Gutenberg : Berättelsen om en man och hans uppfinning som förändrade världen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2004-11-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Frederik Sjögren
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The Gutenberg Revolution
Medarbetare
Hellmark, Christer (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
150 x 220 x 25 mm
Vikt
500 g
SAB
Lz Gutenberg, Johannes
ISBN
9789170370212
Gutenberg : Berättelsen om en man och hans uppfinning som förändrade världen (inbunden)

Gutenberg : Berättelsen om en man och hans uppfinning som förändrade världen

historien om en man och hans uppfinning som förändrade världen

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2004-11-01

Slutsåld

Gutenbergs uppfinning boktryckarkonsten var den tredje revolutionen i den mänskliga kulturens historia, menar John Man i den här boken. De två första, skrivkonsten och alfabetet, ligger flera tusen år tillbaka. Den fjärde, internet, står vi själva mitt uppe i.

Förvånansvärt lite är känt om Johannes Gutenberg. Om personen vet vi nästan ingenting och om uppfinnaren vittnar bara några få bevarade böcker som vi med säkerhet vet är framställda i hans tryckeri. Till och med det vi tror oss veta om Gutenbergs teknik att med hjälp av lösa typer gjutna i bly mångfaldiga texter framstår som osäkert och ifrågasätts av forskarna ännu på 2000-talet.

För att få en sammanhängande bild av Gutenbergs liv och verk måste därför Man gå utanför de vetenskapligt fastslagna sanningarna och lita till intelligenta gissningar. Han lägger pussel med de få bitar som finns och fyller i med beskrivningar av de som saknas.

Det blir ett spännande detektivarbete, där han placerar in boktryckarkonsten bland tidens politiska och religiösa händelser i Europa: de ständiga småkrigen mellan tyska småfurstar, kampen och intrigerna inom katolska kyrkan och den stora reformationsstriden som är under uppsegling.

En populärhistorisk skildring av en av de viktigaste uppfinningarna i den europeiska kulturhistorien.FÖRFATTAREN: John Man, bosatt i London, är historiker med en bakgrund inom Tysklandsstudier och vetenskapshistoria. Han har tidigare skrivit böckerna Alpha Beta, Gobi: Tracking the Desert och The Atlas of the Year1000.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av John Man

Bloggat om Gutenberg : Berättelsen om en man och han...

Övrig information

I mitten av 1400-talet var alla böcker i Europa skrivna för hand och det fanns inte fler är som idag skulle rymmas i ett enda bibliotek. Femtio är senare fanns det miljontals tryckta böcker.

Johannes Gutenbergs revolutionerande uppfinning av de lösa typerna och tryckpressen satte igång en explosionsartad utveckling inom konst, litteratur, vetenskap och politik och de spelade en central roll för splittringen av den religiösa enheten - reformationen. Gutenberg var helt enkelt med och lade grunden till den moderna tiden.

Men vi vet egentligen förvånansvärt lite om mannen och den uppfinning som förändrade världen. I Gutenberg lägger John Man ett spännande pussel med kända och okända bitar. Han målar upp bilden av en enveten, djärv och minutiös noggrann hantverkare och kapitalist, vars främsta drivkraft kanske var att tjäna pengar på den europeiska marknad som katolska kyrkan erbjöd.