Gregorius (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
422
Utgivningsdatum
2005-10-01
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Dimensioner
178 x 110 x 24 mm
Vikt
220 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789100108205
Gregorius (pocket)

Gregorius

roman

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2005-10-01

Slutsåld

Augustpriset 2004!

I sin roman Doktor Glas från 1905 presenterade Hjalmar Söderberg en av den svenska litteraturens mest avskyvärda gestalter. Pastor Gregorius beskrivs som liderlig, hycklande och inskränkt. När doktor Glas mot slutet av romanen berövar honom livet framstår det närmast som en välgärning.

I Bengt Ohlssons Gregorius berättar pastorn själv om det som ska komma att bli hans sista sommar, och hans gestalt får ett helt annat liv. Vi får följa hans uppväxt som exemplarisk son, och hans djupa och skamfyllda förälskelse i Helga, den unga flicka som en gång ska bli hans andra hustru. När hustruns otrohet blir uppenbar för honom kastas han ut i en malström av känslor: förtvivlan, självförakt och en paradoxal hoppfullhet. Under sin vistelse vid hälsobrunnen i Porla möter han en annan kvinna, och får en sorts upprättelse - ett annat liv ter sig ändå möjligt.

I Bengt Ohlssons breda gestaltning framstår pastor Gregorius som en rädd och djupt osäker man. Någon som i sitt yrke dagligen möter människor som törstar efter kärlek, samtidigt som de ryggar för den. Till slut tvingas han inse att detta också gäller honom själv.

Till allt annat är Gregorius också en initierad och vacker skildring av förra sekelskiftets Stockholm.

PS. Bengt Ohlsson har en föregångare i Gun-Britt Sundström som i För Lydia ( 1973) utmanade Den allvarsamma leken genom att ta Lydias parti mot Arvid Stjärnblom.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Gregorius. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Har du läst Doktor Glas...
  NPFM, 14 juni 2007

  ...så måste du läsa boken Gregorius av Bengt Ohlsson. Detta är en modern "uppföljare", en parallellberättelse ur prästen Gregorius perspektiv. Det är gripande, rörande och otroligt spännande och gäckande att läsa böckerna efter varann och jämföra och kontrollera händelserna. I denna bok framstår Gregorius som en långt mer kärleksfull, känslosam och mänsklig person än i Hjalmar Söderbergs bok. Det är ett måste att läsa båda böckerna, ett tvång, en sky... Läs hela recensionen

 2. Välskrivet...
  Ozzy, 17 april 2006

  ...men stundom ack, så tråkigt!
  Den här boken har jag sparat på lääääänge. Den låg permanent längst ner i bokhögen. Jag placerade den där för att jag ville ha något underbart att se fram emot.
  Boken är ytterst välskriven och handlingen är bra, dock blir Gregorius ändlösa monologer för mycket för mig.
  Ser fram emot författarens nästa bok och hoppas att den ger mig det Gregorius saknade: fascination.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Bengt Ohlsson

Övrig information

I sin roman Doktor Glas från 1905 presenterade Hjalmar Söderberg en av den svenska litteraturens mest avskyvärda gestalter. Pastor Gregorius beskrivs som liderlig, hycklande och inskränkt. När doktor Glas mot slutet av romanen berövar honom livet framstår det närmast som en välgärning.

I Bengt Ohlssons Gregorius berättar pastorn själv om det som ska komma att bli hans sista sommar, och hans gestalt får ett helt annat liv. Vi får följa hans uppväxt som exemplarisk son, och hans djupa och skamfyllda förälskelse i Helga, den unga flicka som en gång ska bli hans andra hustru. När hustruns otrohet blir uppenbar för honom kastas han ut i en malström av känslor: förtvivlan, självförakt och en paradoxal hoppfullhet. Under sin vistelse vid hälsobrunnen i Porla möter han en annan kvinna, och får en sorts upprättelse ett annat liv ter sig ändå möjligt. I Bengt Ohlssons breda gestaltning framstår pastor Gregorius som en rädd och djupt osäker man. Någon som i sitt yrke dagligen möter människor som törstar efter kärlek, samtidigt som de ryggar för den. Till slut tvingas han inse att detta också gäller honom själv.