Humanity (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Paperback / softback)
Språk
Engelska
Antal sidor
480
Utgivningsdatum
2001-01-01
Upplaga
n.e.
Förlag
Pimlico
Dimensioner
232 x 152 x 35 mm
Vikt
615 g
Komponenter
B
ISBN
9780712665414
Humanity (häftad)

Humanity

The Moral History of the Twentieth Century

Häftad Engelska, 2001-01-01
188
Skickas inom 5-8 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
This work is a study of history and morality in the 20th century. It examines the psychology which made possible Hiroshima, the Nazi genocide, Rwanda and Bosnia. It draws on accounts of participants, victims and observers and suggests that different atrocities have common patterns.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Humanity
  2. +
  3. Causing Death and Saving Lives

De som köpt den här boken har ofta också köpt Causing Death and Saving Lives av Jonathan Glover (häftad).

Köp båda 2 för 323 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jonathan Glover

Recensioner i media

Neljä ja puoli sataa sivua sotia, sortoa, raiskauksia, raakuutta, kärsimyksiä ja kidutusta. Humanity ei ole kevyttä iltalukemista, mutta tätä painajaista ei voi jättää keskenkään. Jonathan Glover kirjoittaa intensiivisesti ja jäätävän toteavasti moraalisesta "kehityksestä", jonka ihminen on 1900-luvulla saanut aikaan.

Humanity pureutuu siihen, mikä saa ihmisen unohtamaan myötätunnon. Miten amerikkalaiset sotilaat pystyivät repimään koko kylän palasiksi My Laissa, vailla tunnontuskia? Miksi keskitysleirien lähistöllä asuvat ihmiset vaikenivat, vaikka tiesivät mitä leireillä tapahtuu? Yksilöiden kokemusten kautta Glover tunkeutuu pimeään pisteeseen, jossa terrori ja tunnottomuus sikiävät.

1900-luvun sodankäynnille on ominaista siviiliväestöön kohdistuvat julmuudet, erityisesti pommitukset. Kauempaa on helppo tehdä päätöksiä, kun uhreihin ei ole henkilökohtaista kontaktia. Tavalliselle ihmiselle sota taas muuttuu abstraktiksi, kansojen liikkeiksi, kun medissa ja historiankirjoituksessa ei kerrota, että yksittäiset ihmiset tekevät päätöksiä. Esimerkiksi presidentti Truman päätti Hiroshiman pommittamisesta kymmenessä minuutissa, lounaan ääressä.

Gloverin sanoma on, että miltei jokainen meistä alistuu auktoriteetin edessä ja vaikka raiskaa käskystä. Joskus kuitenkin inhimillisyys voittaa. George Orwell kertoo Espanjan sisällissodasta hetkestä, jolloin hän oli ampumassa pakoon juoksevaa sotilasta. Kun Orwell näki, että miehen housut olivat putoamassa ja tämä joutui kannattelemaan niitä käsillään, hän ei pystynyt laukaisemaan.

Inhimilliset hetket ovat kirjassa kuitenkin harvassa, sillä julmuus ja kuolema kiihottavat - tai sitten ihmistä ajaa pelko, viha ja propaganda. Vietnamissa palvellut amerikkalainen sotilas kertoo eräästä teurastuksesta: "That was another of the times I stood on the edge of my humanity, looked into the pit, and loved what I saw there." Gloverin kirjaa lukiessa toivoo, että se olisi lyhyempi. Mutta 1900-luku ei ole.

Övrig information

Jonathan Glover is Director of the Centre of Medical Law and Ethics at King's College London. his previous books include Responsibility, Causing Death and Saving Lives, What Sort of People Should There Be? and I: Philosophy and Psychology of Personal Identity. He chaired a European Commission Working Party on the ethics of assisted reproduction.