Användarprofil Elisabeth Alback / Betyg & recensioner / Hälsa ur Guds apotek : läkande örter, råd och erfarenheter

Recension av Elisabeth Alback

Örtklassiker från tysk tant,rekommenderad av många

14 april 2016

Denna bok är betydligt tunnare än vad man kan tro, ett A4 häfte typ. Det var lite överraskande. Den är skriven av en legendar inom örtmedicinen som gick ur tiden på 90-talet. På plussidan är att större delen av växterna också finns i Sverige och att det finns väldigt många handfasta recept. Vill man ge sig på att koka, tinktura och göra téer direkt finns mycket att pröva. Så det är en praktiker-bok.

På minus-sidan (och det handlar väl mest om mina förväntningar) så var boken tunnare än väntat och innehöll inte så mycket bakgrund eller fakta runtomkring. Författaren delger oss sina egna erfarenheter i stort sett, som i flera fall handlar om hur man använde örter under och efter 2:a VK kriget i brist på konventionella mediciner. Det är å andra sidan intressant. Även andra folkloristiska och/eller muntligt överförda legender kring vissa preparat delges.

Slutligen bör man vara öppen för de andliga aspekterna av örtmedicinen och helande i allmänhet. Det bör man å andra sidan förstå av titeln, så det är kanske inget problem egentligen.

En klassiker som sagt, och rekommenderad av många. Men den är inte tjock som en bibel, utan tvärtom ganska tunn och den vilar i allt på muntlig tradition parad med en speciell persons erfarenheter.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej