Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2012-05-23
Upplaga
1
Förlag
Pocketförlaget
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
162 g
SAB
Hc
ISBN
9789186969332

Fjäril i koppel

(47 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket, Svenska, 2012-05-23
48 kr
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
I Teheran befinner sig en ung kvinna. Under en natt ska hon fatta sitt livs största beslut, det som kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och funderar över den flicka som hon en gång var.

För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Sovjetunionen till den lilla staden Chalos vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset.

Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men med revolutionen kommer mörkret och Shirins hjärta härdas av allt som sker omkring henne.

Fjäril i koppel är Zinat Pirzadehs debutroman. En roman inspirerad av författarens liv och uppväxt i Iran i en tid av förändring.

Sagt om boken:
"Jag tycker att Fjäril i koppel är väl värd att bli uppmärksammad."
Gefle Dagblad

"Sällan får man läsa en så närgången och naken redogörelse över ett lands tillstånd, färgad av lika delar kärlek och avsky. ... Man blir glad över det faktum att en riktig människa reser sig ur ruinerna. ... Och Zinat Pirzadeh lär återkomma, och då får hon gärna syna Sverige i sömmarna."
Helsingborgs Dagblad

"Hon gör bruk av sin fantastiska förmåga att röra sig mellan humor, värme och det smärtsamma och avskyvärda. Underfundiga metaforer och bilder vävs samman med sällsamma anekdoter och minnesbilder. Persongalleriet glöder av original ... Zinat har mer att berätta. Det står klart för all alla som läser Fjäril i koppel. Och mer vill vi höra."
Östgöta Correspondenten
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Fjäril i koppel. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En ung flickas uppväxt i Iran
  Marianne Johansson, 21 juli 2014

  Mycket intressant att ta del av kulturen i ett land så olikt vårt eget. Speciellt kvinnornas situation skildras på ett mycket bra sätt. Man får följa den lilla flickans sorglösa uppväxt men även den förändring hon tvingas genomgå som tonåring. Parallellt får man också en inblick landets förändring efter revolutionen. En skakande dokumentation. Man förstår verkligen varför människor flyr. Författarinnans behandling av svenska språket imponerar. Att kunna uttrycka sig så bra på ett andra språk tyder på en fantastisk språkbegåvning.

 2. Var väldigt tveksam till Zinat Pirzadeh då hennes...
  Caroline Hedström, 11 april 2013

  Var väldigt tveksam till Zinat Pirzadeh då hennes humor inte faller mig i smaken men boken är riktigt bra. Gripande kvinnoöde och helt klart läsvärd.

 3. Intressant och fint beskrivet
  LIS, 16 juli 2012

  Läsvärd skildring av hur regimskiftet i Iran under 1970-talet förändrade livet för, i synnerhet, kvinnor.

 4. Bra bok!
  Malin H, 15 april 2012

  Jag hade inte hört talas om författaren tidigare och det kanske bara var bra för då fick jag upp ögonen för författaren och boken, inte komikern Zinat.

  Hur som helst, jag gillar berättarperspektivet i boken, detaljerna som dyker upp på rätt ställen och det olika personernas egenheter. Ingen är den andra lik och det är snabbt tempo genom hela boken. Jag gissar att många tycker det går för snabbt emellanåt men jag gillar det, inget ältande eller långdraget snack utan rakt på.

  ... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Bloggat om Fjäril i koppel