Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Det stora århundradet (del 7)
Antal sidor
439
Utgivningsdatum
2017-08-23
Upplaga
1
Förlag
Piratförlaget
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
220 x 145 x 35 mm
Vikt
720 g
SAB
Hc
ISBN
9789164205155

1968

(135 röster)  |  Läs 20 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-08-23
217
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Det är nämligen själva kunskapen som skapar spänning, som får mig att stanna kvar i varje scen. Verkligheten alltså. Och den är inte lättskildrad.
Aase Berg, Smålandsposten

Guillou är en författare som ofta har ett ärende och i den här romanen har han vinnlagt sig om att spegla en sällan belyst aspekt av det radikala uppsvinget, den mellan politik och juridik. Det är uppfriskande.
Kaj Schueler, Svenska Dagbladet


1968 är ett av 1900-talets mest mytomspunna årtal. Protesterna mot Vietnamkriget i både USA och Västeuropa skapade en vänstervåg som präglade både politiken och kulturen.
Unge Eric Letang är färdigutbildad jurist och brinnande aktiv i politiken. Som ung notarie på den beryktade advokatfirman Henning Sjöstrand tvingas han gång på gång ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont. Hans första stora mål för honom ut i Europa den heta sommar när de röda fanorna dominerar gatorna i Paris och när socialism med mänskligt ansikte går under i Prag.

Och den vänsterradikala vågen kommer att än mer splittra familjen Lauritzen mellan de yngre som anser att det är rätt att göra uppror och de äldre som vidhåller att äganderätten står över allt annat.

1968 är den sjunde delen i romanserien Det stora århundradet.

Guillou fortsätter borsta dammet av överklassen och åskådliggöra dess flora av käbbel och briljanta hjärnor ... [Guillou och Moberg] fogar båda fascinerande stuvbitar till sin generations historia.
Martina Montelius, Expressen

Som författare av detta slags historiska skildringar har Guillou få övermän. Att han denna gång skildrar skeenden som han själv varit inblandad i gör dessutom berättelsen särskilt intressant och lovar gott inför kommande delar. Magnus Nilsson, BTJ

Det är en rätt fyndig skruv på den heta sommaren 1968: i stället för att stå på barrikaderna tvingas Eric alltså dag efter dag nöta bänk på en rättegång i Aachen ... Jan Guillous blick på tiden är lätt road.
Lars Linder, Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. 1968
  2. +
  3. De som dödar drömmar sover aldrig

De som köpt den här boken har ofta också köpt De som dödar drömmar sover aldrig av Jan Guillou (inbunden).

Köp båda 2 för 436 kr

Kundrecensioner

Det finns 20 recensioner av 1968. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Inte lika bra som de första delarna!
    Fabbe, 8 november 2021

    Den här delen är återigen en av de svagare i serien hittills, men det märks att Guillou nu är inne på sitt eget liv, sina egna erfarenheter och han hanterar det mästerligt. Rent berättartekniskt blir det lite tungt på sina ställen och lite för detaljerat, som när vi i alledeles för många sidor får följa en tysk rättegång, då blir det inte jättebra läsning. Det ordnar dock upp sig och boken löper sedan på med ett bättre tempo och den tar sig rejält. Dock märks här Guillous svaghet, relationer ... Läs hela recensionen

  2. Guillou som bäst!!!
    Anitha, 14 september 2019

    Har följt denna serie genom åren och har aldrig blivit besviken, inte heller nu, rekommenderar verkligen dig
    att läsa, har du inte följt med på resan, börja från början!!!

  3. Mustig tidsskildring
    Karl, 19 augusti 2018

    Spännande, lättläst och mustig tidsskildring från ungdomsrevolutionens år, skriven av en som var med då! Skickligt sammanvävd berättelse som kombinerar verkliga bakgrundshändelser och personer med romanens fiktiva personer och deras upplevelser.

  4. Inte Guillou på topp.
    Olof Christensen, 10 maj 2018

    Läsvärd men förmodligen den sämsta av böckerna i den serien. Inte alls lika fängslande som de första.
    I sig en intressant 60-tals historia, men inte topp.

  5. 1968
    Anette , 13 april 2018

    En fantastisk bra serie. Har alla böckerna. Kan varmt rekommendera. Går inte sluta läsa förrän boken är slut. Hoppas på flera.

  6. Bra skildring av en tid
    Åke Harald Olsson, 12 april 2018

    Men man ska nog gärna ha upplevt tiden kring 1968 (upplevt i politisk betydelse) för att riktigt kunna ta till sig alla nyanserna.

    Jag hör i och för sig till den generationen men för andra kan det kanske vara svårare. Men värt tiden

  7. OK!
    Tradern, 31 mars 2018

    Får känslan av att Guillou försöker väva ihop sina karaktärer från sin karriär, i denna var det "Ondskan" Blir inte alls förvånad om Karl Hamilton har nån liten biroll i nästa bok i den här serien. Böckerna till och med 1945 var riktigt bra. Sen??

  8. En av de bättre i serien
    Krister Nässén, 29 november 2017

    En av de bättre böckerna i denna serie, rekommenderar den varmt. Slutet är en riktig cliff-hanger för den som har lite koll på europeisk politik under 70-talet. Den som inte känner till en viss riktig person som nämns i slutet rekommenderas att googla!

  9. toppen bok
    maggan , 20 oktober 2017

    toppen bok jag längtar redan efter nästa bok i 1900 talet serien har läst alla och ser fram emot att få läsa slutet av 1900 talet

  10. 1968
    Ulf Dybeck, 4 oktober 2017

    Jag har följt Jan Guillous sekelskildring från början och är just nu mitt i 1968. Den är lika intressant och lättläst som de övriga böckerna i serien.

  11. Lättläst
    Margareta, 2 oktober 2017

    Roligt att se tillbaka och känna igen vissa tongångar från den tiden. Mindre roligt att minnas Neurosedynhistorien. Om det som romanförfattaren skriver om läkemedelsbolagens försök att försvara sig med hjälp av falska intyganden av vetenskapsmän bygger på sanning spelar egentligen ingen roll.
    Verkligheten är ofta vidrigare än dikten. Bra att påminnas om.
    Att huvudpersonerna liknar dem i min ungdoms veckotidningsföljetonger gör mig ibland generad, men dessa var ju förstås inte vinexperter...

  12. Vänsterdravel?
    Bernt Andersson, 19 september 2017

    1968 är en välskriven bok ungefär med den stilistik jag gillar och även är typisk för Guillou. Hans kraftiga vänsterlutning är jag dock frågande för? Det fanns även andra falanger i samhället . Och varför dra in terroriststämplade Ulrike Meinhof? Kommunismens och ish. stalinismens tillkortakommande torde ha varit känt, även i vänsterkretsar, vid det här laget?
    Rekommenderar den tveksamt, endast om jag för den presumptive läsaren/ läsarinnan varnat för dess vänstervridning!

  13. 1968-RÖRELSEN VAR MER KOMPLEX

    Många av oss har några ytliga kunskaper om 1968-rörelsen. Men det är mycket som vi aldrig noterade, även om vi var mycket aktiva. Ett exempel är de många rättsfall som de hade varit lätta att vinna om man hade använt normal juridisk teknik - men som man förlorade därför att syftet inte var att vinna dem, utan snarare att demonstrera hur ruttet det kapitalistiska samhället är. Detta är bara ett enskilt exempel på vad vi närapå hade glömt, men där Jan Guillou hjälper oss att väcka minnena till ... Läs hela recensionen

  14. 7 delen av 1900 talsserien
    Allan Magnus Qvist, 4 september 2017

    Lättsmält fortsättning på Guillou serie om 1900 talet. Beskrivningen av händelserna 68 känns igen för de som kan minnas den tiden.

  15. Intressant släktkrönika
    Ulla-Liza Elisabet Blom, 4 september 2017

    Intressant att läsa om en tid som man minns så väl. Något pratig. Historien kunde ha komprimerats a 100 sidor utan att historiken gått förlorad

  16. Lite väl tidigt för recension
    Rolf Lundin (Trosa), 4 september 2017

    Har inte hunnit läsa den ännu. Fick den förra veckan och den ligger inte först i kön.

    Jag tycker att denna begäran kommer alldeles för tidigt.

    Ni borde vänta minst en månad innan ni skickar ut begäran om recension.

  17. Självbiografi
    Kerstin Wallin, 4 september 2017

    Boken har sina guldkorn och språket är som vanligt en njutning men när Guillou blir för självbiografisk orkar jag inte med honom

  18. Mer en lärobok i 68-rörelsen än en roman!!!!
    Anne-Christin Skånberg (Askim), 4 september 2017

    Detta är inte den bästa boken i serien! För mycket av Jan G i boken och det är klart han var ju en del av 68- rörelsen. Dom som inte var med då , kanske kan lära sig en del om hur det var, Lärobok i 68- den har lite av lärarmentalitet över sig.

  19. 1968
    Lars Göran Malmquist, 4 september 2017

    I min ålder känner man igen sig särskilt studietiden 1968 Att sedan följt med serien med 2:a världskriget skugga över vårt land väcker frågan! Om vi ser världen runt kring oss "har vi inte lärt oss någonting".
    Läs alla böcker som ingår i serien.

  20. Det "magiska" året
    Ingvar Petterson, 4 september 2017

    Lauritzenättlingen Eric upplever och delvis deltar i händelserna nämnda år.
    Jag ser främst ett tidsdokument, liksom de föregående delarna. I min ålder är det lätt att känna igen sig.

Visa alla 20 recensioner

Fler böcker av Jan Guillou