Latin för trädgårdsälskare (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2015-03-03
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Översättare
Marie Widén, Lennart Engstrand
Originaltitel
Latin for Gardeners
Medarbetare
Johns, Lindsey (form)
Dimensioner
232 x 175 x 22 mm
Vikt
695 g
SAB
Uf
ISBN
9789174613599

Latin för trädgårdsälskare

(24 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden, Svenska, 2015-03-03
149 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Latin för trädgårdsälskare är ett upplysande, underhållande och vackert illustrerat avslöjande av det botaniska latinets mysterier. Över 3 000 latinska namn i bokstavsordning visar hur det gamla kultur- och vetenskapsspråket kan röja en växts hemort, och kanske därmed odlingsförhållanden, tillsammans med sådana egenskaper som dess utseende, form, färg, smak och doft. Varje namn är ordentligt förklarat och åtföljs av uttalsbeteckning, och sidorna är fyllda av härliga illustrationer.
I Latin för trädgårdsälskare berättas också spännande historier om de stora växtjägarna som till exempel Joseph Banks, Alexander von Humboldt och Carl von Linné. Här förklaras hur deras upptäckter påverkar våra trädgårdars utseende än i dag.
Med hjälp av denna bok kan alla trädgårdsälskare, och deras trädgårdar, dra stor nytta av den väldiga mängd av information som finns i den latinska nomenklaturens märkliga värld.

"Det här är efterlängtat. Gammal kunskap i ny tappning. Lördagsgodis i hängmattan för en trädgårdsintresserad gammal latinare [...] Boken passar både nybörjare i latin, språknördar och allmänt vetgiriga. Man behöver inte ens gilla trädgård för att tycka att det här är spännande. Det är pedagogiskt upplagt med faktarutor och inte minst viktigt; det är en vacker bok."
Karolina Alfredsson, Kristianstadsbladet

"Har man väl börjat bläddra är man fångad [...] En vacker, lättläst och mycket informativ bok."
Mats Garme, Ölandsbladet

"Det är överraskande intressant läsning. Och inte blir det sämre av att boken dessutom är försedd med ett vackert bildmaterial."
Torgny Nordin, Göteborgs-Posten

"Perfekt gåva till den odlingsintresserade"
Carina Jörsäter, Icakuriren

"kan inte låta bli att läsa tills jag inser att jag har fått tag i en riktig bladvändare. Det är spännande att se hur namnen bland annat anger varifrån växterna kommer, vilka miljöer de trivs i och vad som är karaktäristiskt för deras utseende. Dessutom innehåller boken intressanta porträtt på betydelsefulla botaniker och presentationer av växter. För den intresserade är det här en guldgruva."
Linda H. Axelsson, Corren Bostad

"Nyttig och intressant läsning till hängmattan i sommar!"
Nya Wermlands-Tidningen

"I den nyligen utgivna boken Latin för trädgårdsälskare låter Lorraine Harrison oss följa med på intressanta promenader i språkets och blommornas värld."
Stig Järvetun, Enköpings-Posten

"Äntligen! En bok för både trädgårdsnördar och nybörjare som vill veta mer om det botaniska latinets mysterier. Både nyttigt och roligt med fina illustrationer."
Ingela Wärle, Hemmets Journal
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Latin för trädgårdsälskare
 2. +
 3. Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär ... av Niki Sjölund (häftad).

Köp båda 2 för 363 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Latin för trädgårdsälskare. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Begripligt latin.
  Gunvor Andersson, 26 juni 2017

  En fantastisk kunskapskälla med underbara illustrationer. Lyfter de botaniska kunskaperna till ennhögre nivå. Ett dött språk som blir levande tack vare växternas namngivning.

 2. Bra för alla blomster- och Latinnördar
  Per Anders Johansson, 21 januari 2016

  Innehållet mycket bra och upplysande. Texten var lite för liten för min synskärpa och då hade jag ändå starka läsglas.

 3. Trädgårdslatin
  Richard Åkesson, 27 juli 2015

  Inslaget om olika botanister lättar, annars hade det blivit ett uppslagsverk. Så även kortare notiser om enskilda arter. Förklaring till latin och innehållet är bra. Det som stör mig däremot är att texten är på tok för liten, ibland oläslig. Utöver att texten är liten är den skriven på färgad bakgrund varför kontrasten försvinner. Sällan jag har läst en så svår text - allt pga. färg och storlek.

  Den hade haft mycket mer att vinna om författaren hade satt den i händerna på en 50+ inna... Läs hela recensionen

 4. En läsvärd bok för växt- och språkälskare
  Ariadne, 20 maj 2015

  En fin och vacker bok för språkälskare såväl som växtintresserade. Man behöver inte vara trädgårdsälskare för att uppskatta detta alster. Vi som inte läste latin i skolan, men väl biologi, har stor glädje av att få namnen översatta, i den mån vi inte skaffat oss latinska och grekiska lexika för att stilla den nyfikenheten. Dessvärre hittar man ju aldrig översättningar på alla namn, eftersom de är så många.
  Specialartiklarna om utvalda växter är intressanta och roande.
  Bildmaterialet f... Läs hela recensionen

 5. Njutbar uppslagsbok!
  Mirja Malmberg, 13 maj 2015

  Intressant och informativ. Underbart att få alla namn översatta. Tack för alla trevliga fördjupningssidor som gör boken njutbar och ger en extra dimension åt företeelser, människor som verkat och lite kött på benen.

 6. Det kallar jag en trädgårdsbok!
  Else-Marie Olofsson, 16 april 2015

  Upplägget, själva informationen, de jättevackra bilderna, den sköna papperskvaliteteten... En bok som dessutom kommer att bli använd en hel del - till skillnad från många andra, visserligen vackra trädgårdsböcker, som man egentligen bara läser en enda gång.

Visa alla 6 recensioner

Bloggat om Latin för trädgårdsälskare