Månadens författare - Katarina Wennstam

Hela året kommer du här att kunna läsa mer om månadens författare. Vi presenterar varje månad en ny författare med en innehållsrik intervju och låter varje månad representera ett år ur vår historia. Ett perfekt sätt för den nyfikne att ta del av olika författares historier och få en glimt in i bokvärlden.

Katarina Wennstam slog igenom med boken Flickan och skulden som hon också Augustnominerades för. I sommar utkommer hennes nya bok Gänget, en spänningsroman om skuld och skam och om gruppens livsfarliga inverkan på individen. 

Du är nu aktuell med en ungdomsroman Flickan på hotellet - kan du berätta om historien bakom boken?
Flickan på hotellet är den första boken i en serie om sextonåriga Alex Skarp. Hon bor i Stockholm och när hon får höra talas om att en jämnårig flicka har hittats mördad på ett hotell bestämmer hon sig för att tillsammans med sina båda bästa vänner Bianca och Charlie försöka ta reda på mer. De beger sig ut där de flesta unga rör sig, men många vuxna fortfarande är märkligt frånvarande, nämligen på nätet. Snart är de betydligt närmare gärningsmannen än de riktigt kan hantera.

Det är din första ungdomsroman - har det varit skillnad mot att skriva mot vuxna?
Jag har länge velat nå fram direkt till den grupp som jag länge har skrivit om. Jag kände att det saknas just den här typen av litteratur för unga vuxna, en deckare som ska vara spännande att läsa, men som också kan bära med sig mer till sina läsare av det jag brukar skriva om i mina vuxenromaner, som mäns våld mot kvinnor, feminism, juridik och samhällets fördomar. Egentligen har skillnaden inte varit så stor som man skulle kunna tro, jag ville skriva en bok som tar unga läsare på allvar. Det är en bok om ett hemskt brott, men detta är vad unga läser om på sociala medier hela tiden och kanske kan detta vara ett sätt att försöka förstå.

Din debutbok Flickan och skulden - Augustnominerades 2002 när den kom. Den var även en storsäljare på Bokus. Boken var banbrytande och väckte stor uppmärksamhet. Vad minns du från den tiden när boken kom?
Jag kan än idag minnas min oerhörda frustration och ilska över hur tjejer som hade blivit utsatta för sexualbrott blev bemötta av allt från sin närmaste omgivning till representanter för rättsväsendet, och jag hoppades att det skulle bli debatt kring boken. Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att boken skulle få det oerhörda genomslag den fick, och att den fortfarande - tyvärr - känns så aktuell. Men jag är trots det oerhört stolt över den uppmärksamhet som boken fick, och framför allt vad den har kommit att betyda för så många läsare.

Hur ser det ut framöver - blir det fler ungdomsböcker eller får vi läsa mer om Charlotta och Shirin?
Det blir mer av både och. Närmast kommer nu i sommar en ny spänningsroman med Charlotta Lugn och Shirin Nouri, en bok som heter Gänget och som handlar om skam, skuld och om gruppens livsfarliga inverkan på individen. Nästa år kommer del två i serien med Alex Skarp.

Var är det bästa stället att skriva på?
Där det är dålig uppkoppling på internet och tyst. Det svåraste som författare är faktiskt inte skrivandet i sig, utan att behålla fokus. Jag brukar då och då bege mig ut på landet eller åka utomlands någon vecka och stänga in mig med mitt manus. Det är helt nödvändigt för att få till det flow som behövs för att få ur sig en bra och drabbande berättelse.

Vad läser du själv helst för böcker - ge oss fyra av dina bästa boktips?
Just nu läser jag klassikern Gruppen av Mary McCarthy, som har kommit i nyutgåva och som jag verkligen kan rekommendera. Andra starka läsupplevelser den senaste tiden är Mats Strandbergs senaste skräckroman Hemmet och Fyren mellan haven av M L Stedham. Och så skulle jag vilja uppmärksamma att det i år är 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes, ett ypperligt tillfälle att läsa eller läsa om hans makalösa Stad-serie.

Ta del av Katarinas bästa boktips!