Månadens författare - Per Olov Enquist

Hela året kommer du här att kunna läsa mer om månadens författare. Vi presenterar varje månad en ny författare med en innehållsrik intervju och låter varje månad representera ett år ur vår historia. Ett perfekt sätt för den nyfikne att ta del av olika författares historier och få en glimt in i bokvärlden.

Vi på Bokus är väldigt stolta över att presentera en unik intervju med författaren och dramatikern Per Olov Enquist. Det är svårt att på några korta rader beskriva hela Per Olovs livsverk men med verk som Livläkarens besök och den självbiografiska romanen Ett annat liv så har han placerat sig som en av Sveriges absolut mest älskade och lovordade författare. Enquist har tagit emot flertalet priser genom åren, bland dem Augustpriset två gånger.

Livläkarens besök vann Augustpriset 1999 och har blivit både filmatiserad och dramatiserad och är fortfarande en älskad bok. Vad är ditt starkaste minne från tiden då boken skrevs?
Jag minns mycket väl tiden innan boken skrevs. Det var ett årslångt samtal mellan historiska röster som dels var påträngande, men samtidigt tydligen döda; det var en kamp mellan dem och mig. Tiden innan boken skrevs varade ungefär tre år. Sedan drog de döda, påträngande rösterna det kortaste strået, och jag satte mig till rätta.

Tiden innan boken skrevs, och den som ni efterfrågar, utspelades mestadels i Norge, tätt intill gränsen. Sjön hette Vällen.

Den förberedande kampen, den mellan fabel och de döda rösternas påträngande körsång, var också geografiskt utspridd. Ett tag var det i Köpenhamn. Det var den tiden jag började påklädning av röster. Det tycktes vara sent 1700-tal. Alla påträngande röster, de som hade synpunkter, var noga med att allt skulle vara rätt. Oavsett vad de döda rösterna predikade. När det till sist blev rätt i deras ögon skulle jag få tillstånd att nedskriva fabeln.

Man kunde ju bli tokig för mindre. Senare, när boken var skriven, fann jag att de av mig avlyssnade döda eller påträngande eller förtvivlade rösterna ändrade tonfall. Andra röster, från nutiden - de som sjöng denna fabel om kärlek och död som vore det en opera eller ett moratorium - de bad bevekande att få omtolka de döda rösterna, för att på detta sätt frälsa de döda till ett annat liv.

Hur förhåller du dig till andras tolkningar av dina verk? Som till exempel när en bok blir teater eller opera.
Hur jag ställer mig om andra omtolkar min roman? Man vänjer sig. Processen är en inövning i ödmjukhet. Först av allt: det svåra med att skriva en historisk roman är att uppfånga sången från de döda, påstridiga, rösterna. Den förste som uppfångat har rätt, och skyldighet, att ta ett steg tillbaka. De dödas kärlekssång finns ju överallt, inte bara i denna fabel. Tror skrivaren, den förste, sig ensam äga historien är han uppslukad av sitt högmod. Men kören av de döda har ju så många nyanser. Det är ju inte bara att sätta sig tillrätta.

Finns det någon mer historisk person eller något skeende som du är nyfiken på och skulle ha lust att skildra?
En historisk person jag har lust att skriva om, men inte kan? Folke Bernadotte. Som var så nära att lösa Palestinakonflikten på fyrtiotalet, innan de sköt honom, som en hund.

Vilken är den stora skillnaden mellan att skriva dramatik och att skriva romaner?
På en teater ska allting komma ut genom munnen, och landskapsskildringar, typ alper och kärrmarker avskilda av vatten, är förbjudna. Tänk en morgondimma på Dramatens lilla scen! Omöjligt. Allt måste ut genom munnen. Och romanen är ju konstens Formel 1.

 • Dramatik I : kammarspelen

  Per Olov Enquist

  Per Olov Enquist har skrivit flera av sina viktigaste verk för scenen och nu samlas hans dramatik i två stora tematiskt uppbyggda volymer, dessutom med flera aldrig tidigare publicerade verk. I likhet med hans romaner rör sig flera av kammarspelen i gränslandet mellan dokumentation och fiktion som Tribadernas natt, Från regnormarnas liv och Bildmakarna men där finns också flera politiska pjäser, som Mannen på trottoaren, ett livligt omdiskuterat angrepp mot vänstern och skriven tillsammans med Anders Ehnmark. Med förord av Per Svensson.

 • Dramatik II : de politiska

  Per Olov Enquist

  Per Olov Enquist har skrivit flera av sina viktigaste verk för scenen och nu samlas hans dramatik i två stora tematiskt uppbyggda volymer, dessutom med flera aldrig tidigare publicerade verk. I likhet med hans romaner rör sig flera av kammarspelen i gränslandet mellan dokumentation och fiktion som Tribadernas natt, Från regnormarnas liv och Bildmakarna men där finns också flera politiska pjäser, som Mannen på trottoaren, ett livligt omdiskuterat angrepp mot vänstern och skriven tillsammans med Anders Ehnmark. Med förord av Per Svensson.

 • Livläkarens besök

  Per Olov Enquist

  Augustprisvinnare 1999!Livläkarens besök är en roman som skildrar en av de märkligaste och mest dramatiska episoderna i den nordiska historien. Handlingen utspelar sig i Danmark på 1760-talet och berättar historien om den sinnessjuke kung Christian, hans unga drottning och den tyske livläkaren Struensee. Denne vann kungens fulla förtroende och hans drottnings hjärta, och han genomförde sedan en rad av den franska revolutionens idéer tjugo år i förväg. Struensee är en i den långa raden av intellektuella som förförts av makten när han en gång fått en möjlighet att gripa den. Äventyret slutade med förskräckelse. Den av Struensee illa behandlade adeln gjorde uppror, fängslade honom och fick honom dömd till döden medelst stegling.P O Enquist har skrivit en episk, mycket bildrik roman, som samtidigt tar upp de för honom så centrala frågorna: hur ska intellektuella förhålla sig till makten; makt och sexualitet. Språket är öppet, lekfullt, fräckt. Livläkarens besök är en av P O Enquists folkligaste romaner, i läsbarhet närmast jämförbar med Magnetisörens femte vinter.

 • Liknelseboken : en kärleksroman

  Per Olov Enquist

  Han tänker att minnestalet han höll till Modern i Församlingsgården nog borde revideras.Vid flodens strand står en flock av döende vänner, de vädjar att han ska förklara hur allt hänger ihop, till exempel detta med kärleken.Och kvinnan i Larssonsgården. Hon på det kvistfria furugolvet. Ska han skriva sanningen?Faderns notesblock med de utrivna sidorna, de som bränts och var borta. Och som plötsligt dyker upp efter alla år. Öppnar sig nu historiens spricka?Är det verkligen detta som ska infogas i minnestalet? Och bli den kärleksroman han aldrig trott sig kunna skriva?PO Enquists nya roman som på flera sätt kan sägas ta vid där memoarromanen Ett annat liv slutade.Det handlar om Modern och Fadern, om bokahopen och om det går att slutligen lägga samman det som verkligen betydde något. Fram träder en kärleksskildring som tar sin början i ett möte mellan den unge 15-åringen och en äldre kvinna på ett kvistfritt furugolv i Larssonsgården.

 • Nedstörtad ängel

  Per Olov Enquist

  "De levde och dog infångade i varandra - han i hennes huvud, hon i hans. Han bar henne i hela sitt liv, som gruvarbetaren bär sin pannlampa; genom denna lampa föll ljus, och mörker. Föll, rakt in i oss."Per Olov Enquists roman Nedstörtad ängel från 1985 är en gripande historia om ett äktenskap, om ett monster, och om kärlek.

 • Kapten Nemos bibliotek

  Per Olov Enquist

  Slutsåld

  Två pojkar blandas ihop på BB och åker hem med fel familj, 6 år senare uppdagas misstaget och pojkarna återförs till sina ⿿riktiga⿿ föräldrar. Kapten Nemos bibliotek är berättelsen om ett familjedrama på 40-talet i Västerbottens kustland. Den är en mörk fabel som söker efter svaret på en gåta, som kanske är en kriminalgåta, i det gränsland där fantasin ger skydd mot verkligheten men speglar sanningen.

 • Boken om Blanche och Marie

  Per Olov Enquist

  Kring fyra fantastiska gestalter i förra sekelskiftets Paris väver P O Enquist en roman om den möjliga och den omöjliga kärleken. I centrum står Blanche Wittman, en gång världens mest kända mentalpatient och Marie Curie, dubbel nobelpristagare."Enquist har aldrig skrivit en friare och vackrare prosa. Allt speglas i allt."Expressen"Enquist frammanar det sorgsna systerskapet hos två kvinnor som har lidit groteskt förkärleken och arbetet."The Times"... han är en av den samtida romanens största undersökare av människans villkor."Independent on Sunday

 • Ett annat liv

  Per Olov Enquist

  Han föds den 23 september 1934 i Hjoggböle, en bondby i norra Västerbotten. Han lämnar sin by, blir författare, reser långt. Allt går så bra, sedan går det mycket illa. Den 6 februari 1990 börjar ett annat liv. Boken handlar om detta. P.O.E. Per Olov Enquist debuterade som författare med Kristallögat 1961. Han fick sitt definitiva genombrott med Legionärerna, en dokumentärroman om baltutlämningen som belönades med Nordiska rådets litteraturpris 1969. Pjäsen Tribadernas natt (1975) sattes upp över hela världen och gjorde honom till Nordens mest spelade dramatiker. De senaste två årtiondena har han skrivit flera kritikerhyllade romaner som fått stor internationell publik: Kapten Nemos bibliotek - återkomsten till prosan, Livläkarens besök (belönad med Augustpriset 1999), Lewis resa och Boken om Blanche och Marie.

 • Musikanternas uttåg

  Per Olov Enquist

  Musikanternas uttåg är en rolig och grym verklighetssaga om arbetarrörelsens mödosamma framväxt bland sågverken längs norrlandskusten under nittonhundratalets början. I centrum av berättelsen återfinns människorna i Bureå och dess grannbyar, men framför allt pojken Nicanor Markström och hans närmaste familj. Vi lär även känna den från Stockholm utsände agitatorn Elmblad och hans föga framgångsrika arbete i en bygd där religionen av tradition genomsyrar människornas vardag. Den utspelas under seklets första decennium.

 • Lewis resa

  Per Olov Enquist

  Två stora folkrörelser präglade 1900-talet, arbetarrörelsen och den kristna väckelsen. Per Olov Enquist har skrivit om arbetarrörelsen i Musikanternas uttåg (1978); nu skriver han om väckelserörelsen i sin stora roman om Lewi Pethrus, den svenska Pingströrelsens skapare och den kanske största andliga ledare Sverige haft. Omstridd i sin samtid, nästan bortglömd idag.Per Olov Enquist, själv ett Guds barnbarn från Västerbotten med starka upplevelser av väckelserörelsen, skildrar Lewis väg från arbetarpojke, med drömmar om att bli proletärförfattare, till maktmedveten andlig ledare och bl a initiativtagaren till det som idag är kristdemokraterna. I centrum för romanen står Lewis förhållande till skalden Sven Lidman, länge hans främste bundsförvant, senare hans bittraste fiende.Bara två år efter sin stora succé med Livläkarens besök, som belönades med Augustpriset 1999, återkommer Per Olov Enquist med en roman där han åter sätter ljuset på några av de största gestalterna i svensk historia. Lewis resa är 1900-talet sett genom den kameralins man kallar väckelsen.

 • De tre grottornas berg ; Den tredje grottans hemlighet

  Per Olov Enquist

  Den första mannen, han som liknade en dödskalle, stod några ögonblick alldeles stilla och fixerade barnen. Han hade haft en pistol i handen och en kalasjnikov på ryggen; nu höjde han långsamt pistolen, sänkte den sedan, stoppade in den i hölstret. Ingen av de andra tre männen rörde sig.- Välkomna till Helgeboda, sa morfar.Barnen såg med en gång att detta var fel sak att säga. Helt fel. De fyra männen log inte. Rörde inte min.Det här är de alldeles sanna berättelserna om hur fyra modiga och kloka barn lyckas rädda både sig själva och sin morfar från några katastrofala expeditioner till De tre grottornas berg. Det är klassiska äventyr berättat med humor och värme, lika roliga att läsa högt som att läsa själv.Per Olov Enquist är flerfaldigt prisbelönad för sina romaner och sin dramatik. Den första barnboken De tre grottornas berg har översatts till 22 språk och tilldelats Die Zeits pris "Luchs" för bästa barnbok i Tyskland.

 • Legionärerna

  Per Olov Enquist

  Den 25 januari 1946 utlämnade Sverige 146 baltiska militärinternerade till Sovjet. En lettisk löjtnant stack i sista stund en kniv i sin hals och förblödde på kajen i Trelleborg. Det blev den dramatiska finalen på en vinter fylld av våldsamma protester mot baltutlämningen. Än idag ses utlämningen som en av de största svenska politiska skandalerna i modern tid. I Legionärerna gestaltar Per Olov Enquist denna historia, baserad på omfattande efterforskningar.