Avund (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
314
Utgivningsdatum
2006-09-01
Upplaga
1
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Boel Unnerstad
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Envy
Medarbetare
Jojo, Form (form)
Dimensioner
218 x 217 x 26 mm
Vikt
540 g
SAB
Hce
ISBN
9789100108892
Avund (inbunden)

Avund

Inbunden Svenska, 2006-09-01

Slutsåld

Will Moreland är en framgångsrik psykolog men sonens död har lagt en sorgens hinna över både äktenskap och arbete. Så när han bestämmer sig för att åka på en skolåterförening är det kanske ett försök att komma bort från sig själv och sitt liv ett tag, men kanske också för att han i förteckningen över deltagare stötte på två personer som han inte har sett sedan han slutade skolan för drygt tjugo år sedan. Det ena är hans ungdomskärlek Elizabeth, som tydligen fick barn nio månader efter att deras förhållande tog slut. En tanke har nämligen slagit rot i Will, skulle han kunna vara far till det barnet? Det andra är Wills tvillingbror Mitch, den prisade idrottsmannen som av skäl Will aldrig har fått klarhet i, har tagit avstånd från familjen.
Avund är en bred och fängslande roman om våra primitiva drifter, om sexualiteten och sorgen och vad de gör med oss.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kathryn Harrison

Recensioner i media

De våndor och själsliga umbäranden som huvudpersonen i Avund, psykiatern Will, får gå igenom i den här boken önskar man inte sin värsta fiende. Det börjar med ett förhållande som stagnerat efter ett barns tragiska bortgång, fortsätter med en gnagande ovisshet om huruvida det kan finnas ett annat biologiskt barn någonstans därute och därefter, i samband med ett fruktansvärt felsteg, insikten om ett oförlåtligt svek begånget i det förflutna.

Det här är en roman som inehåller allt, så låt inte den svala utsidan och den lite distanserade berättarstilen bedra. Vi dras snart allt längre in i en värld av förbjudna fantasier, rädslor, besatthet, incest, otrohet och svek. För att använda filmomslagstermer så är det här är något så ovanligt som en både tragikomisk och erotiskt laddad dramathriller - fylld av överraskningseffekter och snaskiga scenarion - framförd på välbehärskat stilfull prosa.

Jag hade enormt svårt att lägga boken ifrån mig och den väckte många funderingar kring teman som ursprung, släktskap och identitet. Kan vi egentligen någonsin vara helt säkra på vilka våra närmaste - våra vänner, släktingar, partners och älskare - egentligen är, biologiskt såväl som erfarenhets- och känslomässigt? Och kan vi någonsin själva vara helt öppna om våra värsta rädslor, största misstag och mest förbjudna tankar?

Övrig information

Will Moreland är en framgångsrik psykolog men sonens död har lagt en sorgens hinna över både äktenskap och arbete. Så när han bestämmer sig för att åka på en skolåterförening är det kanske ett försök att komma bort från sig själv och sitt liv ett tag, men kanske också för att han i förteckningen över deltagare stötte på två personer som han inte har sett sedan han slutade skolan för drygt tjugo år sedan. Det ena är hans ungdomskärlek Elizabeth, som tydligen fick barn nio månader efter att deras förhållande tog slut. En tanke har nämligen slagit rot i Will, skulle han kunna vara far till det barnet? Det andra är Wills tvillingbror Mitch, den prisade idrottsmannen som av skäl Will aldrig har fått klarhet i, har tagit avstånd från familjen. Avund är en bred och fängslande roman om våra primitiva drifter, om sexualiteten och sorgen och vad de gör med oss.