Sjukt hus : globala miljardsvindlerier : från Lesotho till Nya Karolinska (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2016-09-19
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Thunfors, Eric (form) / Edenvik, Josefine (form)
Dimensioner
216 x 146 x 31 mm
Vikt
543 g
SAB
Vpea,Vpa,Vp-cz Solna: Karolinska sjukhuset
ISBN
9789170379222

Sjukt hus : globala miljardsvindlerier : från Lesotho till Nya Karolinska

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2016-09-19
119 kr 189 kr Du sparar 37%
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Boken är välskriven och rafflande [...] Augustprisnominering i fackboksklassen och Stora journalistpriset borde vara inom räckhåll. Författarna rör vid vår tids stora politiska ödesfråga: Hur kapitalet tränger allt längre in i den offentliga sektorn." Expressen

" ...jag lägger ifrån mig 'Sjukt hus' med en känsla av att ha läst ett ovanligt gediget undersökande reportage, som borde läggas i samtliga postfack i varenda beslutande församling i hela vårt avlånga land." Dagens Nyheter
JOURNALISTERNA Henrik Ennart och Fredrik Mellgren har länge följt bygget av Nya Karolinska som är både Sveriges och byggföretaget Skanskas största byggprojekt hittills. Jättesjukhuset som ska bli modernast i världen och fostra framtida Nobelpristagare.
När författarna undersöker affären närmare upptäcker de inte bara att de styrande i hemlighet struntat i demokratiskt fattade beslut och ständiga försök till mörkläggning. De upptäcker också en okänd miljardrullning av skrämmande proportioner.
I Hamburg finns två nya högspecialiserade sjukhus, högt rankade i världen, som vart och ett har kostat en tiondel av Nya Karolinska men har lika många vårdplatser.
Nya Karolinska-projektet har nämligen skräddarsytts av multinationella finansföretag som i en ständig jakt på större vinster siktat in sig på de miljarder skattekronor som enligt OECD behöver investeras i hela världens sjukvård de kommande åren.
Med en gnagande oro och växande insikt tar författarna oss med på en resa som tar avstamp i Sverige och som efter flera omskakande mellanlandningar leder oss till det svårt hiv-drabbade Lesothos landsbygd. Den affärsmodell som redan kostat svenska skattebetalare miljarder ska nu gå på export till världens fattigaste länder.

Henrik Ennart och Fredrik Mellgrens artikelserie i SvD om Nya Karolinska Sjukhuset belönades med Guldspaden 2016.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sjukt hus : globala miljardsvindlerier : från Lesotho till Nya Karolinska
 2. +
 3. Fattigfällan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fattigfällan av Charlotta Von Zweigbergk (inbunden).

Köp båda 2 för 234 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Sjukt hus : globala miljardsvindlerier : från Lesotho till Nya Karolinska. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En skräckroman
  BertilNo, 6 februari 2017

  ..för skattebetalarna i Stockholms län! Högst läsvärd för alla, som vill veta varför Nya Karolinska blivit världens dyraste sjukhus, men med färre vårdplatser än det gamla. Och om hur demokratin i landstinget fullständigt satts ur spel. Mycket anmärkningsvärt.
  Författarna har gjort ett fantastiskt jobb. Dock kunde innehållet varit mer koncentrerat.

 2. En besvikelse
  Daniel Hansson, 20 oktober 2016

  Plockade upp boken efter flera hyllningar på kultursidor. Tyckte tyvärr inte att den höll vad som lovats. Rörigt skriven och svår att följa. Även om ämnet är viktigt tyckte jag inte att jag kände mig så mycket klokare. Mer än att jag förstår att författarna inte gillar NKS.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Sjukt hus : globala miljardsvindlerier : ...