Månadens författare - Camilla Läckberg

Hela året kommer du här att kunna läsa mer om månadens författare. Vi presenterar varje månad en ny författare med en innehållsrik intervju och låter varje månad representera ett år ur vår historia. Ett perfekt sätt för den nyfikne att ta del av olika författares historier och få en glimt in i bokvärlden.

Camilla Läckberg är en Sveriges största deckarförfattare och hennes serie om Fjällbacka har sålts till över 50 länder och översatts till ungefär 20 språk. Nu är hon aktuell med Häxan, den gastkramande tionde delen i serien.

Isprinsessan var din debut och kom 2003 och blev starten på fullständig Läckberg-feber. Vilket minne är mest betydelsefulla från den tiden när du debuterade?
När jag för första gången såg boken fysiskt, packade upp den ur kartongen och - konstigt nog - läste ISBN-numret. Det var väldigt stort att se. Fantastiskt.

Hur hittade du egentligen Erica och finns det någon verklig förebild till henne?
Jag ville ha en kvinnlig huvudkaraktär. Dessutom ville jag ge henne ett yrke där hon kunde gå runt och ställa nyfikna frågor. Advokat och journalist var upptaget - men författare kan ju också ställa frågor, kom jag på. Jag gjorde Erica annorlunda än jag själv. Fem år äldre. Längre. Blond. Men efter ett tag märkte jag att jag skrev så mycket bättre när jag skrev om saker jag själv upplevt, att jag började lägga över mina egna upplevelser och tankar på Erica. Hon har blivit väldigt färgad av mig. Hon är femtio procent jag och femtio procent en egen person.

Nu är du aktuell med Häxan - går det att jämföra skrivandet med hur det är nu i jämförelse med när du började din författarbana?
På ett sätt är det lättare, jag har en publik som följer mig, som gillar det jag gör. Det underlättar. Samtidigt är det fler saker som drar i mig nu. Fyra barn. Och jobbmässigt är det ett högre tryck på mig. 60 länder vill att jag ska komma dit och prata om boken. Och i Sverige finns det också ett tryck. Det är svårare att hitta skrivtid. Men nu vet jag att jag är bra, jag har ett självförtroende, det underlättar. Jag var inte så säker på att jag var bra när jag skrev första boken.

På vilket sätt har deckargenren utvecklats sedan du debuterade enligt dig?
Den har fått mer respekt. Tidigare var den sedd som kiosklitteratur. Mångfalden är större, det skrivs olika sorters deckarlitteratur. Det är häftigt. Det har också blivit mer accepterat att marknadsföra sig som författare. Marknadsföring och reklam var något fult när jag började. Devisen var att en bra bok säljer sig själv. Idag är det mer accepterat att göra reklam, sitta i morgonsofforna, vara på tidningsomslagen, pratar för sin vara. Det är okej på ett helt annat sätt. I början var det verkligen så fult.

Var är det bästa stället att skriva på?
Hemma, i pyjamas. Eller på ett fik. Jag måste ha en ljudkuliss. Ibland har jag tv:n på, ibland musik.

Vad läser du själv helst för böcker - ge oss fyra av dina bästa boktips? 
Den hemliga historien, av Donna Tartt. Parfymen, av Patrick Süskind. Vi måste tala om Kevin, av Lionel Shriver. Och Vad jag älskade, av Siri Hustvedt.

Förhållandet mellan Erica och Patrik känns väldigt verklighetstroget. Är det något medvetet för att skapa kontrast till brotten som utspelas i dina böcker? 
Ja. Det är medvetet, ett dramaturgiskt drag. Jag ville ha en konstrast mellan extraordinärt drama - alltså drama väldigt få råkar ut för, mord, utredningar, jaga mördare. Sen har vi det ordinära dramat. Det dramatiska som de flesta av oss upplever. Att träffa en annan människa, flytta ihop, gifta sig, skaffa barn. Men vi ser det inte som dramatiskt eftersom så många upplever det. Jag vill ha hälften, hälften. Och jag tror att det är det som är framgångsfaktorn. Man vill följa Patrik och Ericas liv, man känner igen sig.

