Fredrik Lindström x 2 (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
476
Utgivningsdatum
2003-09-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Eyre, John (form)
Dimensioner
260 x 225 x 35 mm
Vikt
678 g
Antal komponenter
Bok + kortlek
SAB
Fc,Fc.042,Fc.02
ISBN
9789100101732
Fredrik Lindström x 2 (häftad)

Fredrik Lindström x 2

Jordens smartaste ord; Tusen språkfrågor; Världens dåligaste ord

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2003-09-01

Slutsåld

Fredrik Lindströms extremt framgångsrika språkböckerVärldens dåligaste språk och Jordens smartasteord har minst sagt bidragit till ett nyvaknat intresse för hur vi förhåller oss till vårt tal- och skriftspråk. Likaså TV-programmet Värsta språket med Fredrik Lindström som programledare blev en succé.
   Nu utkommer de både språkböckerna tillsammans i en volym ? medföljer gör även enkortlek med mängder av språkfrågor i samma anda. ?Det är bara att tacka och taemot. Bättre svenskamagister är svår att föreställa sig.?HELSINGBORGS DAGBLAD ?En djävel på att spåra uppremixer och heta hårdknutar i vårt trasiga tungomål.?KJELL ALINGE ?Jordens roligaste språkvetare.? FINANS VISION
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fredrik Lindström x 2. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Fredrik Lindström x 2
    Pelle Dahlström, 10 september 2005

    Fredrik Lindströms två språkböcker samlade i en volym fängslar verkligen läsaren. Inte bara på det sätt som de skönlitterära böckerna ofta gör; att man känner sig nöjd med historiens slutpoäng, utan här kommer snarare allting på sin plats efter att man diskuterat boken med de närstående. Och det är just det som är styrkan med Lindströms bok - man MÅSTE diskutera, man kan inte bara släppa den. För oavsett om man håller med honom eller inte så skriver han med en sådan glöd att man måste ta hono... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Fredrik Lindström

Recensioner i media

Världens dåligaste språk:
Hur ofta hör man inte hur det rackas ner på svenska språket? Det är otympligt, otydligt, töntigt eller torftigt. Många av oss är också osäkra på språket och censurerar oss själva i onödan. Ofta överlåter vi åt "någon annan", språkvårdare, svensklärare eller akademier, att förvalta vårt viktigaste redskap för kommunikation.

I Världens dåligaste språk har Fredrik Lindström tagit sig an den tacknämliga uppgiften att försvara svenskan. Det är en underhållande och lärorik liten skrift, en väckarklocka för den nutidssvensk som, kanske av osäkerhet, svänger sig med uttryck som "sales management" och "fucking amazing". Och här lyser kärleken till orden verkligen igenom texten. Lindström slår ner på språkfel som luckrar upp förståelsen av språket, som särskrivning eller stavfel, men betonar också vår stora språkliga frihet. Vi är alla medskapare till språket och ansvarar för dess utveckling, menar Lindström och tillägger: "Ett språk som kan skapa ett begrepp som hängbröstvänstern kan aldrig beskrivas som fattigt." Och visst är man benägen att hålla med.

Jordens smartaste ord:
Jordens smartaste ord, det måste ju vara ett ord som finns i varje språk. Ett sådant ord, eller snarare ett ljud, har Fredrik Lindström hittat. Det är "sch", ett ljud som över hela världen används för att tysta och lugna små barn. Fredrik Lindströms intressanta teori är att just detta läte härmar susandet som det ofödda barnet hör inuti livmodern, och därför för oss tillbaka till ett urtillstånd av lugn och harmoni. Det är både spännande och fantasifullt - något som gäller för hela boken. Här finns samma blandning av högt och lågt, seriöst och spekulativt som i bästsäljaren Världens dåligaste språk.

Här kan vi läsa om språkets uppkomst, om kvällstidningssvenska (spritfest, sexpräst och nakenchock), dialekter, smeknamn och mycket mer. Allra roligast blir det när Lindström diskuterar våra fula ord och svordomar, och konstaterar att de ofta är mycket gamla. Vad är det som gör de fula orden fula? Lindström har hittat en finurlig förklaring - de tycks följa helt andra uttalsregler än svenskan i övrigt, vilket gör att de avviker och på så sätt uppfattas som fula. Fredrik Lindström öppnar ögonen (öronen!) för språkets festlighet och formbarhet. Jordens smartaste ord rekommenderas till alla som är intresserade av hur svenskan används idag, och som vill få många små fniss på köpet.

Övrig information

Favoriter i repris efter 300 000 ex sålda!

Fredrik Lindströms extremt framgångsrika språkböcker Världens dåligaste språk och Jordens smartaste ord har minst sagt bidragit till ett stort nyvaknat intresse för hur vi förhåller oss till vårt användande av tal- och skriftspråk i svenskan.
   Likaså TV-programmet Värsta språket med Fredrik Lindström som programledare blev en succé. Tittarna har varit långt över en miljon vid varje program och Fredrik valdes till årets manliga TV-personlighet.
    Nu utkommer de både språkböckerna tillsammans i en volym.
   Medföljer gör även en av Fredrik nyskapad kortlek med tusen språkfrågor i samma anda.

"Det är bara att tacka och ta emot. Bättre svenskamagister är svår att föreställa sig." Helsingborgs Dagblad

"***** En djävel på att spåra upp remixer och heta hårdknutar i vårt trasiga tungomål." Kjell Alinge

"Jordens roligaste språkvetare." Finans Vision