Månadens författare - Barbro Lindgren

Hela året kommer du här att kunna läsa mer om månadens författare. Vi presenterar varje månad en ny författare med en innehållsrik intervju och låter varje månad representera ett år ur vår historia. Ett perfekt sätt för den nyfikne att ta del av olika författares historier och få en glimt in i bokvärlden.

April är här och månadens författare är ingen mindre än Barbro Lindgren, en av Sveriges mest lästa författare. Hon står bakom succébarnböcker som tagit världen med storm och bland dem hittar vi bland annat böckerna om Max, Benny och inte minst Loranga. Hon fyllde nyligen 80 år och vi är stolta över att ha henne med som månadens författare. 

Hur föds en idé till en bok - vad är det som inspirerar dig?
Alltid min omgivning - jag knycker allt, stort och smått!

Ur din stora produktion av skrivande och berättande - finns det någon karaktär eller en bok som ligger dig extra varmt om hjärtat?
Vems lilla mössa flyger med Eva Eriksson (3 delar). Benny-böckerna med Olof Landström (3 delar). Vuxenböckerna om Rosa, mina böcker från Öland på Karneval förlag (den senaste Om fällor och flockdjur). Jag tycker om mina dikter också!

Dina böcker innehåller alla typer av känslor och humorn är unik, till exempel i böckerna om Loranga. Vilken typ av humor tycker du själv om, vad får dig att skratta?
Jag tycker inte så mycket är roligt. Engelsk humor har jag nog känsla för - ganska torr med en överraskade vändning! Programmet "Nöjesmassakern" på TV för många år sen, kommer jag ihåg att jag skrattade åt.

Döden är ett återkommande tema. Varför är det så viktigt tycker du, att vi pratar om döden med barn?
Döden tänker jag mycket på, jag förstod redan som barn att det är lika bra att vänja sig i tid.

Vill du berätta något om vad du arbetar på nu?
De senaste har jag skrivit om mitt liv i Glömminge, där jag bor nu - vad jag upplever,vad jag läser (filosofer) och vad jag funderar på så här i slutet av livet. Och jag knycker mycket som vanligt! Och fortsätter ett tag till.

Idag är det stort fokus på barns läsning och därför undrar vi, vilka böcker läste du själv som barn?
Jag läste Elsa Beskows böcker, Pelle Svanslös, Sju syskon, Det blåser på månen och mormors gamla Våra vackraste folksagor, en mycket våldsam och bra bok där folk dog som flugor.

Vad läser du själv för böcker - vill du ge tre boktips?
Läs Michel De Montaignes essäer i tre delar!

Välj och vraka bland Barbro Lindgrens böcker!