Fjällbacka är din hemstad och sättet du beskriver det visar verkligen din kärlek till platsen. Varför utspelas dina berättelser där?
Dels för att jag gräver där jag står. Det är den plats jag känner bäst, eftersom jag är uppvuxen där. Sen tycker jag att småstäder är intressantare ur ett dramaturgiskt perspektiv. I en småstad finns allt som finns i en storstad, vad gäller mänsklig logik och mänskliga reaktioner. Hat, kärlek, passion, girighet, välvilja. Allt. Men det blir satt i en tryckkokare eftersom allt är så litet. Det är många hemligheter i en liten stad. Det är spännande. Folk känner igen sig. En spansk journalist berättade att hon älskar mina böcker. Jag frågade varför. Hon kommer från en spansk by och känner exakt igen sig. Det är globalt, mänskligt

Vad har du för andra intressen?
Matlagning, barn, att umgås med vänner och latindans.

Camillas bästa boktips!

 • Den hemliga historien

  Donna Tartt

  När Richard Papen börjar college accepteras han snart av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande - något som han själv gärna velat vara - utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar går snabbt för långt och någon måste ta skulden.Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner exemplar och översatts till 23 språk. Boken som blivit smått kultförklarad, väckte stor uppmärksamhet när den utkom 1992."En thriller för tänkande människor.'' Newsday''Den hemliga historien är ingen deckare av traditionellt slag, utan mer ett intensivt relationsdrama.'' Nöjesguiden

 • Parfymen : en mördares historia

  Patrick Süskind

  Framröstad som Läsarfavorit!En vanlig människa skulle lätt kunna gå under i den stinkande och grymma värld som Paris fattigkvarter under 1700-talet utgör. Men Grenouille är ingen vanlig människa. Han saknar helt kroppslukt och människor blir, utan att förstå varför, illa till mods i hans närvaro. Han är född med ett säreget luktsinne och han glömmer aldrig en lukt. Dofter blir hans besatthet och hans yrke -- parfymörens. Han dras till unga oskuldsfulla kvinnor; kvinnorna intresserar honom inte -- men Doften! Den måste utvinnas och förädlas efter konstens alla regler. Som världens mest framstående parfymör kan han konsten. Men utövandet är bundet till ett fruktansvärt villkor...Patrick Süskind är en tysk författare och dramatiker, som blev världsberömd för sin roman Parfymen (1985) Boken har översatts till 46 språk och sålts i 15 miljoner exemplar. Den filmatiserades 2006 av Tom Tykwer. Nu ges den ut på nytt som en "Läsarfavorit" - älskade böcker framröstade av läsarna."Ett läsäventyr av lika sällsamt slag som dess sagolika berättelse" Svenska Dagbladet

 • We Need To Talk About Kevin

  Lionel Shriver

  Eva never really wanted to be a mother; certainly not the mother of the unlovable boy who murdered seven of his fellow high school students, a cafeteria worker and a teacher who tried to befriend him. Now, two years later, it is time for her to come to terms with marriage, career, family, parenthood and Kevin's horrific rampage in a series of startlingly direct correspondences with her absent husband, Franklyn. Uneasy with the sacrifices and social demotion of motherhood from the start, Eva fears that her alarming dislike for her own son may be responsible for driving him so nihilistically off the rails.

 • Vad jag älskade

  Siri Hustvedt

  Konsthistorikern Leo Hertzberg upptäcker en fantastisk målning av en okänd konstnär på ett galleri i New York. Han köper tavlan och spårar upp dess skapare, Bill Weschler. Detta blir inledningen till en livslång vänskap. Leos berättelse, som spänner över tjugofem år, följer den växande vänskapen mellan hans egen familj och Bills - genom deras nästan jämngamla söners födelse, upplösningen av Bills första äktenskap och de lyckliga åren under hans andra, när de två familjerna bor i samma hus i SoHo och gemensamt hyr ett hus i Vermont under ferierna. Men banden mellan dem och deras hustrur spänns till det yttersta när de drabbas av en svår tragedi, och därtill kommer ett skändligt dubbelspel vars destruktiva konsekvenser de först sent inser. Alltmedan känslan av annalkande hot tilltar ges här ett lysande porträtt av en konstnär. Men Siri Hustvedt skildrar framför allt nära relationer - mellan föräldrar och barn, äkta makar och syskon. Vad jag älskade är ett fascinerande studium i kärlek, förlust och svek.