Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
143
Utgivningsdatum
2017-06-07
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Medarbetare
Lönegård, Petter (form)
Dimensioner
220 x 188 x 15 mm
Vikt
530 g
ISBN
9789175455358

Sagan om ägget en kulturhistoria av Nils-Otto Sjöberg

(1 röst)
Inbunden, Svenska, 2017-06-07
221 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
»Nils-Otto Sjöbergs Sagan om ägget är en kulturhistoria som tar ett helhetsgrepp på äggets centrala roll i både natur och kultur ... boken infriar sin underrubrik, En kulturhistoria. Författaren är faktiskt något så ovanligt som en renässansmänniska i vår egen tid. Här möts medicin och humaniora, konst och läkekonst, i speglande samspel.« Svenska Dagbladet

Ägget är naturens mirakelförpackning. Gynekologen och professorn Nils-Otto Sjöberg har ägnat mer än femtio år åt att utforska livets början, fruktbarheten och födelsen. Hans fascination omfattar även äggets betydelse inom kulturhistorien, folkloristiken, religionen, gastronomin och konsthistorien. I den vackra och rikt illustrerade boken Sagan om ägget får vi ta del av hans fängslande efterforskningar i ämnet.

I sin roll som gynekolog vid kvinnokliniken i Malmö har Nils-Otto Sjöberg mött tusentals kvinnor och sett ännu fler barn födas. Fascinationen för den mänskliga reproduktionen ledde honom till ett särskilt intresse för ägget inte bara ur rent medicinsk synvinkel utan också ur en kulturhistorisk, folkloristisk, religiös, gastronomisk och konsthistorisk vinkel.

I takt med det växande intresset började Nils-Otto Sjöberg att samla olika föremål på temat ägg. Det blev en stor samling ägg i olika former, utförda av olika konstnärer som sedermera donerades till Kvinnoklinikerna på lasaretten i Malmö och Lund.

I den vackra och intresseväckande boken Sagan om ägget berättar Nils-Otto Sjöberg om hur han blev intresserad av ägget, eller naturens mirakelförpackning som han kallar det, och hur hans intensiva samlande inleddes.

Boken är rikt illustrerad med bilder på alla de föremål och företeelser som författaren förknippar med ägg. Resultatet har blivit högst personlig och kärleksfull hyllning till ägget i alla dess former.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sagan om ägget en kulturhistoria av Nils-Otto Sjöberg
  2. +
  3. Kyrkornas hemligheter : Stockholm

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kyrkornas hemligheter : Stockholm av Anders Bergström, Katarina Dunér, Victor Edman, Hanna Enefalk, Eva Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 560 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Sagan om ägget en kulturhistoria av Nils-...