Det lysande ögat

av Laura Trenter, Tony Manieri  (kartonnage, 2005)

Den här utgåvan av boken är slutsåld (slut på förlaget)

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Det lysande ögat. Sätt betyg och recensera.

En bok räcker

Språkligt påminner den starkt om en översättning. Jag var tvungen att kontrollera om så var fallet, men det ser det inte ut att vara. Namn och tilltal, liksom meningsbyggnad, känns inte genuint svenskt, även om händelserna till stor del är byggda på svensk historia. Den känns som att boken skrivits på engelska och att man plockat in den i svensk miljö och lite slarvigt trätt på den en svensk språkdräkt. Historien i sig lämpar sig väl för målgruppen, 9-12 år, då den är lagom spännande och rör sig inom ämnesområden man behandlar på låg- och mellanstadiet. Jag köpte den till min tioåriga dotter, som snabbt läste ut den. I vanliga fall, när hon får en bok ur en för henne ny bokserie, så vill hon genast ha flera böcker i serien. Så dock inte denna gång. "Den var väl okej, men jag vill inte ha några fler i samma serie." blev hennes omdöme.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen
Det lysande ögat (kartonnage)

Fler böcker inom

 • Kartonnage
 • Språk: Svenska
 • Serie: Duodeckarna (del 1)
 • Läsålder: 9-12 år
 • Antal sidor: 188
 • Utg.datum: 2005-08-01
 • Upplaga: 1
 • Förlag: Tiden
 • Medarbetare: Manieri, Tony (medf.)
 • Dimensioner: 208 x 158 x 20 mm
 • Vikt: 380 g
 • SAB: Hcg
 • ISBN: 9789185243242

Fler böcker av författarna

Visa alla böcker av Laura Trenter, Tony Manieri
Moas gäng och stölden på kaféet (kartonnage)
Pojkarna Puckelbros Bilbekymmer (kartonnage)
Fotoalbumet (kartonnage)
Pojkarna Puckelbro Och Moster Jajjas Katter (kartonnage)

Moas gäng och stölden på kaféet

Rebecca Manieri, Tony Manieri
Inbunden
165:-

Pojkarna Puckelbros Bilbekymmer

Laura Trenter
Inbunden
103:-

Fotoalbumet

Laura Trenter
Kartonnage
76:-

Pojkarna Puckelbro Och Moster Jajjas Katter

Laura Trenter
Inbunden
103:-

Recensioner i media

En gång kan vara en slump, men två, tre... Nej, Nadja är säker på att något mystiskt pågår i den gamla kvarnen. Hon vet mycket väl att den stått tom och övergiven i många år, så till en början törs hon inte berätta det hon sett för någon annan än bästa vännen Charlie.
Det lyser i kvarnen.
Och så mannen som skymtar i Nadjas trädgård, precis utanför hennes fönster. Visst är han misstänkt lik en gammal sjöman? Tänk om det finns ett samband mellan honom och legenden om den olycklige sjömannen! - Den tragiska historian som alla i trakten känner till. En rad mystiska händelser avlöser varanda och snart är Najda och Charlie rejält insyltade i ett kusligt äventyr.

Det som börjar som en spökhistoria utvecklas snart till det första fallet för Duodeckarna. Berättelsemönstret och temat är klassiskt för barndeckaren: Ett problem ska lösas, en gåta få sitt svar. Helt i sin ordning försvåras det av ett mysterium.

Att det är 2000-tal råder det emellertid inget tvivel om. Nutidsmarkörer som exempelvis det självklara användandet av sms och internet, är nog så viktiga inslag för att fånga unga läsare. Naturligtvis är det inte heller en slump att de två huvudpersonerna, en av varje kön, fått lika framträdande roller. Omslaget är tufft tecknat med Nadja och Charlie i moderiktiga kläder och titeltexten i svart grafittistil. Tilltalande.

Låt gå för att den röda tråden emellanåt trasslar till sig lite och att Nadja och Charlie ibland använder ett något lillgammalt språk. Spännande är det och Duodeckarna är onekligen en trevlig bekantskap.

Bloggat om Det lysande ögat

Övrig information

Den gamla kvarnen har stått tom och övergiven så länge man kan minnas. Inte konstigt att Nadja och Charlie anar oråd när det plötsligt börjar lysa i den tidigt en morgon. Kan det ha något med legenden om den olycklige sjömannen att göra? Han som simmade i land efter ett skeppsbrott för mer än hundrafemtio år sen. Och den gamle fyllgubben Edward, som seglat jorden runt, på vilket sätt är han inblandad?

Det lysnade ögat är första boken i serien om de kluriga Duodeckarna. Ett vilt, mystiskt och spännande äventyr.

Du kanske gillar...

The Fault in Our Stars (häftad)

The Fault in Our Stars

John Green
Häftad
74:-
Divergent (pocket)

Divergent

Veronica Roth
Pocket
44:-
Allegiant (inbunden)

Allegiant

Veronica Roth
Inbunden
183:-
Brandkårsmysteriet (inbunden)

Brandkårsmysteriet

Martin Widmark
Inbunden
95:-
Värre än vanligt (inbunden)

Värre än vanligt

Jeff Kinney
Inbunden
105:-