Här presenterar vi Bokus fantastiska historia från start till jubileumsåret 2017. Vi har samlat alla stora milstolpar, oförutsägbara händelser och bästsäljare samt härlig kuriosa. För att enkelt ta dig tillbaka har vi även samlat lite historia ur ett större perspektiv. Trevlig läsning! 

Bokus.com startas i Lund den 18 augusti kl. 12.23 av IT-entreprenörerna Kajsa Leander och Ernst Malmsten. Nätbokhandeln erbjuder 1,5 miljoner titlar och har efter fyra månader 60 000 kunder. Den första Harry Potter-boken "Harry Potter and the Philosopher's Stone" ges ut och är en av årets storsäljare. Den första bokordern på Bokus lades klockan 12:28 och boken var Sture Dahlströms "Jag tänker ofta på Celine". 

Zara Larsson ser dagens ljus för första gången. Filmen Titanic och Expedition Robinson har premiär. Grungestilen och flanellskjortan blir ett välanvänt plagg. 


Bokus förvärvas av KF Media. Bokus är vid försäljningen det största e-handelsföretaget i Europa och världens tredje största nätbokhandel. 

Filmen Fucking Åmål har premiär och Stockholm är Europas kulturhuvudstad. Frankrike vinner fotbolls-VM och vi äter mer och mer ekologiskt.Boken utses till "årets julklapp" i Sverige. P O Enquist vinner Augustpriset för "Livläkarens besök".

Charlotte Perrelli (dåvarande Nilsson) vinner Eurovision Song Contest med låten Tusen & en natt. Marksänd digital-TV införs i Sverige. Vi spelar Snake på mobilen och oroar oss för millennieskiftet.Den tyska mediekoncernen Bertelsmann förvärvar i mars 50 % av bolaget och bokus.com byter namn till bol.com.

Håkan Hellström debuterar med Känn ingen sorg för mig Göteborg. Det kostade 70 kr att gå på bio.
Tina Nordström blir "Mat-Tina" med hela svenska folket och "Tinas mat" är årets mest sålda bok på Bokus. 

Oro i världen med terrorattack mot World Trade Center i New York och kravaller i Göteborg. Vi bakar surdegsbröd som aldrig förr. Anja Pärson tar sitt första VM-guld i slalom.Bertelsmann säljer tillbaka Bokus till KF Media och namnet ändras tillbaka till bokus.com. Svenskarna gillar det namnet bättre och fokus ligger åter helt på att sälja böcker. Bokmomsen sänks från 25 % till 6 %. 

Ann-Sofie Back blir vald till Årets designer i Sverige. Vinter-OS hålls i Salt Lake City och årets julkalender är Dieselråttor och sjömansmöss.Harry Potter-febern tilltar och "Harry Potter and the Order of the Phoenix" blir årets mest sålda bok. Det är dock knappt att den slår Fredrik Paulúns böcker om GI som är den nya kosttrenden.

Sveriges utrikesminister Anna Lindh mördas. Concorde gör sin sista flygning. J.M. Coetzee från Sydafrika tilldelas Nobelpriset i litteratur. Dan Browns "Da Vinci-koden" blir en av de största boksuccéerna någonsin.

Tsunamin i Sydostasien skapar världssorg och ett paradis omvandlas till en enorm katastrof. Darin blir tvåa i Idol och Mark Zuckerberg startar Facebook.Bokus expanderar och storsatsar på student- och biblioteksmarknaden.

Gudrun Schyman startar feministiskt initiativ och blott 22-åriga smålänningen Carolina Klüft tar guldmedalj i sjukamp i både EM, VM och OS. Bokus vinner Web Service Award som belönar webbplatser av god kvalitet. 

Christer Fuglesang blir första svensk ut i rymden. Frans släpper låten om Zlatan och Carola vinner melodifestivalen med Evighet. Göran Persson är vår statsminister. Stieg Larssons "Luftslottet som sprängdes" säljer över 25 000 exemplar på Bokus. Den är därmed fortfarande den bästsäljande boken genom tiderna på Bokus.

Al Gore tilldelas Nobels fredspris. Mona Salin utses som första kvinna att leda socialdemokraterna. Apple presenterar sin första Iphone. Det smarta hemmet börjar ta fart och alla apparater "pratar" med varandra. Datorn kopplas till TV:n som kopplas till mobilen som kopplas till stereon.


Leila Lindholm gör TV-succé och får svenska folket att laga sött och gott. Hennes bok "A Piece of Cake" blir årets bästsäljare på Bokus.

