Massor av pocketfynd

Månadens författare - Mikael Niemi

Hela året kommer du här att kunna läsa mer om månadens författare. Vi presenterar varje månad en ny författare med en innehållsrik intervju och låter varje månad representera ett år ur vår historia. Ett perfekt sätt för den nyfikne att ta del av olika författares historier och få en glimt in i bokvärlden.

Mikael Niemi fick sitt stora genombrott 2000 med boken Populärmusik från Vittula som också tilldelades Augustpriset. I år är han aktuell med nya boken Koka björn som utkommer i september.

År 2000 kom boken Populärmusik från Vittula som blev kritikerrosad, läst av många och belönad med Augustpriset. Bokus hade funnits i tre år då och detta blev en given succé. Vad minns du själv från den här tiden?
Jag minns hur jag blev kallad till en signering på en bokhandel i Stockholm. Jag fick ett bord och försökte skriva trevliga saker till de människor som ville ha min signatur. Då lutar sig min förläggare fram och viskar diskret:

- Kan du skriva fortare?

Undrande tittar jag upp, och ser att kön är femtio meter lång och växer hela tiden. Så jag fick börja signera det fortaste jag gjort i hela mitt liv.

I september kommer boken Koka björn som handlar om Prosten Laestadius och om händelser som utspelar sig långt upp i norra Sverige. Hur fick du idén till denna bok och vem är egentligen Laestadius (i boken)?
Lars Levi Laestadius är en av de mest kända norrbottningarna genom tiderna. Han var präst och startade en väckelse som än idag har tusentals anhängare i Skandinavien och USA. Jag växte upp ett stenkast från hans grav i Pajala, och såg statyn där han bistert stirrade mot mig, som om han ville mig något. Han är skildrad i många böcker, men i min bok får han börja undersöka ett mord i Pajalatrakten.

Finns det någon verklighetsbakgrund till historien?
Jag har använt många verkliga händelser som bakgrundshandling, inte minst hans sammandrabbningar med Pajalas borgerskap som inte uppskattade hans eviga strid mot alkoholen. Krögarna fick sämre inkomster, och gudstjänsterna upplevdes störande när tanterna hoppade i extas så näbbskorna smattrade i kyrkgångarna. Men själva mordhistorien är mitt eget påhitt.

Varifrån kommer idéerna och inspirationen till ditt skrivande?
Ofta bär jag idéerna med mig i många år innan jag börjar skriva. De tycks växa fram rent organiskt som de nya kvistarna på ett träd. Det är en form av dagdrömmeri som jag tror alla vi författare njuter av att ägna oss åt.

Har du något särskilt läsminne från din barndom? Vad betydde böcker för dig då?
I min skolsal i lågstadiet stod en bokhylla längst bak, och i den fann jag en bok om en liten sälunge som kom ifrån sin mor och råkade ut för stora äventyr i Ishavet, ibland riktigt skrämmande. Snorre Säl, hette den. Och när jag nyligen besökte Norge fick jag en nyutgåva av en bibliotekarie, ett nostalgiskt återseende efter femtio år.

Och vad läser du helst för böcker idag?
Det som alla andra läser. Nya romaner, Ferrante och Knausgård, mina kollegors romaner som vi brukar byta med varandra, den isländske Jon Kalman Stephansson är mycket fin. Och så läser jag gärna i mina floraböcker, som den mycket vackra bokserien Norrbottens flora, som tillägnats Lars Levi Laestadius, den förste botanikern i våra trakter.