Användarprofil Morpheus / Betyg & recensioner / Valhall : den samlade sagan 1

Recension av Morpheus

Recenserad produkt

Nordens Asterix tar sina första stapplande steg

30 januari 2016

Valhall: Den Samlade Sagan är en samling av alla Valhall Albumen plus intressant extramaterial om hur verken blev till, myterna som inspirerade dem samt flera skisser och teckningar.
Humor blandas med karaktärsstudier och Asagudar i Valhalls nytolkning av de gamla myterna.

Del 1 innehåller de första 3 albumen, som visar att Valhall gänget redan från början var duktiga serieskapare, även om det finns en hel del nybörjarskavanker.
Det är de klassiska grova bitarna man ser i början: Tecknarstilen är inte lika finpolerad som den senare kom att bli, författarna har inte riktigt hittat "rätt" tonläge ännu osv.

Det börjar med "Vargen är Lös", en relativt mild historia om man jämför med senare, mer episka berättelser, men som lyckas sätta en bra grund och presentera Valhalls värld och karaktärer för läsarna.
Sen blir det "Tors Brudfärd", som fortsätter att blanda asar med humor och samhällssatir och är nog det roligaste albumet i boken.
Men bäst av de tre tycker jag den sista, "Odens Vad", är. Mest en egen historia och bara löst baserat på myter om Oden lyckas den berätta ett spännande äventyr utan att för den delen glömma humorn som gör Valhall serien så speciell.

Valhalls första tolkningar av de nordiska myterna håller ännu, trots sina skavanker, och det saftiga extramaterialet gör att Samlingen klart rekommenderas för alla fans av Valhall-serien eller de nordiska Asagudarna.

11 av 11 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej