Biskop Lewi Pethrus : biografi över ett ledarskap - religion och mångfald i det svenska folkhemmet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
305
Utgivningsdatum
2017-08-15
Upplaga
1
Förlag
Artos & Norma Bokförlag
Dimensioner
220 x 155 x 20 mm
Vikt
674 g
SAB
Cjz Pethrus, Lewi
ISBN
9789175807751

Biskop Lewi Pethrus : biografi över ett ledarskap - religion och mångfald i det svenska folkhemmet

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2017-08-15
283 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Lewi Pethrus (18841974) har kallats den främsta religösa ledaren i 1900 -talets Sverige. Från 1910- talet och till sin död höll han samman och tog ut kursen för den då oavbrutet växande Pingströrelsen. I denna bok skrivs historien om Pethrus och den svenska Pingst rörelsen. Det är berättelsen om en avvikare: pingstvännerna var tungomålstalande civilsamhälles byggare i det strikt rationella och förment sekulära folkhemmet. De utmanade rådande konsensus och hela den bild av svensk homogenitet som ryms i metaforen folkhem. Det har alltid funnits grupper som inte ansetts passa in i denna idyll:
romer, psykiskt sjuka, samer, homo sexuella och pingstvänner. I denna skara sticker pingstvännerna ut, inte bara för att man var högljudda, utan också för att man ville
expan dera. Deras mål var inte att passa in i det sekulära folkhemmet, utan de drömde om att förvandla det till ett Guds hus.
Här analyseras Pethrus ledarskap för Pingströrelsen: visionen för en ny slags kyrka bortom 1800 -talets folkrörelser, extasen som risk och som möjlighet, de kyrkopolitiska övervägandena och drömmen om en kristen nation. Det är första gången som Pethrus verksamhet får en vetenskaplig, biografisk belysning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Biskop Lewi Pethrus : biografi över ett ledarskap - religion och mångfald i det svenska folkhemmet
  2. +
  3. Vrålstark & skiträdd : Marie Göranzon berättar om sitt liv för Stina Jofs

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vrålstark & skiträdd : Marie Göranzon berättar ... av Stina Jofs, Marie Göranzon (inbunden).

Köp båda 2 för 482 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Biskop Lewi Pethrus : biografi över ett ledarskap - religion och mångfald i det svenska folkhemmet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Läsvärd!
    Kerstin Hurtig, 4 september 2017

    Jag tycket boken var mycket läsvärd.Intressant o initierad.Jättebra att Joel Halldorf forskat omkring Pethrus ! Och dragit slutsatser. Det hjälper oss att förstå pingströrelsens
    och Pethrus betydelse för utvecklingen av Sverige under 1900talet.Boken kan också ge nya vinklar på ledarskapets pedagogik!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Biskop Lewi Pethrus : biografi över ett l...