Svenska fjärilar : en fälthandbok (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2006-03-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Nord, Kerstin (form) / Söderström, Bo (foto)
Illustrationer
ill., foto
Dimensioner
195 x 135 x 14 mm
Vikt
340 g
SAB
Ugjbb
ISBN
9789100105143
Svenska fjärilar : en fälthandbok (häftad)

Svenska fjärilar : en fälthandbok

(26 röster)  |  Läs 7 recensioner
Häftad, Svenska, 2006-03-01
180
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast tisdag 19 december med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Detta är den första fälthandboken på nära femtio år där precis alla dagfjärilar och bastardsvärmare i Sverige beskrivs. Andra böcker har förutom de svenska presenterat ett förvirrande stort antal snarlika arter från övriga Europa.
 De 121 fjärilarna är fotograferade i fält - inga fjärilar på nålar med vingarna i onaturliga positioner här - och både ovan- och undersidan visas. Hos vissa arter är hane och hona olika, då finns foton på båda. Men man ska inte behöva fånga fjärilar för att lista ut vilken art det är.
 I artbeskrivningarna står i detalj hur man bestämmer fjärilar utifrån deras utseende, beteende, i vilken miljö de rör sig och vilka växter de väljer att besöka. Utbredningskartor och flygtidtabeller hjälper också till att hitta rätt. För att skilja liknande arter åt visar pilar vad man ska titta särskilt på. I nitton faktarutor får vi också veta hur fjärilarnas luktsinne fungerar, hur många generationer per sommar de förekommer i, hur de övervintrar, när de flyger, hur de undviker att bli uppätna, myrornas betydelse för larverna, om vilka som flyttar - fjärilar migrerar som vilka flyttfåglar som helst, om somligas avvikande matvanor som att aspfjärilen gillar gamla illaluktande ostar (och svettiga människor!) och, inte minst, hur man skyddar fjärilsmarker så att arterna bevaras. Många fjärilsarter är nämligen starkt hotade. Så om man till exempel slår vägkanterna så sent som möjligt, hinner viktiga nektarväxter blomma till fjärilar som flyger sent på säsongen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Svenska fjärilar : en fälthandbok
 2. +
 3. Humlor i Sverige : 40 arter att älska och förundras över

De som köpt den här boken har ofta också köpt Humlor i Sverige : 40 arter att älska och förun... av Bo Mossberg, Björn Cederberg (inbunden).

Köp båda 2 för 380

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Svenska fjärilar : en fälthandbok. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Suverän!
  Regina Almén, 15 augusti 2017

  Mycket fin med bra bilder och genomtänkt upplägg. Den gör det lätt för mig som lekman att artbestämma och lära mig nytt.

 2. Söker du en fjäril så kommer du att hitta den.
  Karin Hörnkvist, 14 september 2016

  Bra uppdelning i boken, fin information om vilka växter de olika fjärilarna föredrar.
  Fina bilder på fjärilar samt bilder på olika miljöer där de olika fjärilarna finns.

 3. Tack Bo Söderström för en Bra bok..
  Kerstin Carola Ivarsson, 6 augusti 2015

  Väldigt bra bilder, så lätt att hitta när Jag artbestämmer fjärilar.. Toppen.!!
  Blev själv rekommenderad denna bok till min belåtenhet.

 4. Svenska fjärilar : en fälthandbok
  Henry Nordin, 28 april 2014

  Jag trycker boken Svenska fjärilar verkar vara utmärkt i upplägg, bilder och format. Den är lätt att ha med sig ute i naturen, bläddra i och hitta fram till rätt fjäril, inte minst tack vare de olikfärgade flikarna. Därför kan boken med all rätt betecknas som en "fälthandbok". Då jag endast är en intresserad amatör, som fått mitt intresse för fjärilar som en "biprodukt" av mångårig fågelskådning, kan jag inte bedöma faktainnehållet men har ingen anledning att betvivla det författaren framför.... Läs hela recensionen

 5. Mycket intressant och lärorik.jag fick den i present...
  Ricma, 6 augusti 2013

  Mycket intressant och lärorik.jag fick den i present och efter att ha läst den så köpte jag fler ex att ge bort och det blev mycket uppskattat. Jag upplever fjärilar helt annorlunda nu.beundrar de små liven och ska skaffa fjärilsholk.

 6. En bra bok som kommer att öka min kundskap om...
  Bo Sigfrid Klasén, 30 juli 2013

  En bra bok som kommer att öka min kundskap om fjärilar! Fina bilder som dom ser ut i verkligheten, samt bra att undersidorna finns med !!

 7. Jag blev glatt överraskad över bokens fina bilder och...

  Jag blev glatt överraskad över bokens fina bilder och detaljrika förklaringar till de olika arternas typiska särdrag. Bra med de vita strecken på bilderna med förklarande text. Mycket nöjd med denna fina bok.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Bo Söderström

 • Hur tänker din katt?

  Bo Söderström

  Fascinerande katter " Hur tänker din katt ? är en väldigt bra bok som tar upp mycket som det inte har skrivits om i bokform förut. ... Boken är tungt faktaspäckad utan att vara tungläst. Seriöst intresserade kattägare finner i Bo Söderströms ...

 • Hur tänker din hund?

  Bo Söderström

  Lär dig allt om din hund - och lite till "Det här är en bok som är svår att lägga ifrån sig! Spännande och lättförståelig kunskap som alla kan ta till sig och inspireras av." (Tidningen Brukshunden nr 4/2017) "...jag kan inte annat ...

Bloggat om Svenska fjärilar : en fälthandbok

Övrig information

Detta är den första fälthandboken på nära femtio år där precis alla dagfjärilar och bastardsvärmare i Sverige beskrivs. De 121 fjärilarna är fotograferade i fält - inga fjärilar på nålar med vingarna i onaturliga positioner här.
I artbeskrivningarna står i detalj hur man bestämmer fjärilar utifrån deras utseende, beteende, vilka växter de väljer att besöka o d. Kartor och flygtidtabeller hjälper också till att hitta rätt.
Vi får också veta hur fjärilarnas luktsinne fungerar, hur de övervintrar, när de flyger, hur de undviker att bli uppätna, om vilka som flyttar - fjärilar migrerar som vilka flyttfåglar som helst, om somligas avvikande matvanor (aspfjärilen gillar gamla illaluktande ostar och svettiga människor!) och, inte minst, hur man skyddar fjärilsmarker så att arterna bevaras. Många fjärilsarter är nämligen starkt hotade.