Användarprofil Robert Stenkvist / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Robert Stenkvist

Antal betyg: 5
Antal recensioner: 5

Recension Midvintermörker

9 juli 2012

"En ögonlapp bar vittnesbörd. Med ett öga kunde major Erik Segerfäldt stirra ner på vem han mötte. Han hade stirrat döden i ögonen och döden själv hade slagit ner blicken, till slut."

Detta var ett exempel på Lars Wilderängs formuleringskonst, som är förvånande god för en person som mest är känd för sitt bloggande. Midvintermörker handlar om ett hypotetiskt scenario där Ryssland anser sig av olika orsaker nödgad att invadera Gotland för att skydda sina intressen. En stor flottmanöver övergår i ett kuppartat angrepp på Sverige, ett angrepp som är planerat in i minsta detalj. Tänker någon på böckerna "Operation Garbo" så är det helt rätt. Temat är detsamma och Midvintermörker inte bara mäter sig med Operation Garbo, utan i vissa stycken t.o.m. överträffar densamma.

Sammanfattningsvis; en mycket tät, spännande roman som bygger på en omfattande research. En mycket bra bok som definitivt är läsvärd.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Himmel över everest

17 juli 2006

David Lagercrantz har skrivit en roman om bergsbestigning på Everest. Han har tidigare skrivit en autentisk bok om bestigningar på samma berg, nämligen om när Göran Kropp besteg Everest utan syrgas, den hette 8000+.
Denna roman bygger faktiskt inte så mycket på hans tidigare bok, utan på en annan autentisk roman från samma säsong på Everest, nämligen Jon Krakauers Tunn luft. Krakauers bok var ett sant mästerverk, en klassiker bland klättrarböcker, och en bok med vilken alla andra klättrarböcker kommer att jämföras med i framtiden.
Lagercrantzs roman är mycket bra och mycket spännande utan att kunna konkurrera med den autentiska förlagan naturligtvis. Bättre semesterroman kommer ni förmodligen inte att hitta hos er bokhandlare.
Himmel över Everest är mycket spännande med en fyllig handling och noga utmejslade personporträtt, något man inte är van med i dessa dagar. Faktabakgrunden är noga kontrollerad och Lagercrantz vet vad han skriver om.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Spännande och realistisk thriller!

6 juli 2006

Boken handlar delvis om kriget i det forna Jugoslavien, alla de grymheter som begicks där samt det kaos som rådde. Handlingen utspelar sig också i andra delar av världen och spänner över en längre tidsepok som på ett mycket skickligt sätt vävs ihop till en helhet.
Historien innehåller flera delar och flera personliga öden, dessa vävs ihop på ett skickligt och spännande sätt. Intrigen är möjligen en smula komplicerad, men mycket skickligt upplagd och fungerar bra. Personporträtten är väl snarast över genomsnittet för denna typ av böcker och boken tar upp flera personers livsöden.
Fakta i boken som tjänar som underlag för romanen är vederhäftiga och kontrollerade.
Det är en mycket spännande och bra sommardeckare med en realistisk inblick i det grymma krig som pågick i det forna Jugoslavien.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fyndig intrig

29 juni 2006

Gretelise Holm har skrivit en deckare/roman på 325 sidor. Boken kunde ha varit ännu tjockare med fler sidor, då slutet känns lite abrupt.
Speciellt slutet hade kunnat fyllas på lite mer med substans och berättarglädje. Annars är historien välskriven med en fyndig intrig som har historiska dimensioner av stort intresse, och som har trådar tillbaka till andra världskriget. P
ersonporträtten är väl någorlunda fylliga, i alla fall för att vara i en deckare. Holm tar i denna bok politiska ställningstagande. De känns dock som ärliga och rakryggade, så läsaren står ut med Gretelises ställningstagande även om han inte håller med henne. Till skillnad mot den norska författarinnan Holst som är mer försåtlig med sina politiska åsikter.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Välskriven

23 april 2006

Boken handlar om nazitysklands invasion av Norge under andra världskriget. Boken är välskriven samt har ett digert faktaunderlag att luta berättelsen emot.
Boken tar upp bakgrunden till invasionen, orsakerna, själva invasionen och de strider som förekom under de olika faserna av invasionen. Det politiska spelet skildras i viss mån, både på den tyska sidan, men framförallt på den norska sidan.
Det som torde förvåna de flesta svenskar är att hela idén med invasionen av Norge berodde på den svenska malmexporten till Tyskland. Hade inte Sverige exporterat malm till Tyskland, hade Norge aldrig invaderats. Tyskland var orolig för att de allierade, med Storbritannien i spetsen, skulle skära av den svenska exporten till Tyskland; därav invasionen av Norge, som skulle trygga denna export.

Lika bra att säga det på en gång, boken gör läsaren djupt bedrövad. De norska misstagen var så många och så grova att man som läsare baxnar.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej