Katastrofens öga : journalisters arbete på olycksplats - Om medierapportering vid allvarliga händelser (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
308
Utgivningsdatum
2008-09-27
Förlag
Englunds Förlag
Dimensioner
230 x 157 x 8 mm
Vikt
600 g
SAB
Bs,Dgbs,Ps-cz Göteborg
ISBN
9789197702102
Katastrofens öga : journalisters arbete på olycksplats - Om medierapportering vid allvarliga händelser (kartonnage)

Katastrofens öga : journalisters arbete på olycksplats - Om medierapportering vid allvarliga händelser

Kartonnage, Svenska, 2008-09-27
92
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast onsdag 20 december kl. 22:30 med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Medierapportering från olyckor och katastrofer hör till de pressetiskt svåraste uppdragen för en journalist. Boken innehåller en forskningsöversikt över det område som kallas traumajournalistik, och bygger på en professionsstudie som kombinerar perspektiv och teori från i huvudsak journalistik och krispsykologi. Det är en studie av reportrar och fotografer med ett professionellt uppdrag i en extrem situation; som ögonvittnen till en katastrof. Boken redogör för medierapportering vid allvarliga händelser, med fokus på Göteborgsbranden, oktober 1998, som krävde 63 unga människors liv i samband med en privat fest. Reportrar och fotografer kom snabbt till platsen, och flera av dem kom att bli professionella ögonvittnen till det trauma som utspelade sig. Den medierapportering som följde väckte frågor om hur sådan här journalistik egentligen kommer till. Hur påverkas rapporteringen när journalisterna själva blir indirekt drabbade och kämpar med att bemästra sina egna krisreaktioner? Hur fungerar olycksplatsen som arbetsplats för oförberedda och chockade journalister? Vilka bemästringsstrategier använder reportrar och för att orka genomföra sitt uppdrag? Och vad kan vi i framtiden lära av erfarenheter från den här typen av händelser?

Katastrofens Öga (som är en doktorsavhandling) vilar också på tidigare forskning om olyckor och katastrofer, i synnerhet studier av reaktioner hos insatspersonal under arbete vid allvarliga händelser.

Med den tragiska brandkatastrofen som fallstudie intervjuas reportrar och fotografer vid morgon- och kvällspress om sina upplevelser av olycksplatsen som arbetsplats. Dessutom diskuteras deras självupplevda krisreaktioner och bemästringsstrategier, samt de beslut och handlingar som låg till grund för medierapporteringen. Även arbetsledarnas roll skildras.

Liselotte Englund är Fil dr, universitetslektor och egen företagare inom utbildning och frilansjournalistik. Har tidigare varit verksam som redaktör vid Sveriges Radio och Vetenskapsrådet. För närvarande lärare och forskare vid universiteten i Uppsala och Karlstad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Katastrofens öga : journalisters arbete på olycksplats - Om medierapportering vid allvarliga händelser
  2. +
  3. Visselblåsare. SOU 2014:31. Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden : Betänkande från Utredningen om stärkt skydd för arbetstagare som slår larm

De som köpt den här boken har ofta också köpt Visselblåsare. SOU 2014:31. Stärkt skydd för ar... (häftad).

Köp båda 2 för 487

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Katastrofens öga : journalisters arbete p...