Användarprofil Läsare / Betyg & recensioner / De glömda agenterna : Norsk-svenska vapenbröder mot Nazi-Tyskland

Recension av Läsare

Knepig läsning men intressant

2 juni 2017

Den här boken får alla stjärnor i betyg men i olika grupperingar. Inte ofta jag lägger ifrån mig en bok så många gånger som jag har gjort med denna och under så lång tid. Anledningen till att jag inte avslutat den i förtid är för att ämnet är så pass intressant och forskningen bakom så gedigen. Massor med uppslag till spännande filmer borde boken lätt kunna resultera i.
Kapitel inledda med kärnfulla citat på norska? Vem är boken skriven för egentligen språkstudenter med historieintresse eller? Nästa logiska steg borde rimligen bli fonetisk stavning på dialekt eller slang, t.ex skånska, värmländska och kanske söderslang beroende på citerads tal; irritation!
Personer i handlingen som upplysningsvis presenteras med för och efternamn men som senare i kapitlet återkommer i senare stycken ömsom med antingen för eller efternamn lite huller om buller sådär bland alla andra förekommande namn vilket för mig blev aningens förvirrande; irriterande!
Angående det norska språket är det ganska likt men inte identiskt med svenskan, ord som t.ex stavas lika eller snarlikt men har en annan innebörd och ord som inte går att förstå över huvud taget kräver goda språkkunskaper eller lexikon, känns aningens omständligt och läsupplevelsen blir lidande; irriterande
Kommer vänta på att Anders Johanssons "Den glömda armén" kommer i "svensk" översättning (på alla käcka norska citat) innan jag ger mig i kast med den tyvärr. Men trots mina förbehåll har den här boken varit mer än väl värd att skotta sig igenom.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej