Ord och motsatsord (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2002-10-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag AB
Originaltitel
Krukker og kar i hagen
Medarbetare
Gustavsson, Claes (form)
Dimensioner
240 x 170 x 25 mm
Vikt
740 g
SAB
Fc.026(x)
ISBN
9789100575366

Ord och motsatsord

Svensk antonymordbok

Inbunden, Svenska, 2002-10-01

Slutsåld

Motsatspar som uppner, långkort och dagnatt lär vi oss tidigt. Men vad heter motsatsordet, eller antonymen, till brysk, empati, globalisering, magnifik och vrålhungrig?
Ord och motsatsord är den första svenska antonymordbok som utgivits. Den riktar sig till alla som vill ha spänst och spännvidd i tal och skrift och överraska med formuleringar som inte är förutsebara. I och med utgivningen av denna ordbok fylls en lucka i beskrivningen av det svenska språket. Motsvarande ordböcker finns på bland annat engelska, tyska och franska.
Ord och motsatsord innehåller omkring 8000 uppslagsord och 30000 antonymer. Varje ny bokstav inleds med en kort text om antonymi, till exempel hos Shakespeare, inom partikelfysiken och i korsord.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Ord och motsatsord

Övrig information

Motsatspar som upp-ner, lång-kort och dag-natt lär vi oss tidigt. Men vad heter motsatsordet eller antonymen till brysk, empati, globalisering, magnifik och vrålhungrig?

Ord och motsatsord är den första svenska antonymordbok som utgivits. Den riktar sig till alla som vill ha spänst och spännvidd i tal och skrift och överraska med formuleringar som inte alltid är förutsebara. I och med utgivningen av denna ordbok fylls en lucka i beskrivningen av det svenska språket. Motsvarande ordböcker finns på bland annat engelska, tyska och franska. Ordboken innehåller omkring 8 000 uppslagsord och 30 000 antonymer. Uppställningen är lika enkel och tydlig som i Bonniers Synonymordbok.


Som en liten krydda i ordboken inleds varje bokstav med en illustrerad kort text med anknytning till antonymi. Bokstaven M handlar om de vanligaste motsatsparen, VW behandlar motsatsord hos Shakespeare och bokstaven R tar upp motsatsord i retoriken osv. N har fått följande text:

NYTTAN med en antonymordbok är att den kan hjälpa användaren:

- att formulera motsatta sinnesupplevelser
- att formulera motstridiga tankar
- att finna motsatspar för att strukturera sitt tänkande
- att vända något till sin motsats för att få spänning i tal och skrift
- att välja ett motsatsord för att få bredd och djup i sin text
- att finna uttryckssätt för livets motsatsförhållanden.

Antonymordboken ger en helhetsbild kring ett uppslagsord genom att koppla samman ord med samma, olika eller motsatta betydelser, ibland på ett överraskande sätt, vilket utmanar läsaren till egna upptäcktsfärder i ordförrådet.