Den altdominerende faktor i Kap Farvel omrdets historie i 1800-tallet var indvandringen af folk fra Sydstgrnland. Der findes intet skrift ligt kildemateriale fra de stgrnlandske indvandrere selv, da de hverken kunne lse eller skrive, hvorfor beskrivelsen af indvandringen primrt m basere sig p materialet fra de danske kolonimyndigheder og den tyske Brdremission. Selv om kilderne er skrevet af europere og afspejler en europisk forstelse af omverden og et europisk verdensbillede, s indeholder de ogs en rkke oplysninger, der tilsammen danner et tydeligt billede af samtidens stgrnlandske indvandring og af det samfund, som opstod i klvandet p indvandringen.
Fra indvandrerne selv er overleveret fortllinger om livet i Sydstgrnland og enkelte dramatiske begivenheder, der fandt sted i rene op til 1900, hvor de sidste sydstgrnlndere forlod den sydligste stkyst. Disse fortllinger har vret fortalt, genfortalt og anvendt i forskellige historiske sammenhnge og udgr stadig en vigtig del af den lokale historietradition, ligesom de er med til at give befolkningen i
det sydligste Grnland deres egen identitet.
Den foreliggende bog prsenterer for frste gang en samlet fremstilling af 1800-tallets historie for Kap Farvel omrdets befolkning qavaat, dem der var bosat i omrdet, og uiarnerit, dem der kom fra
Sydstgrnland og slog sig ned ved Kap Farvel.
Einar Lund Jensen, f. 1949 i Sisimiut/Holsteinsborg, Grnland; historiker, 19972001 leder af Nationalmuseets Grnlandssekretariat og Utimut (repatriering) programmet, siden 2001 ansat ved Center for Grnlandsforskning (SILA) og Danmarks Nyere Tid p Nationalmuseet.
Kristine Raahauge, f. 1949 i Alluitsoq/Lichtenau, Grnland; leder af Nanortalik Museum siden 1983 og borgmester i Nanortalik 199297 og 200408.
Hans Christian Gullv, f. 1946 i Oslo, Norge; antropolog og arkolog, museumsinspektr ved Nationalmuseets Etnografi ske Samling siden 1997, forskningsprofessor 200109 ved Center for Grnlandsforskning (SILA).
Einar Lund Jensen, Kristine Raahauge og Hans Christian Gullv