Massor av pocketfynd

Månadens författare - Tina Nordström

Hela året kommer du här att kunna läsa mer om månadens författare. Vi presenterar varje månad en ny författare med en innehållsrik intervju och låter varje månad representera ett år ur vår historia. Ett perfekt sätt för den nyfikne att ta del av olika författares historier och få en glimt in i bokvärlden.

Tina Nordström har spridit matglädje i våra kök sedan hennes första TV-program Mat började sändas 2001. Sedan dess har hon fortsatt att sprida sin charm och kunskap genom fantastiska kokböcker som går att hitta hemma hos de flesta. I höst är Tina aktuell med sin nya kokbok Tinas kök (som du redan nu kan bevaka) och vi ser fram emot att få ta del av nya, smarta och goda recept!

2001 var året då din bok Tinas mat sålde mest av alla böcker på Bokus. Vad minns du från den tiden och hur det var att bli Mat-Tina med hela svenska folket?
Jag tror vi alla togs lite på sängen efter boksläppet. Mitt spontanaste boksläpp genom tiderna, att vi överhuvudtaget bara fick till alla bitarna på den korta tiden var lite av ett eldprov. Det är en karamell att suga på, kommer aldrig hända igen. Dessa långa långa köer, jag signerade i flera timmar. Efter varje signering gick jag hem med ett stort leende och en påse med presenter som jag fått såsom virkade grytvantar, choklad och teckningar.

Du var ju en av de första TV-kockarna i Sverige och sedan dess har du gjort flera program om mat. Kan du säga något om hur matprogrammen har utvecklats under dessa år?
Först var jag kanske inte, men kanske nr 2. Det hade inte varit en kvinnlig kock i rutan sedan Ria Wägner. Det var tidens tand, nu ser det annorlunda ut. Vi tittar på TV på ett annat sätt, går inte att jämföras alls. Fler kokböcker ges ut och tablåerna är fyllda med "vanligt folk" som sätts på prov i diverse mattävlingar. Allt går snabbare och ska vara mer och mer lättsmält. För mig är denna utvecklingen min drivkraft. Mitt yrke blir bara bättre och bättre.

Nu kommer du med en bok till hösten, kan du berätta något om den nya boken? Vad kommer den att handla om?
Fortfarande handlar den om inspiration och glädje. Men också att backa bandet lite och förklara det som vi kockar ibland tar för givet. Vänd ner kakaon i marängen - hur i hela friden gör man det? Har unnat oss många bilder på hur saker och ting blir till. Kommer aldrig att kunna slå Hemkunskapsboken, men vill gärna hamna på en stark tvåa.

Var kommer ditt stora matintresse från?
Jag föddes i rätt bransch, mamma och pappa drev restauranger under hela min uppväxt. Att jag sedan hamnade där handlade om en skoltrött liten tös. Att stå i köket eller att vara i matsalen var något jag rattade med högran.

Vad inspireras du av - både när det gäller matlagning och i livet?
Jag har ett inre driv som matas hela tiden. Möten med människor, mina kolleger, familj, alla mina resor. Kraften från ordet inspiration är jordad och kommer från vanliga händelser.

Från matlagning till bokläsning - vad betyder läsning för dig?
Ser ingen skillnad på litteratur och kokböcker. Så ja, jag läser mycket och hela tiden.

Vad läste du som barn? Det kan ju både varit böcker och serietidningar?
Serietidningar, Kalle, Fantomen, Bamse.. allt som fanns. Vi hade ett favoritställe i Helsingborg där man, innan sommarlovet, gick ner och bytte sina gamla tidningar mot några andra vällästa exemplar.

Vill du ge oss fyra boktips - det får såklart gärna vara kokböcker.
Läser just nu Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Får ni tag på Delia Smith gamla kokböcker - köp dem. För barnen läser jag gärna Kristina Olssons barnböcker, SilverpojkenGlasbarnen - listan kan göras lång! Ibland har jag tjuvläst hela boken efter att barnen somnat!

Ta del av Tinas boktips!