Frihetens pris (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
423
Utgivningsdatum
2004-09-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Britt Arenander
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The Trespass
Medarbetare
Mattsson, Marina (form)
Dimensioner
235 x 165 x 35 mm
Vikt
700 g
SAB
Hce
ISBN
9789100100773

Frihetens pris

Inbunden, Svenska, 2004-09-01

Slutsåld

London 1849. Koleran härjar och man lever i skräck. Parlamentsledamoten Sir Charles Cooper är änkling med tre söner och två döttrar - Mary och den 17-åriga Harriet, faderns ögonsten. Familjen tycks leva ett privilegierat liv, men under ytan finns mörka hemligheter.
Sir Charles anser att staden är alltför riskabel för Harriet och skickar henne till släktingar på landet. Hon trivs men saknar Mary. När hon hastigt tvingas återvända till London har allt förändrats. Plötsligt finns ingen där som kan skydda henne från en far som hellre vill se henne som sin hustru än som sin dotter. Flykt är hennes enda räddning.
En dramatisk och gripande underhållningsroman mot bakgrund av den tidens sociala orättvisor och kvinnoförtryck. Barbara Ewing skildrar övertygande både de mörka sidorna i det viktorianska London och optimismen hos immigranterna på Nya Zeeland, landet som var det första att 1893 ge kvinnor rösträtt.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Frihetens pris

Övrig information


London 1849. I huvudstaden lever man i skräck. Koleran härjar överallt och har börjat skörda sina offer även bland de besuttna.Affärsmannen och tillika parlamentsledamoten Sir Charles Cooper är änkling med tre söner och två döttrar - den intellektuella, låghalta Mary, som ansvarar för hushållet, och den 17-åriga, vackra Harriet, faderns ögonsten. Utifrån sett lever familjen ett privilegierat liv, men under ytan finns mörka hemligheter.
Sir Charlesanser nu att London är alltför riskabelt för hans yngsta dotter och skickar henne till släktingar på landet. Harriet saknar sin syster, men finner sig väl tillrätta på godset Rusholme. Det är en helt annan värld, öppnare, friare, och hon roar sig med sina kusiner och deras vänner.
Så småningom tvingas hon återvända till London, nu en farligare plats än någonsin. Mary, som med sitt starka sociala samvete ägnat sig åt välgörenhet bland fattiga och sjuka, har drabbats av koleran och dör. Plötsligt finns där ingen som kan skydda Harriet. Hon blir fånge i sitt eget hem med en far som hellre vill se henne som sin hustru än som sin dotter.
Harriet är rädd, förtvivlad och sjuk av sorg. Så upptäcker hon att Mary lämnat henne lite kontanter och ärvda juveler som hon kan sälja. I största hemlighet lyckas Harriet köpa en biljett till Nya Zeeland, dit hennes kusin tidigare emigrerat. När fadern under ett par dagar är bortrest tar hon sig ombord på segelfartyget Amaryllis i Londons hamn och är snart på flykt bort över haven. Men hon inser inte att det finns mer än en person som kommer att förfölja henne, om så till världens ände...

Frihetens pris är en dramatisk och gripande historisk underhållningsroman med en modig och begåvad ung kvinna i centrum. Här finns starkt och trovärdigt skildrade karaktärer och miljöer, ett stort mått av djupt känd upprördhet över den tidens sociala orättvisor och kvinnoförtryck och framför allt en spännande handling. Ingående skildrar Barbara Ewing de mörka sidorna i det viktorianska London såväl som den optimism och energi som kännetecknade de tidiga immigranterna i Nya Zeeland. Hon avslutar romanen med en upplysning: I september 1893 blev Nya Zeeland det första landet i världen som gav kvinnor rösträtt.

"En strålande historisk roman i högt tempo, utsökt kryddad med romantik." Kirkus Reviews

"Det är en fantastiskt bra historia, övertygande och livfullt berättad."Publishing News