I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra

av Pontus Herin  (pocket, 2008)

Pris:  45:-
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt vid beställning på minst 99 kr för privatpersoner i Sverige - Läs mer
Beställ senast måndag 21 december kl. 00:15
med "Snabb frakt" för leverans innan jul - Läs mer
Paketinslagning för 25 kr/bok. I kassan kan du även välja att skicka paketet direkt till mottagaren.
 • Välj format:
 • E-bok
 • Pocket

Passar bra ihop

I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra + Djursholm : Sveriges ledarsamhälle
De som köpt den här boken har ofta också köpt Djursholm : Sveriges ledarsamhälle (inbunden) av Mikael Holmqvist
Pris för båda:

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra. Sätt betyg och recensera.

Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra är en...

Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra är en dokumentär roman om segregationen i Sverige. Pontus Herlin är ekonomi journalist på bland annat Affärsvärlden, Veckans Affärer och SVT. Han kommer själv från en priviligierad familj uppvuxen på Djursholm och gått på de bästa skolor och umgåtts med folk med pengar. Men han har länge varit trött på den ytliga livsstilen som allt handlar om var du bor, vad du har och vem du känner. Han övertalar sin fru att flytta till Tensta som är en av de förorter i Stockholm som har mycket dåligt rykte och där 90% av de som bor där är av utlänskt påbrå.

Detta är en mycket bra bok, förutom språket och stilen som gör att den är lättläst och inte alls någon torr fakta bok, Pontus undersöker olika teorier , rykten och får sin information från mycket varierande källor. Han tar inte någons sida men är inte rädd för att skriva sina egna åsikter och tankar . Vi får möta många intressanta personer s... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Jag har både positiv och negativ kritik! Negativt:...

Jag har både positiv och negativ kritik!

Negativt: Lite långtråkig i sina delar. Fokuserar lite för mycket på Tensta-historia och miljonprogrammen enligt mig.

Positivt: Tar upp invandringsfrågan på ett väldigt intressant och givande vis! Bra jämförelser och intressant balans där Pontus Herin söker att förstå båda sidor i frågan. Andra hälften av boken är mer spännande tycker jag. (Första hälften är lite mer personlig.)

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Den är en tankeväckade beskrivning av klassamhället....

Den är en tankeväckade beskrivning av klassamhället. Man får även en inblick i nyanlända svenskars situation i förorter. En bok som flera borde läsa

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen
I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra (pocket)
 • Pocket
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 333
 • Utg.datum: 2008-12-19
 • Förlag: Månpocket
 • Medarbetare: Acedo, Sara R. (form)
 • Dimensioner: 177 x 110 x 22 mm
 • Vikt: 200 g
 • SAB: Oabba-cz Stockholm. Tensta
 • ISBN: 9789172321373

Bloggat om I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra

Övrig information

Ny lägenhet, nya grannar, nytt dagis och nya rutiner. Familjen Herin bytte liv över en natt och resultatet har blivit en djupt fascinerande dagboksberättelse om det segregerade Sverige och om vad som händer när en familj byter miljö helt. Fågelvägen är det bara en mil mellan Tensta och Djursholm, men det är svårt att tänka sig två mer skilda världar. Så är åtminstone klichébilden av de här två Stockholmsförorterna. Journalisten Pontus Herin är 38 år, uppvuxen i fashionabla Djursholm och har i hela sitt vuxna liv bott i Stockholms innerstad. Driven av nyfikenhet och en vilja av att se något annat hyrde de ut familjens bostadsrätt och skaffade hyreskontrakt i norrförorten Tensta. Han ville utmana sina "typiskt svenska" fördomar om invandrare och förortsliv, om kriminalitet och misär. Och i Tensta hade han och familjen aldrig varit tidigare. De mötte ett förort som var mer segregerad än de kunnat drömma om, sonen var den ende svensken på sin nya förskola. De mötte våld och problem, men upplevde också mycket generositet, värme och en tro på framtiden. Men projektet var inte konfliktfritt, dels på grund av slitningar i familjen, dels med de nya grannarna och dels med somliga gamla vänners reaktioner, en del ville inte ens komma ut och hälsa på. Parallellt med upplevelserna i Tensta träffade han människor som kunde belysa segregationen i Sverige, hur långt den har gått och vilka problem det leder till i form av en växande känsla av utanförskap, ökad religiös fundamentalism och kriminalitet.

I ett av bokens mest dramatiska kapitel åker Pontus Herin till Frankrike för att skapa sig en egen bild av problemförorterna runt Paris. Hösten 2005 drabbades de här "gettona" av allvarliga kravaller varpå många svenska förståsigpåare sa att det även kan ske i Sverige. Men kan det verkligen det? Följ med på hans resa och läs dagboken från Tensta, humoristiskt, inkännande och analyserande. En sorts varm Wallraff-undersökning i dagens Sverige. Som Åsne Sejerstads "Bokhandlaren i Kabul" fast på hemmaplan. Med många dråpliga situationer, oväntade möten och skarpa iakttagelser.

Du kanske gillar...

Nattsidan (häftad)

Nattsidan

Joyce Carol Oates
Häftad
29:-
Uthus : Inspiration, underhåll, reparationer (inbunden)

Uthus : Inspiration, underhåll, reparationer

Jørn Nielsen, Peter Svendsen m fl
Inbunden
19:-
Den andra kvinnan (inbunden)

Den andra kvinnan

Therese Bohman
Inbunden
174:-
Kalla det vad fan du vill (pocket)

Kalla det vad fan du vill

Marjaneh Bakhtiari
Pocket
49:-