Framtiden är nu : Kultursverige 2040 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
272
Utgivningsdatum
2010-11-25
Upplaga
1
Förlag
Volante
Medarbetare
Lundblad, Nicklas (förf.) / Stenström, Emma (förf.) / Åberg, Lars (förf.) / Rothstein, Bo (förf.) / Hermele, Vanja (förf.) / Melin, Lars (förf.) / Antoni, Rudolf (förf.) / Rydell, Anders (förf.) / Pallas, Hynek (förf.) / Ronström, Owe (förf.) / Steiner, Ann (förf.) / Rabe, Annina (förf.) / Nilsson,
Dimensioner
226 x 22 x 152 mm
Vikt
480 g
SAB
Bfk-c,306.09485
ISBN
9789197836845

Framtiden är nu : Kultursverige 2040

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2010-11-25

Slutsåld

År 2040! Vad vi vet, vad vi tror, vad vi vill. Boken "Framtiden är nu" är en antologi där 30 forskare och andra experter funderar över de viktigaste utmaningarna för samhället och kulturen med sikte på år 2040. Boken är ett projekt i samarbete med Swecult med finansiering från Riksbankens jubileumsfond och Framtidens kultur.

Gör internet oss dummare? Hur bör en stad utvecklas? Måste teatrar och tidningar förändra sig? Vad händer med dem som varken har jobb eller familj? Hur kan lugn råda i delar av kulturlivet medan branscher som arbetar med musik, film och läsning påverkas av enorma förändringar?

"Framtiden är nu" väver en bild av hur utveckling och splittring inom en mängd områden ställs mot ett trögrörligt system. Vilka krafter vinner?

Tobias Nielsén & Sven Nilsson
"Då, nu och sedan"
SPELPLANEN. Många av dem som är verksamma på olika positioner inom konst- och kulturlivet kommer också att vara med år 2040. Men spelplanen blir en annan. Konkurrensen om pengar och uppmärksamhet kommer att vara hårdare.
Mycket av det som skapar förutsättningarna i kulturlivet utspelas bakom ryggen på aktörerna, i synfältets periferi eller utom synhåll för dem.

Sven-Eric Liedman
"Vi bestämmer"
TEKNIKEN & MÄNNISKAN. Vi har vant oss vid höga hastigheter. Världen har blivit effektivare men också mer komplex. Ny teknik slår inte alltid ut den gamla, men skapar nya möjligheter. Vilka, är upp till oss. Tekniken blir vad vi gör den till.

Rasmus Fleischer
"Ta plats"
STADSPLANERING. Överflödet av digital information bara tilltar, men ingen kulturform existerar som renodlat digitalt fenomen. Kulturen äger också rum och tar tid. Detta ställer krav på både stadsplanering och kulturpolitik.

Evelina Wahlqvist
"Skapandets växelverkan"
GEOGRAFI. Vi behöver, framför allt, icke-styrda utrymmen & de öppna mellanrummen i såväl våra kalendrar som i stadsplaneringen. Detta innebär en utmaning efter tidigare rationaliseringsvåg. Men konstnären kan stå som förebild, inte minst i sitt sätt att använda olika platser och sinnesstämningar.

Jan Åman
"Den nya staden"
URBANITET. Urbaniseringen tar över och det som nyss var landsbygd blir stad. I väst är det ännu gallerior, caffè latte och bomässearkitekturens förbannelse som bereder vägen. Men detta hör bara till det för-urbana. Det är i Afrika och i Asien som de nya städerna - de urbana regionerna - formas. Utan planer och utan centrum.

Daniel Johansson
"Impulsekonomi"
INTERNET. Även om mycket har hänt under de senaste trettio åren, har vi passerat åren av "vilda västern". Nätets framtid handlar om påbyggnader - men den unika, aggregerade och uppdaterade kunskapen om oss leder oss mot en impulsekonomi.

Nicklas Lundblad
"Dumma du?"
KUNSKAP. Informationsmängden har exploderat - men gör Google och andra tekniska hjälpmedel oss dummare? En sak är säker: de kommande trettio åren kommer de klassiska kunskapsinstitutionerna att utmanas mer än de utmanats de gångna hundra åren.

Emma Stenström
"Komponera världen"
UTBILDNING. Kulturens roll i högskoleutbildningar bör sträcka sig bortom kulturområdet. I stället handlar det om att komponera en ny värld. Men det pågår ett slag om vad som ska prägla utbildningarna. Mot ökat utrymme för humaniora och omdöme står ökad rationalisering och kvantifiering.

Lars Åberg
"Ett öppet samhälle"
MÅNGKULTUR. Om ett par decennier kommer en fjärdedel av befolkningen att vara född utomlands. Det mångkulturella samhället kan bli öppet och kreativt, men där kan också uppstå isolerade och tillbakablickande stammar i samhällets utkant.

Bo Rothstein
"De dubbelt ratade"
FAMILJ & ARBETE. Kvinnorna dominerar alltmer inom den högre utbildningen. En följd av detta blir ett ökat antal lågutbildade
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »