Användarprofil Claudius / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Claudius

Antal betyg: 13
Antal recensioner: 12

Sanningen är alltid oförskämd : en biografi över Aug...

Göran Häggs sista bok

23 oktober 2017

En ögonöppnare, man kunde ha trott att ämnet August Strindberg skulle vara uttömt, men icke!
Hägg har valt ett annorlunda grepp på ämnet, Strindberg i helfigur, en hel del av det han tar med har tidigare litteraturhistoriker tvekat inför.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vi och dom : Bengt Jangfeldt om Ryssland som idé

Varför är Ryssland så annorlunda?

23 oktober 2017

Den frågan förklarar Bengt Jangfeldt i denna eleganta studie i Rysslands historia, som också beskriver dess kulturella och religiösa sammanhang. Jangfeldts grepp på ärendet är säkert, han begränsar sin framställning till det som är väsentligt för sammanhanget. Hans kunskaper i ryska språket, kulturen och politiken gör att denna bok ger i vart fall mig en betydligt bättre förståelse för vad som händer där borta, och som endast i flisor berättas av media. Berättelsen förs fram till Putins tid som president.

Dock har jag en faktafråga, som jag tycker har stor betydelse: Krim. Ryssland erövrade Krim från Osmanska riket på 1700-talet. Det tillhörde Ryssland, senare Sovjetunionen, fram till 1954. Den som har läst Tjechov minns t ex Damen med hunden. Krim var ett omtyckt semestermål för ryska/sovjetiska medborgare. Krim var också den viktiga sovjetiska svartahavsflottans bas.

1954 överförde dåvarande generalsekreteraren Chrustjev (som härstammade från Ukraina) halvön Krim till Ukraina, vilket saknade betydelse så länge Sovjetunionen bestod. Varför gjorde han det? Kunde han göra detta helt själv, eller hade han politbyråns välsignelse? Men därefter blev det förstås helt annorlunda.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Roten till det onda : uppdelningen av Mellanöstern 1...

Inte bara "konflikten" Israel-Palestina

23 oktober 2017

Ingmar Karlssons studie ger en grundlig beskrivning av de katastrofala ingrepp som Storbritannien och Frankrike gjorde i huggsexan efter Första Världskriget, när man kapade åt sig vad man tyckte var de bästa bitarna av Osmanska riket. Utan hänsyn till de folk som bodde där. Och varför dessa ingrepp var, och är, så katastrofala.

Boken är väsentlig för att förstå vad som pågår, och tyvärr är dagens eländen (ja, pluralis) till mycket stor del en följd av det "avtal" som namngetts av hrr Sykes och Picot.

En mycket informativ bok.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
The Snowden Files: The Inside Story of the World's M...

En redan historisk händelse

11 april 2014

I början av juni 2013 informerades världen genom en då okänd amerikansk IT-tekniker, Edward Snowden, om den allomfattande övervakning via elektroniska media som bedrivs av amerikanska NSA med stark assistans av brittiska GCHQ, mot i princip allt och alla. Övervakningen är en följd av den jakt på terrorister som inleddes omedelbart efter Al-Qaidas attentat 2001 mot World Trade Center i New York.

I media togs saken upp främst av brittiska Guardian, men också New York Times och Washington Post publicerade nyheten. Samtidigt fördömdes den amerikanske visselblåsaren i hätska ordalag av de styrande i USA, i UK och på andra håll. Edward Snowden utnämndes till något av Samhällets Fiende nr 1, han beskrivs som "förrädare", "spion" etc.

Amerikanska TIME listar för varje år de 100 mest inflytelserika personerna under det gångna året. För 2013 fanns förvisso Edward Snowden med, men han benämndes med avsmak och förakt som "The Dark Prophet". Dark Prophet? Så betecknade alltså en betydande tidskrift i USA en av de få personer på Jorden som verkligen har tänt ett ljus för att lysa upp de många mörka vrår och skrymslen där Överheten bedriver sina ljusskygga verksamheter.

Att denna affär sedan har växt till en gigantisk fråga kan inte ha undgått någon. President Barack Obama försäkrade att någon övervakning av amerikanska medborgare inte förekom -- felaktigt som det skulle visa sig. Inte minst växte skandalen längre fram när det kom fram att även ett antal politiska ledare på hög nivå i vänskapligt sinnade länder som Tyskland, Brasilien m fl var föremål för övervakning genom att deras mobiltelefoner avlyssnades.

Luke Hardings bok "The Snowden Files" ger en initierad närbild av händelserna i Fallet Snowden. Hittills har nog bara början på detta ärende hunnit nå allmänheten, och själva ärendet är långt från avslutat. Inte minst intressanta är interiörerna från The Guardian och chefredaktören Alan Rusbridgers energiska kamp med Mörkläggningens entreprenörer för Sanningen. Skildringen av hur representanter för polisen pulvriserade ett antal datorer och hårddiskar hos tidningen -- meningslöst, eftersom kopior fanns/finns på flera andra håll -- illustrerar hur trångt sanningen sitter i "vår upplysta tid".

Edward Snowden själv kan för närvarande inte lämna sin asyl som han fick på ett år i Ryssland.

På nuvarande stadium är Hardings bok den bästa källan till information om hela saken. Jag rekommenderar förbehållslöst boken för alla som är intresserade av framtiden för Internet, för mobiltelefonin och för medborgarnas rätt till privatlivets helgd.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare

En central, viktig bok för den som (alltjämt) tror att...

19 maj 2013

En central, viktig bok för den som (alltjämt) tror att vårt svenska rättssystem är en oklanderligt fungerande apparat, som med stor precision skiljer fåren från getterna. Råstam klarlägger både hur de rättsvårdande myndigheterna kunde manipuleras, och varför det skedde. Inte minst intressant är boken med tanke på den fortsättning som alla väntar på, ska Sture Bergwall till slut bli fri.

Ett måste för alla juridikstuderande!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Männen i Kreml : inifrån Putins hov

Inför Rysslands kommande presidentval...

23 oktober 2017

... kan det vara intressant att ta del av vilka som ingår i kretsen kring president Putin. En bok som passar bra att läsa som en komplettering till Bengt Jangfeldts "Vi och dom".

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Deep State

Om du undrar varför Donald Trump blev president

23 oktober 2017

så kanske du bör läsa Mike Lofgrens roliga, underhållande och informativa studie i amerikansk politik. Författaren arbetade i många år som assistent åt en republikansk senator. Efter pension är han fri skribent och just därför ger han en vad jag tror rättvisande bild av hur det går till där.

Boken kom ut i början av 2016 och beskriver bl a det "träsk" som Trump skulle "dränera" om han blev president. President blev han, men dräneringen väntar.

Jag är förvånad över att ingen har skrivit något omdöme om denna boken före mig. Säljer den så dåligt?

Själv väntar jag med spänning om Mike Lofgren skall komma med en uppföljare.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

JFK and the Unspeakable

Äntligen: Vad hände i Dallas 1963?

31 augusti 2014

Detta är den bok som världen har väntat på sedan november 1963. James Douglass förklarar hela historien.

Du som i likhet med mig har undrat i många år "Vad var det egentligen som hände? Och hur gick det till?" får här svaren.

Författaren är grundlig och täcker vad jag förstår det mesta (av det seriösa) som har skrivits i ärendet tidigare.

En viktig sak som författaren lyfter fram är presidentens situation när han tillträdde. Som ung, med svåra krigserfarenheter, kom han in i Vita huset som en kämpe för fred och samförstånd. Och mötte motstånd av de höga militärerna som ville ha fortsatt konfrontation med Sovjet. Man t o m förespråkade användning av kärnvapen, dels i Berlinkrisen 1961, dels i Kubakrisen 1962. Men Kennedy förhindrade detta.

Vi får också veta hur det förhöll sig med Lee Harvey Oswalds märkliga resa, som f d amerikansk marinsoldat, till Sovjet som avhoppare, och sedan i retur till USA.

Författaren förklarar också hur attentatet utfördes, och hur det omedelbart blev utsatt för århundradets mörkläggning. Att det var en komplott tror numera bortåt 80% av amerikanerna. Allmänheten fördes bakom ljuset; någon mordutredning gjordes inte, i stället förvanskades eller undanröjdes bevisen. Som bekant undanröjdes även Lee Oswald snabbt. Han fick absolut inte ges tillfälle att tala.

Boken är fascinerande. Som alla noggrant dokumenterade verk är den fylld av fotnoter, vilket kanske några läsare finner ansträngande. Jag ser det som ett mycket stort värde.

Observera att enligt amerikanska myndigheter gäller fortfarande den "officiella versionen", dvs att Lee Harvey Oswald var den ensamme gärningsmannen. Man undrar varför?

Boken kom egentligen redan 2008, och senare, 2010, i paperback.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En dåres försvarstal

Svensk litteraturs, och August Strindbergs, absoluta...

19 maj 2013

Svensk litteraturs, och August Strindbergs, absoluta mästerverk, alla kategorier.
Det är lätt att förstå, och känna med författaren, i hans val att skriva denna oroande berättelse på franska, för att hålla den lite på avstånd från den svenska samtida publiken.

Men observera! Det finns olika svenska översättningar av "En dåres försvarstal".
Den här, av Hans Levander, är den rätta. Jag har kollat lite mot Strindbergs franska originaltext (kan lånas på bibliotek). Levander lyckas med konstycket att ge den svenska texten just den touché som behövs för att få den att framstå som vore den fluten direkt ur Augusts stålpenna.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej