Månadens författare - Tina Nordström

Hela året kommer du här att kunna läsa mer om månadens författare. Vi presenterar varje månad en ny författare med en innehållsrik intervju och låter varje månad representera ett år ur vår historia. Ett perfekt sätt för den nyfikne att ta del av olika författares historier och få en glimt in i bokvärlden.

Tina Nordström har spridit matglädje i våra kök sedan hennes första TV-program Mat började sändas 2001. Sedan dess har hon fortsatt att sprida sin charm och kunskap genom fantastiska kokböcker som går att hitta hemma hos de flesta. I höst är Tina aktuell med sin nya kokbok Tinas kök (som du redan nu kan bevaka) och vi ser fram emot att få ta del av nya, smarta och goda recept!

2001 var året då din bok Tinas mat sålde mest av alla böcker på Bokus. Vad minns du från den tiden och hur det var att bli Mat-Tina med hela svenska folket?
Jag tror vi alla togs lite på sängen efter boksläppet. Mitt spontanaste boksläpp genom tiderna, att vi överhuvudtaget bara fick till alla bitarna på den korta tiden var lite av ett eldprov. Det är en karamell att suga på, kommer aldrig hända igen. Dessa långa långa köer, jag signerade i flera timmar. Efter varje signering gick jag hem med ett stort leende och en påse med presenter som jag fått såsom virkade grytvantar, choklad och teckningar.

Du var ju en av de första TV-kockarna i Sverige och sedan dess har du gjort flera program om mat. Kan du säga något om hur matprogrammen har utvecklats under dessa år?
Först var jag kanske inte, men kanske nr 2. Det hade inte varit en kvinnlig kock i rutan sedan Ria Wägner. Det var tidens tand, nu ser det annorlunda ut. Vi tittar på TV på ett annat sätt, går inte att jämföras alls. Fler kokböcker ges ut och tablåerna är fyllda med "vanligt folk" som sätts på prov i diverse mattävlingar. Allt går snabbare och ska vara mer och mer lättsmält. För mig är denna utvecklingen min drivkraft. Mitt yrke blir bara bättre och bättre.

Nu kommer du med en bok till hösten, kan du berätta något om den nya boken? Vad kommer den att handla om?
Fortfarande handlar den om inspiration och glädje. Men också att backa bandet lite och förklara det som vi kockar ibland tar för givet. Vänd ner kakaon i marängen - hur i hela friden gör man det? Har unnat oss många bilder på hur saker och ting blir till. Kommer aldrig att kunna slå Hemkunskapsboken, men vill gärna hamna på en stark tvåa.

Var kommer ditt stora matintresse från?
Jag föddes i rätt bransch, mamma och pappa drev restauranger under hela min uppväxt. Att jag sedan hamnade där handlade om en skoltrött liten tös. Att stå i köket eller att vara i matsalen var något jag rattade med högran.

Vad inspireras du av - både när det gäller matlagning och i livet?
Jag har ett inre driv som matas hela tiden. Möten med människor, mina kolleger, familj, alla mina resor. Kraften från ordet inspiration är jordad och kommer från vanliga händelser.

Från matlagning till bokläsning - vad betyder läsning för dig?
Ser ingen skillnad på litteratur och kokböcker. Så ja, jag läser mycket och hela tiden.

Vad läste du som barn? Det kan ju både varit böcker och serietidningar?
Serietidningar, Kalle, Fantomen, Bamse.. allt som fanns. Vi hade ett favoritställe i Helsingborg där man, innan sommarlovet, gick ner och bytte sina gamla tidningar mot några andra vällästa exemplar.

Vill du ge oss fyra boktips - det får såklart gärna vara kokböcker.
Läser just nu Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Får ni tag på Delia Smith gamla kokböcker - köp dem. För barnen läser jag gärna Kristina Olssons barnböcker, SilverpojkenGlasbarnen - listan kan göras lång! Ibland har jag tjuvläst hela boken efter att barnen somnat!

Ta del av Tinas boktips!

 • Ljuset vi inte ser

  Anthony Doerr

  Pulitzerpriset, Carnegie-medalj, ABIA-vinnare och över 100 000 femstjärniga läsaromdömen. Kritiker och läsare står enade: Ljuset vi inte ser är en mycket speciell bok! Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring. I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker, men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend. När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo en stad som kommer att totalförstöras av kriget. Ljuset vi inte ser är en gripande historia om människor som, mot alla odds, kämpar för att överleva. En fängslande berättelse om den grymhet som en gång slog klorna i Europa och om den godhet som göms i djupet av våra hjärtan. "Ett mästerverk! En fängslande berättelse som aldrig släpper taget. " Tidningen Allas "Magnifik!" The Guardian (UK) "Texterna är som poesi, ändå bland det mest lättillgängliga jag läst. Jag bara läste och läste och plötsligt var boken slut. Ändå känns det som att jag tar med mig något riktigt stort från den. " Alexander Schulman "Fängslande berättelse, vackert språk." Washington Post "Det här en bok att leva i. Som gjord för en lång resa." Ingalill Mosander, Go'kväll "Ett mästerverk." Library Journal "Angelägen inte bara för sin skildring av hur människor i onda tider kan framstå som trovärdiga också i all sin osannolika godhet, utan också för den tidsatmosfär författaren fångat med såväl sakkunskap som detaljrikedom." Bibliotekstjänst "Oerhört vackert berättad." Östgöta Corren "En berättelse med stort b för den som vill låta sig svepas bort. Ger hopp om ljus även i de mörkaste av tider." Hufvudstadsbladet "Underbar... En förvånansvärt kärleksfull roman." Seattle Times "Bedövande vacker och oemotståndligt upplyftande." Entertainment Weekly "En bok att leva i... att aldrig vilja släppa." Booklist "Anthony Doerr tar språket bortom dödlighetens gräns." Vanity Fair "Överraskande vågad." The Boston Globe "En stor vacker saga... Ambitiös och majestätisk." Los Angeles Times

 • One is Fun

  Delia Smith

  This cookery book provides easy-to-prepare recipes specially devised for the single cook, so that they don't have to divide ordinary recipes for four into a meal for one person.

 • Glasbarnen

  Kristina Ohlsson

  Vinnare av Barnens Romanpris 2013, Sveriges Radios och UR:s pris för bästa barnbok för 9-12-åringar!Deckarförfattaren Kristina Ohlsson debuterar här som barnboksförfattare och klarar det elegant, med en skickligt uppbyggd intrig...Lotta Olsson, Dagens Nyheter En berättelse som får det att pirra i magen...Ingalill Mosander, Aftonbladet Mystiska saker händer i Billies och hennes mammas nya hem. Det är som att huset inte vill ha dem där. Tillsammans med vännen Aladdin börjar Billie forska i husets mörka historia. En historia som leder hela vägen fram till den natt då Billie plötsligt vaknar av att någon, eller något, knackar på hennes fönster. Kristina Ohlsson tillhör Sveriges absoluta deckarelit. Hennes böcker om Fredrika Bergman har alla legat på topplistor inte bara i Sverige. Glasbarnen är hennes första bok för unga läsare.

 • Silverpojken

  Kristina Ohlsson

  "Först såg Aladdin bara sig själv i spegelglaset. Sedan tittade han en gång till och kände hur hjärtat stannade. För bakom honom stod pojken i kortbyxorna. Aladdin skrek till. Då slocknade lampan i taket och allt blev svart." En mystisk pojke i kortbyxor smyger omkring i snön. När Aladdin försöker prata med honom, försvinner han snabbt utan att säga ett ord. Och när han rör sig i snön, syns det inga spår där han har gått. Vem är han? Hör han hemma på flyktingbåten i hamnen? Eller kan han vara Silverpojken - han som i hundra år försökt hitta det försvunna kyrksilvret? Aladdin, Billie och Simona bestämmer sig för att lösa gåtan. Kristina Ohlsson räknas som en av Sveriges främsta deckarförfattare och har haft stor framgång, både i Sverige och utomlands, med sina böcker om Fredrika Bergman. 2013 utkom Glasbarnen, hennes första bok för unga läsare, som tilldelades Barnens Romanpris. Silverpojken är den fristående fortsättningen. "Författaren skriver lättläst utan att förenkla och den spännande och spökhistorieaktiga berättelsen vävs ihop med en historia om familj och samhälle av idag." Eva Wahlström, Borås Tidning "En spännande bok, fast förankrad i den svenska verkligheten." Ingalill Mosander, Aftonbladet "Med hög puls och ett lätttillgängligt språk presenterar Ohlsson pusselbitar som både rör aktuella flyktingströmmar från Syrien, historiska brott i bokens Åhus och rena spökhistorier. Bitarna speglar finurligt varandra, även de som till en början kan tyckas obetydliga, och gör att berättelsen hela tiden växer sig starkare. Jag läser den i ett svep och hoppas på ännu en fristående fortsättning." Jonna Fries, Smålandsposten