Månadens författare - Jan Guillou

Hela året kommer du här att kunna läsa mer om månadens författare. Vi presenterar varje månad en ny författare med en innehållsrik intervju och låter varje månad representera ett år ur vår historia. Ett perfekt sätt för den nyfikne att ta del av olika författares historier och få en glimt in i bokvärlden.

Jan Guillou är en av Sveriges största och mest populära författare. Han har givit oss bokskatter som serien om Arn, Hamilton-serien och klassiker såsom Ondskan. Han är nu aktuell med den sjunde delen i den omåttligt populära serien Det stora århundradet, nämligen 1968.

Nu är del 7 i serien om Det stora århundradet, 1968, ute i butikerna. Just 1968 är ju aktuellt för många av oss så vi undrar - var det stor skillnad på att skriva om en tid som du själv upplevt än de tidigare böckerna som utspelar sig i en mer historisk tid?
Ja, det var stor skillnad. Det här är den bok som har krävt minst research av alla eftersom jag själv var där då det skedde. Den största svårigheten blev därför urvalet och att hitta en genomgående berättarlinje.

Vad är ditt starkaste minne från 1968?
Att det föreföll fullt möjligt att förändra världen, till skillnad från alla andra epoker före och efter.

Hur ser din skrivprocess ut och var hämtar du dina idéer och inspiration?
Jag skriver varje vardag mellan januari och juni. Jag skriver på en klassisk skrivmaskin, manuset förvandlas sedan till elektronisk form. "Inspiration" sysslar jag inte med. Det gäller att ha disciplin.

Vad läser du själv helst för böcker? Vill du ge oss tre boktips?
Jag väljer att nämna en enda bok: Mikael Niemis Koka björn - den bästa svenska roman jag läst på flera år.

Det är nu mycket fokus på barns läsning och därför är vi nyfikna på vad du själv helst läste som barn? 
Som riktigt liten var det Elsa Beskow och därefter Prins Valiant och Riddarna kring det runda bordet.


Fler böcker av Jan Guillou

Läs Guillous spännande böcker om Carl Hamilton