Användarprofil Carl Johan Ljungberg / Betyg & recensioner / Exodus

Recension av Carl Johan Ljungberg

Recenserad produkt

Exodus
Häftad (Paperback / softback)

Collier ger migrationsdebatten mer fakta

29 december 2014

Paul Collier som tidigare har forskat om världens fattigaste länder har med sin bok Exodus främst velat ge brittisk migrationsdebatt mer av fakta och resonemang. Hans iakttagelser lär dock även gälla för mottagarländer som Sverige. Collier skriver: "Evidensbaserad analys är den ekonomiska vetenskapens styrka. Liksom många policy-frågor har migrationen ekonomiska orsaker och ekonomiska följder, varför ekonomin står i förgrunden då det gäller att bedöma den förda politiken".
Collier frågar hur mycket mera invandring som är önskvärd, och för vilka. Han söker visa migrationens kulturella sidor men också vad den gör med de länder från vilka utvandringen sker. Är migration alltid till dessa länders fördel? Man påminner sig här termen "brain drain". Många av dessa länder är s k dysfunktionella. Med invandring hoppas många att de nyanlända skall lära sig värdlandets högre nivå. Hur vet man då att de inte snarare sprider sin egen dysfunktionalitet dit?
Collier påpekar även hur utbildade migranter inte sällan erfar samvetsnöd då de "överger" hemländer där deras kunskap behövs. Collier visar att en svag nationell identitet - tvärtemot en populär uppfattning - ofta hämmar länder i att nå samförstånd och moderniseras. Han frågar också vad människors dåliga samvete i de utvecklade länderna gör för att man här utan analys stödjer vissa lösningar av fattigdomens problem snarare än andra. En förnuftig migrationspolitik bör också beakta dem som blivit kvar i utgångslandet.
De politiska eliterna å sin sida fångas enligt Collier i en korseld. De agerar gentemot vissa gruppers värdeladdade åsikter, å ena sidan, och mot ekonomernas "svala" modeller, å den andra. Det förklarar att många länders migrationspolitik blivit så ologisk och vacklar mellan den "öppna dörr" som ekonomerna vill ha och den som väljarna vill ha. Oavsett vilket man föredrar går små immigrantkolonier att integrera medan stora sådana består och inte låter sig integrera.
Collier påminner om att migrationen i dag fortgår ohejdat, och att vårt enda hopp att göra den godartad är att söka förstå dess förutsättningar och ändra regelverken därefter. Hans bok är rik på synpunkter och kan därför bidra att lösa upp de stelnade fronter som i dag utmärker svensk debatt.

Carl Johan Ljungberg
Statsvetare, Ph D, Catholic University of America

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej