, 8 oktober 2013

  Läs den! Du blir inte besviken!

  Jonas Jonasson kan verkligen fånga alla sinnen och behålla läsintresset hela tiden!

  Fakta och dikt och övergångar till olika världar väver han elegant ihop till en minst lika bra bok som den förra!

 75. Jonas skriver mycket "fyndigt", han trollbinder mig...
  Hans Netzén, 8 oktober 2013

  Jonas skriver mycket "fyndigt", han trollbinder mig som läsare, vill inte släppa boken ifrån mej. Boken är underhållande och inbjuder till många skratt samt att mellan raderna kan man utläsa en mening med tillvaro och livets rätt- och orättvisor. Därför ger jag fem stjärnor med råge.

 76. Jag älskade Jonas Jonassons föregående bok...
  Mony, 5 oktober 2013

  Jag älskade Jonas Jonassons föregående bok Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann och har verkligen väntat på hans andra bok Analfabeten som kunde räkna.

  Boken handlar om en flicka - Sombeko - som föds i slummen i Sydafrika. Med samma uppfinningsrikedom som i Hundraåringen, väver Jonas in Sombekos förehavanden med verkliga händelser med en stor portion humor. Jag gillar även Jonas speciella sätt att formulera sig. Han leker med ord och meningsuppbyggnader som lyfter... Läs hela recensionen

 77. Det här är Jonas Jonassons andra bok. Hans första bok,...
  Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 25 september 2013

  Det här är Jonas Jonassons andra bok. Hans första bok, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, utkom 2009, och jag läste den 2010.
  Jag tyckte mycket om Jonas Jonassons första bok, och jag tyckte ännu mer om hans andra bok.

  Analfabeten är skriven i samma anda som Hundraåringen tycker jag. Boken är skriven med mycket, mycket värme, och den är väldigt, väldigt rolig.

  Helt osannolik är den också, precis som den första boken var. Men ändå liksom trovärdig på... Läs hela recensionen

Visa alla 77 recensioner

Bloggat om Analfabeten som kunde räkna

Bokvideo