Susanna Alakoski föddes 1962 i Vasa i Finland, men är uppvuxen och bosatt i Skåne. 2006 debuterade hon som författare med romanen Svinalängorna, som tilldelades Augustpriset och blev såväl film som pjäs. Hon har skrivit ytterligare en roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010), fyra barnböcker samt dagboksessäerna Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015), som belönades med Tidningens Vis litteraturpris, fackföreningens Ivar-lo pris och Moa Martinsson priset.

Visste du att...
...Susanna Alakoski är en hängiven fjällvandrare och att hon arbetat som stugvärd?
...Susannas egen mormor arbetade i 50 år på bomullsfabriken i Vasa och har inspirerat författaren att skriva de nya romanerna.

Susanna Alakoski om projektet Bomullssviten:
"Mormor berättade inte om en enda arbetsdag i sitt liv. Det är detta tomrum som gjort att jag intresserar mig för kvinnorna i textilindustrin. Vardagen, det hårda livet, kvinnornas utsatthet, men också bildningshungern, som tyvärr ofta blev snöpt i sin strävan av yttre omständigheter som krig och konjunkturer.”

Priserna gäller t.o.m. 8 september 2019.

Susanna Alakoski aktuell med ny bok

Kort intervju med Susanna Alakoski

Boken är klar och ska nu snart möta sina läsare, hur känns det?
Roligt, pirrigt och förstås lite läskigt också.

Förutom en läsupplevelse finns det något annat som du önskar att boken skall förmedla?
Faktiskt flera saker. Något om textilindustrin, kvinnohistoria, något om själva bomullen som handelsvara. Något om den vanliga hederliga arbetarens villkor, och något om direktörers villkor och industrialismens framväxt på gott och ont. Hoppas även att läsaren kanske lär sig något om både Sverige och Finland och förstås något om krig ur sett utifrån kvinnor och barns vardag.

Berättelsen bygger ju på autentiska och verkliga personer och platser – vill du berätta om några av dessa?
Min mormor arbetade i 50 år på en bomullsfabrik, men hon berättade aldrig om en enda arbetsdag i sitt liv. När hon dog ärvde jag en skyttel. Några trådrullar. Det fanns ett barn som fötts utom äktenskapet, som påverkade hennes liv brutalt. Som barn stirrade jag i timmar på hennes åderbråck. Hörde meningar som ”vi sprang till skogs när bomberna föll”. Allt detta utgör tillsammans de fragment som utgör själva stommen i romanbygget. Jag har alltid vetat att jag en dag skulle skriva en bok som utgick från hennes oberättade liv.

Detta är den första delen av fler. Kan du berätta något om kommande delar?
Läsaren kommer att få följa berättelsens huvudkaraktär, Hilda, och hennes ättlingar. Kommande delar kommer att följa dem till olika städer, fabriker, länder. Bomullen kommer tillsammans med kvinnohistoria och samhällsutveckling att utgöra väsentliga röda trådar genom alla fyra böckerna.