Tyngd : myten om Atlas och Herakles (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Mytserien
Antal sidor
142
Utgivningsdatum
2006-10-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Ulla Roseen
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Weight, The myth of Atlas och Heracles
Medarbetare
Tilja, Karin (form)
Dimensioner
191 x 124 x 20 mm
Vikt
240 g
SAB
Cmga
ISBN
9789100102098
Tyngd : myten om Atlas och Herakles (inbunden)

Tyngd : myten om Atlas och Herakles

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2006-10-01

Slutsåld

"Jag vill berätta historien om igen" - så börjar den brittiska författaren Jeanette Winterson sin mästerliga version av den antika myten om Atlas och Herakles. Winterson har berättat att hon visste vilken myt hon skulle välja redan innan hon avslutade telefonsamtalet med erbjudandet att vara med i den världsomspännande och prestigefyllda Mytserien. - Mina vänner påstår att jag har ett Atlaskomplex, säger hon själv - och det går inte att ta miste på det personliga engagemanget i berättelsen om titanen som bär världen på sina axlar. Lekfullt och personligt skildrar Tyngd två väsensskilda sätt att hantera sin egen styrka i mötet mellan dessa giganter. Den ansvarstyngde Atlas bär tappert världen på sina axlar utan att försöka smita, medan Herakles tar sig rätten att skövla den. Här ryms både burlesk och ett brett antikt vetande, samt en portion bondförnuft. Jeanette Winterson vidgar myten om Atlas och Herkules till ett svindlande stort perspektiv, där både geologi och astronomi får plats. Hon för också in sitt eget livsöde i myten, berättar självutlämnande om sin ensamma uppväxt och längtan ut bland stjärnorna, bland annat med hjälp av rymdhunden Laika, emblematisk för en hel generation ensamma barn på sextiotalet . Med en självklar poetisk logik blir det Laika som slutgiltigt befriar Atlas ur hans fångenskap.

"Tyngd är hennes bästa bok hittills." Newsday
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Tyngd : myten om Atlas och Herakles. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Läs den!
    Kim Ekerstad, 8 december 2008

    Winterson gör med "Tyngd: myten om Atlas och Herakles" en fenomenal prestation. Hon blåser här liv i den antika myten om Atlas och Herakles, gör berättelsen relevant och tidlös, ger berättelsen friskt blod (som snart blir ditt eget...). Dessutom gör hon detta med en sällsam skärpa och klarhet i tanken. En bok att njuta av. En bok att fundera på. Också andra gången du läser den!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Tyngd : myten om Atlas och Herakles

Övrig information

"Jag vill berätta historien om igen" - så börjar Jeanette Winterson sin mästerliga version av den antika myten om Atlas och Herakles. Lekfullt och personligt skildrar Tyngd två väsensskilda sätt att hantera sin egen styrka i mötet mellan dessa giganter. Den ansvarstyngde Atlas bär världen på sina axlar, medan Herakles tar sig rätten att skövla den. Jeanette Winterson för också in sitt eget livsöde i myten, bland annat med hjälp av rymdhunden Laika, som slutgiltigt befriar Atlas ur hans fångenskap.