United Nations Peacekeeping after the Suez War (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Engelska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
1996-05-01
Upplaga
1
Förlag
Hurst & Company
Originaltitel
United Nations Peacekeeping after the Suez War
Illustrationer
4M.
Dimensioner
215 x 135 x 15 mm
Vikt
415 g
SAB
Obfaa
ISBN
9781850652137
United Nations Peacekeeping after the Suez War (inbunden)

United Nations Peacekeeping after the Suez War

UNEF 1 - The Swedish Involvement

Inbunden Engelska, 1996-05-01
194
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
This study examines the role of Swedish forces in the United Nations Emergency Force (UNEF) in the Middle East from 1956 to 1967. Day-to-day operational decision-making, logistics, rules of engagement and mediation between opposing forces are among the issues examined in detail.

Engelsk version av "I Fredens tjänst" i översättning av Stig Nihlen

The United Nations Emergency Force - UNEF bildades i november 1956, efter det korta men historiskt viktiga Suez-kriget. Det var FN:s första fredsbevarande truppstyrka någonsin. Sverige beslutade att ställa en kontingent till FN:s förfogande, vilket bl a innebar att svensk trupp ställdes inför uppgifter som den aldrig tidigare konfronterats med.

UNEF:s första mission var i Port Said, där det bildades en buffert mellan de Brittisk-Franska styrkorna och den egyptiska armén, under de förstnämndas tillbakadragande från kanalzonen.

Efter detta tillbakadragande stannade UNEF I kvar i området i tio år och utgjorde en buffert mellan egyptiska och israeliska styrkor i Sinai och i Gaza-remsan. UNEF:s närvaro medförde lugn och stabilitet i regionen. Illegala gränsöverträdelser och allehanda våldsaktiviteter ägde rum, men var av enstaka karaktär och inte allvarliga. UNEF hade gott anseende hos båda parter i konflikten, men kunde till slut inte göra sig gällande mot den politiska utveckling som sedermera följde. Israelerna krävde UNEF:s tillbakadragande och 1967 utbröt åter krig.

General Nils Sköld (1921-96), som avslutade sin karriär som svensk överbefälhavare, 1976-84, var med och organiserade den första och den andra svenska bataljonen 1956-57. Och 1959 tjänstgjorde han som kompanichef för den sjätte svenska bataljonen. Det är således med stor kunskap och insikt, som han skriver UNEF:s historia, med betoning på det svenska deltagandet. 12 000 svenska soldater deltog i UNEF I. Erfarenheterna från detta deltagande har blivit föremål för omfattande analyser.

De principer, enligt vilka UNEF opererade, var formulerade av Dag Hammarskjöld och erfarenheterna från denna operation har tillämpats i efterföljande fredsmissioner. De flesta erfarenheterna äger sin tillämpning än idag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. United Nations Peacekeeping after the Suez War
  2. +
  3. Heartstopper Volume 4

De som köpt den här boken har ofta också köpt Heartstopper Volume 4 av Alice Oseman (häftad).

Köp båda 2 för 333 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »