Den röda adressboken (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2016-10-18
Förlag
Pocketförlaget
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
165 g
SAB
Hc
ISBN
9789175791937

Den röda adressboken

(14 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket, Svenska, 2016-10-18

Slutsåld

"Läs, njut och var beredd på att fälla en och annan tår."
Blekinge Läns Tidning

Livet är som ett pärlband av människor. Vi möts och vi älskar, vi skiljs åt, vi skrattar förtroligt i djup vänskap, vi går igenom nederlag och vi får våra hjärtan krossade.

Doris har haft samma adressbok sedan 1928. I den finns hennes alldeles egna pärlband av människor som hon mött genom livet. Nu lever hon ensam i en lägenhet på Bastugatan i Stockholm. De flesta av namnen i adressboken är överstrukna, döda, och de enda avbrotten i ensamheten är hemhjälpens besök och samtalen med systerdotterdottern Jenny på andra sidan Atlanten.

En dag börjar Doris skriva ner sina minnen om vännerna i adressboken. Så att Jenny, som blir den enda att minnas Doris, också får tillgång till hennes minnen.

Den röda adressboken är en gripande historia som med stor intensitet skildrar den livserfarenhet som en äldre människa bär inom sig. Den spänner över ett helt liv och tar med läsaren på en resa till svunna tiders Paris, New York och Stockholm.

"Det är en fascinerande läsning som går långt in under huden och som föder tankar långt bortom texten. En suverän bok och en sammanfattning om vad det är att vara människa ..."
Kulturbloggen

"Den röda adressboken är en gripande historia som med stor intensitet skildrar den livserfarenhet som en äldre människa bär inom sig.
LitteraturMagazinet

"Den röda adressboken är ett fantastiskt livsäventyr om kärlek, lycka och sorg.
Boktokig
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Den röda adressboken. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Charmig historia
  Villivonkansbooks (Örebro), 22 maj 2017

  Doris har haft samma adressbok sedan 1928. Alla människor hon mött genom livet finns omnämnda där. En dag börjar Doris skriva ner sina minnen om alla vännerna i adressboken. Så att Jenny som är den enda släkting Doris har, kan få tillgång till hennes minnen.
  Det är en fin och charmig historia om Doris. Man blir varm i hjärtat av att läsa den, speciellt om Doris livslånga kärlek till Allan som aldrig slocknade. Minnena skildras så fint och vackert.
  Boken känns så filmisk, man ser tyd... Läs hela recensionen

 2. Hjärtevärmande
  Thérèse, 15 maj 2017

  Det här var en hjärtevärmande och finstämd bok som blandade både skratt och gråt och fick mig att vilja sätta mig ned och prata med min egen mamma och mormor om vilka personer som betytt mycket för dem genom deras liv. Rekommenderas varmt!

 3. Rolig romanidé
  Ingrid Nettervik, 3 mars 2017

  Romanen blir mera intressant ju längre in man kommer i texten. Intressant sätt att låta hela historien växa fram. Jag engagerades av huvudpersonens liv. Det enda jag hade lite svårt att godta var torpederingen under kriget av lastfartyget och att Jenny som den enda överlevde denna.

 4. Rekommenderas!
  Ulrika, 1 mars 2017

  En välskriven, härlig och varm bok med skön grundton. Kom mycket snabbt in i den och ville vidare och läsa mer. Är nyfiken på hur uppslaget till storyn kom till. Rekommenderas!

 5. En livshistoria som är så bra att den kunde varit
  Petra Svensson, 3 januari 2017

  Boken är lite annorlunda. Först känns det kanske lite deprimerande men glädje blandas med sorg precis som i verkliga livet. Läs den.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Sofia Lundberg

Bloggat om Den röda adressboken