Barack Obama vinner presidentvalet i USA. Usain Bolt springer hem världsrekord i 100 m under sommarens OS i Peking. Alla nynnar på Kleerups och Titiyos monsterhit "Longing for Lullabies" i sommarhettan.


Bokus flyttar in i KF-huset vid Slussen, Stockholm. Doktor Annika Dahlqvist (som kallas "Fettdoktorn" av kvällspressen) pläderar för fördelarna med LCHF-kost. Hennes kokbok blir årets bästsäljande bok på Bokus.

Bloggare tar en allt större plats i media-Sverige. Alex Schulman, Katrin Zytomierska, Blondinbella, Ebba von Sydow och Sofi Fahrman är bara några av de större namnen. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel förlovar sig.


Bokus lanserar en helt ny sajt med förbättrad funktionalitet och modern design. Bokus-bussen, en ombyggd amerikansk skolbuss där man kan träffa sin favoritförfattare, gör succé på bokmässan.

Världens hittills högsta byggnadsverk, den 828 meter höga skyskrapan Burj Khalifa, invigs i Dubai. Det råder bröllopsyra då Sveriges kronprinsessa Victoria och Daniel Westling gifter sig. Ipaden kommer in i våra liv och nu har även mor- och farföräldrarna hittat till Facebook.


Bokus lager och distribution flyttar till Förlagssystem i Falun. Bokus storsatsar på e-böcker under varumärket Dito. Det råder Zlatan-feber och hans självbiografi "Jag är Zlatan" säljer i 24 000 exemplar på Bokus. Bokus håller i litterär speed-dating i Bokusbussen på bokmässan.

Tomas Tranströmer tilldelas Nobelpriset i litteratur. Artisten Robyn tar hem storslam på Grammisgalan och vi nynnar på "Dancing On My Own".

 

Det är hetta som gäller på flera plan! Årets storsäljare är den erotiska romanen "Femtio nyanser av honom" av E L James samt "Ved" av Lars Mytting som berättar allt om hur man hanterar just ved.

Spaghetti & köttfärssås visar sig enligt undersökningar vara  årets populäraste vardagsmiddag. Facebook köper Instagram och vi jagar fler och fler likes på sociala medier. Bokus får ny uppdaterad orange logga. En betydande del av Sveriges befolkning går på 5:2-dieten. Det finns ett antal böcker om dieten och allra mest säljer boken av dietens skapare Michael Mosley.

Vi får en ordentlig nostalgitripp då bandet Gyllene Tider återförenas och åker på sommarturné. Sverige är värdland för finalen av Eurovision Song Contest som går av stapeln i Malmö - årets vinnare blir Danmark. Det blir återigen härlig bröllopsyra då Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill gifter sig i Slottskyrkan i Stockholm. 


Bokus blir 1 mars helägt av Akademibokhandeln AB. 

Vinter-OS hålls i Sotji i Ryssland och blir lyckosamt för Sverige som tar hela 15 medaljer totalt. Stefan Löfven blir vald till Sveriges statsminister. Nobelpriset i litteratur tilldelas Patrick Modiano och vi tar oss an mer och mer av den digitala VR-tekniken. Svenskarna lär sig leva med hjälp av "Lär dig leva!" av Mats & Susan Billmark. Boken blir en succé mycket tack vare författarnas egen marknadsföring i sociala medier.

Vi tänker mer och mer på hur stress påverkar oss i våra liv, vi går på yoga, tänker mindfulness och äter raw-food. Måns Zelmerlöw vinner Melodifestivalen med låten "Heroes" och förutom musik så lyssnar vi mer och mer på podcasts. Vi får fira ännu ett kungligt bröllop, den här gången mellan Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

 

Att synas i media betyder allt mer för bokförsäljningen och i slutet av året toppar Youtube-stjärnan Therése Lindgren listorna med "Ibland mår jag inte så bra". Bokus är populärare än någonsin och slår i augusti nytt försäljningsrekord.

Pokémon poppar upp igen och spelet blir en enorm succé och även omtalad trafikfara. Årets julklapp är VR-glasögonen och Bokus längtar efter att få kasta sig in i 2017 och fira 20-årskalas hela året. 


Vi firar 20-årsjubileum under hela 2017. Självklart kommer vi attfortsätta sprida läsglädje, göra böcker så lättillgängligt det bara går och förstås fortsätta att erbjuda våra kunder produkter och service av högsta kvalitet!