Användarprofil q / Betyg & recensioner / Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick

Recension av q

Grupptänk har intresserat mig ända sedan jag gjorde...

3 januari 2014

Grupptänk har intresserat mig ända sedan jag gjorde lumpen, först i militär tjänst och sedan som vapenvägrare. Det var fascinerande att vara med när grupper om åtta till tio personer jämkade sina tidigare värderingar och skapade nya gruppgemensamma som blev självklara sanningar. Militären gjorde det med yttre tryck och krav på prestation från gruppen medan ledaren för vapenfrigruppen gjorde det med samtal i grupp och enskilt med var och en.

I arbetslivet har jag sett en blandning av teknikerna, men också hur grupper med för stor sammanhållning måste delas med hänsyn till omgivningen som ställs utanför.

Dan Josefsson ger en utomordentligt bra beskrivning över hur det gått till i fallet Thomas Quick. Den som läser boken frågar sig nog varför ingen av de inblandade lyssnade på rumpnissens röst inom sig: "Voffor då, då? Voffor gör di på detta viset?"

Jag uppmanar alla att ställa sig dessa frågor i de grupper de ingår i.

Det gör att jag inte vill se boken som att den pekar ut någon enskild ansvarig. Vi har alla ansvar för de grupper vi ingår i och de värderingar som växer fram. Det är när vi sviker detta personliga ansvar vi kan hjälpa fram tankemönster som är destruktiva för människan och för samhället.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej