Under den franska revolutionen skallade slagorden 'frihet, jämlikhet, broderskap'. Revolutionärerna lyckades avskaffa monarkin och feodalismen, och de manliga medborgarna i den nya republiken fick möjligheter som de knappt vågat drömma om tidigare. Systerskapet, och kvinnors rättigheter var fortfarande inte aktuella frågor för de regimer som följde.
Olympe de Gouges var en del av den krets av intellektuella som fanns i Paris innan, och under, revolutionen. Hon argumenterade i flera skrifter för mänskliga rättigheter, avskaffandet av slaveri, och rätt till skilsmässa. De Gouges var en tidig stöttare av revolutionen, men ändrade sig då hon insåg att de mänskliga rättigheterna som revolutionärerna kämpade för inte gällde båda könen.
I 'Revolutionens rosenvatten' ges ett fascinerande porträtt av en kvinna som var före sin tid, och som fick betala det högsta priset för sina idéer.
'I november 1793 i Paris döms Marie Olympe de Gouges, dramatiker och litterär aktivist, till döden för att ha affischerat för en folkomröstning om den franska republikens fortsatta styrelseskick och för att ha opponerat sig mot dödsstraffet. En absurd dom: Det du är emot ska vi nu låta drabba dig.'
Lisa Gålmark är en svensk författare, kulturskribent och debattör. Hon har genomfört flera uppmärksammade forskningsprojekt, som har lett till böcker som hyllats av kritiker och läsare.